Moravske Toplice se utapljajo v turističnih bonih

V Pomurju je ta hip zasedenost turističnih zmogljivosti skoraj stoodstotna, daleč največ turističnih bonov pa so unovčili v občini Moravske Toplice, ki v državnem merilu zaostaja le za Portorožem in Izolo.
Fotografija: Po unovčenih bonih Moravskim Toplicam sledijo občine Ljutomer, Veržej, Lendava in Murska Sobota. FOTO: Gemenacom / Shutterstock
Odpri galerijo
Po unovčenih bonih Moravskim Toplicam sledijo občine Ljutomer, Veržej, Lendava in Murska Sobota. FOTO: Gemenacom / Shutterstock

Čeprav natančnih podatkov ni, ker prihajajo z zaostankom - tudi Finančna uprava RS (Furs) ima zadnje za 15. julij -, predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Kamenšek z gotovostjo trdi, da so tako rekoč vse zmogljivosti zasedene. Gostje so večinoma Slovenci s turističnimi boni, v Pomurje je zašlo le nekaj avtobusov s Češke in iz Nemčije.

Po unovčenih bonih Moravskim Toplicam sledijo občine Ljutomer, Veržej, Lendava in Murska Sobota.

Čeprav velikega izpada dohodka v marcu, aprilu in maju po besedah Kamenška ne bodo nadomestili, so boni za Pomurje velika pomoč, tudi zato, ker je julij sicer eden najslabše zasedenih mesecev. Turisti namreč prihajajo v pokrajino še vedno predvsem zaradi toplic in zdravilišč.

Prav teh pa je v občini Moravske Toplice največ, poleg treh v Termah 3000 je tu še hotel Vivat, v katerem je po podatkih Fursa največ obiskovalcev, več kot tisoč, izkoristilo bone, sledita hotela Ajda in Livada v Termah 3000, piše STA.Tudi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač pravi, da so boni zelo dobra rešitev in da so zdaj lahko zapolnili sobe še tisti, ki so nad dejavnostjo že malo obupali. Konec marca turistov skoraj ni bilo, zdaj pa so gostje zasedli tudi turistične kmetije in apartmaje, tako da je dnevno v občini okoli 1300 turistov. Glavač pa priznava, da je ob plusih zaradi »drugačnih« gostov zaznati tudi kakšen minus in turistično anekdoto.

Občina je lani od turistične takse dobila okoli 600.000 evrov, vložili so jih predvsem v delovanje Turistično-informativnega centra (Tic) in promocijo ter komunalno infrastrukturo, ki je bolj ali manj povezana s turizmom, od kolesarskih poti do urejevanja ulic in razsvetljave.


Na moravskotopliškem Ticu napovedujejo zelo dober obisk tudi v avgustu, prav zdaj pa predstavljajo komunikacijsko kampanjo Lokalni ponudniki vabijo, saj so prepričani, da ti močno soustvarjajo privlačno podobo turističnega cilja.

V občini Veržej so unovčeni boni predvsem na račun Term Banovci, v Murski Soboti pa ob veliki zasedenosti prenočišč opažajo tudi veliko večje zanimanje turistov za odkrivanje mesta in regije, med drugim tudi večji obisk ob Soboškem jezeru.

Precejšnja sprememba pa je vidna na eni od najbolj znanih pomurskih in slovenskih turističnih točk, lendavskem Vinariumu. Velikih skupin izletnikov je manj, zato pa prihajajo manjše skupine, družine in posamezniki. Tudi v Gornji Radgoni je opazen predvsem obisk individualnih gostov, Bioterme pri Mali Nedelji v ljutomerski občini so prav tako zasedene do jeseni.

Prebivalci Pomurja so po podatkih Fursa največ turističnih bonov unovčili v občinah Piran, Izola, Bovec, Bohinj, Kranjska Gora in Koper, unovčevali pa so jih prebivalci iz vseh 27 pomurskih občin.

Več iz rubrike