Najbolj skriti in podcenjeni otoki nedaleč od Slovenije

Odsev kristalno čiste turkizne vode, prelepe neokrnjene plaže, brez gneče turistov, prečudoviti sončni zahodi in še več, lahko doživite otokih ne prav daleč stran od Slovenije.
Fotografija: FOTO: ESB Professional / Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: ESB Professional / Shutterstock

Italija, Malta, Grčija, Portugalska, Španija, Francija; pod radarjem skrivajo neverjetno naravno lepoto.
 

Panarea, Italija


Ta aeolski dragulj tik ob obali severne Sicilije je s svojimi pobeljenimi zgradbami in ozkimi romantičnimi stezami, namenjenimi sprehodom, praktično popoln. Na otoku ni avtomobilov, zato vas bodo vozili samo vozički za golf, električna kolesa Motorino in italijanski trikolesniki. Čez dan lahko raziščete otoške jame, z barko odkrivate divje plaže, ponoči pa se odpravite v vrhunske restavracije, kjer nazdravite s sicilijanskim vinom in neopisljivo lepim razgledom. 
Panarea, Italija. FOTO: Cristian Puscasu / Shutterstock
Panarea, Italija. FOTO: Cristian Puscasu / Shutterstock

Gozo, Malta


Ob obali Italije, sredi Sredozemlja, miren in nemogoče zelen Gozo zavzema svoje mesto v verigi otokov, ki sestavljajo malteški arhipelag. S tradicionalnimi podeželskimi ribiškimi vasicami in idiličnimi zalivi je otok kot naravnost iz Homerjeve Odiseje. 
Gozo, Malta. FOTO: Alex_Traksel / Shutterstock
Gozo, Malta. FOTO: Alex_Traksel / Shutterstock

Skopelos, Grčija


Santorini, Mykonos, Kreta. V Grčiji najdemo 227 naseljenih otokov po Egejskem in Jonskem morju, vendar ti trije vsakič ukradejo pozornost. Če se želite znebiti množice turistov, se odpravite na Skopelos - le eno uro vožnje s trajektom iz Skiatosa -, kjer boste našli neokrnjeno obalo, očarljive taverne s tradicionalno modro streho in samostane bizantinske dobe.

V stavbah s terakotno ploščo so postavljene romantične vrtne restavracije, kot je Perivoli, in prostori, kot je Antolia, kamor domačini prihajajo poslušati živo glasbo rebetike. Na severozahodnem koncu otoka, čudovita vasica Glossa ponuja najboljše razglede, kjer boste doživeli najlepše sončne zahode. 
Skopelos, Grčija. FOTO: Yiannis Papadimitriou / Shuttersock
Skopelos, Grčija. FOTO: Yiannis Papadimitriou / Shuttersock


Azori, Portugalska


Medtem ko turisti hitijo na Kanarske otoke, portugalski Azori ostajajo nedotaknjeni.   Arhipelag je odgovor Evrope na Havaje - vsak od devetih otokov ima robustno pokrajino, kot Kauai - razlika je le v tem, da so tu cene ugodnejše.

Če želite doživeti divjo stran otoka, si rezervirajte ogled kitov in delfinov, sprehodite se po poti hortenzij do stratovulkanskega kompleksa Sete Cidades ali zaplavajte pod slapovi v džungli in se namočite v vročih izvirih v Caldeira Velha. 
Azori, Portugalska. FOTO: Ana Couto / Shutterstock
Azori, Portugalska. FOTO: Ana Couto / Shutterstock

Formentera, Španija


Ta majhen balearski otoček je poleg svoje bliskovite sestre Ibize, neokrnjeni španski brat. Občasno tam lahko opazimo slavne osebe, kot sta Leonardo DiCaprio in Robert De Niro, ki parkirajo svoje jahte pred prestižnimi restavracijami Juan y Andrea, Es Moli de Sal in Beso Beach - vendar je tu tudi mirnejša stran skritih plaž.

Pohod do osamljenega zaliva Calo des Mort, kjer se lahko potopite v kristalno čisto turkizno vodo, je prava paša za oči in duha. Medtem ko tukaj ne boste našli nočnih klubov, je majhen Can Toni znan po glasbi v živo flamenka, odlično mesto za srkanje koktajlov. 
Formentera, Španija. FOTO:; Pawel Kazmierczak / Shutterstock
Formentera, Španija. FOTO:; Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Ile de Porquerolles, Francija


Otoku Porquerolles je glede na svoj močan značaj Azurne obale, čudežno uspelo ostati pod radarjem turistov. Na obali enega izmed treh otokov, ki sestavljajo Iles d'Hyeres, se večinoma zbirajo domačini.

S centralne točke Plaza d'Armes se lahko sprehodite med občutljivimi plažami na severni obali (predvsem plitvimi vodami Plage de Notre Dame in bolj zavetnim Plage du Langoustier), preden se znajdete na prečudovitem trgu.
Ile de Porquerolles, Francija. FOTO: acongar / Shutterstock
Ile de Porquerolles, Francija. FOTO: acongar / Shutterstock

 

Več iz rubrike

Komentarji: