Thermana Laško: turističnih bonov veliko, prihodkov 30 odstotkov manj

Letošnji prihodki Thermane Laško bodo zaradi epidemije covida-19 medletno nižji za najmanj 30 odstotkov.
Fotografija: Leksovarjeva je postregla tudi s podatkom, da imajo letos občutno manj rezervacij z naslova tujih nočitev, prav tako ni nočitev skupin. FOTO :Vidic Leon
Odpri galerijo
Leksovarjeva je postregla tudi s podatkom, da imajo letos občutno manj rezervacij z naslova tujih nočitev, prav tako ni nočitev skupin. FOTO :Vidic Leon

Po besedah predsednice uprave Thermane Mojce Leskovar, je zdraviliščni del Thermane trenutno polno zaseden. Beležijo predvsem namestitve slovenskih gostov, ki svoje bivanje v veliki meri plačujejo s turističnimi boni.

Kot je Leskovarjeva dejala za STA, so se takoj po izbruhu in hitrem širjenju novega koronavirusa v Italiji konec februarja začele odpovedi rezervacij, z razglasitvijo epidemije v Sloveniji so bile odpovedane vse rezervacije za drugo polovico marca, april in maj, pa tudi za junij ter poznejše mesece, in sicer predvsem z naslova kongresnih in športnih dogodkov.

Velik je torej izpad v kongresni dejavnosti, ki praktično še vedno stoji. Prav tako je odpovedana večina večjih mednarodnih športnih dogodkov, ki so jih imeli potrjene za drugo polovico letošnjega leta.

Leksovarjeva je postregla tudi s podatkom, da imajo letos občutno manj rezervacij z naslova tujih nočitev, prav tako ni nočitev skupin.V poletnih mesecih so imeli poleg tradicionalnega Piva in cvetja, ko so njihove namestitve običajno polno zasedene, potrjena tudi dva večja mednarodna športna dogodka. »Vse našteto je bilo v luči razmer seveda odpovedano, zaradi česar beležimo krepko nižje število rezervacij. Spodbudna pa je raven povpraševanja po naših storitvah z naslova individualnih domačih gostov, ki je krepko večje kot v minulih letih,« je dejala Leskovarjeva.

Kljub epidemiji je Thermani Laško zaenkrat uspelo obdržati vsa delovna mesta, niso pa nadomeščali vseh odhodov v pokoj, prav tako niso podaljšali vseh delovnih razmerij za določen čas.

Glede načrtov za naprej pa je Leskovarjeva dejala, da je njihova prioriteta čim bolje napolniti oba hotela in okrepiti ostale dejavnosti. FOTO: Lombar Tomi
Glede načrtov za naprej pa je Leskovarjeva dejala, da je njihova prioriteta čim bolje napolniti oba hotela in okrepiti ostale dejavnosti. FOTO: Lombar Tomi
Spomladi so ob zaprtju izkoristili instrument čakanja na delo, sprva za dobro polovico zaposlenih, nato pa so ob postopnem zagonu poslovanja zaposlene počasi vpoklicali nazaj na delo. Leskovarjeva ocenjuje, da bodo v naslednjih tednih koristili le še ukrep skrajšanega delovnega časa. Kako bo jeseni, pa trenutno težko napove.

Pojasnila je še, da so maja začeli z drugo fazo prenove hotela Zdravilišče Laško, ki je bila nujno potrebna ter obsega prenovo notranjega bazena in kopaliških prostorov. Investicija je zaradi dotrajanosti bazenske školjke nujna, prenova teče po predvideni časovnici in bo zaključena oktobra letos.


Na vprašanje, kako je z likvidnostjo, je odgovorila, da družba redno poravnava svoje obveznosti do dobaviteljev, zaposlenih in ostalih deležnikov. Pozorno spremljajo stanje na trgu in skladno s tem uravnavajo likvidnost z različnimi instrumenti. Družba tudi koristi vse instrumente državnih pomoči, do katerih je upravičena.

Glede načrtov za naprej pa je Leskovarjeva dejala, da je njihova prioriteta čim bolje napolniti oba hotela in okrepiti ostale dejavnosti. »Pri tem je seveda treba ustrezno poskrbeti za visoko raven varnosti, da se bodo gostje pri nas počutili varne, a tudi sproščene. Med naše prioritetne načrte uvrščamo nalogo, da na trgu ustvarimo čim več prihodkov, kar bo zagotovilo varnost 480 zaposlenim v družbi Thermana,« je še povedala.

Več iz rubrike

Komentarji: