Denarno pomoč za zaposlene izkoristil za nakup najnovejšega Lamborghinija

Dodeljeno mu je bilo skoraj štiri milijone dolarjev posojil v okviru programa za pomoč malim podjetjem med pandemijo, ta pa je denar porabil za luksuzne dobrine.
Fotografija: Hines je trdil, da so sredstva namenjena izplačevanju zaposlenih v njegovih podjetjih, ameriški inšpektorji pa trdijo, da ti uslužbenci ne obstajajo. FOTO: REUTERS/Denis Balibouse 
Odpri galerijo
Hines je trdil, da so sredstva namenjena izplačevanju zaposlenih v njegovih podjetjih, ameriški inšpektorji pa trdijo, da ti uslužbenci ne obstajajo. FOTO: REUTERS/Denis Balibouse 

Moški s Floride je obtožen bančne goljufije, potem ko je vlagal lažne prošnje za posojila za pomoč malim podjetjem med pandemijo koronavirusa in prejeto pomoč države porabil za luksuzno blago, kaže kazenska ovadba, ki jo je pregledal Washington Post. Američan je denarno pomoč domnevno uporabil za nakup športnega avtomobila Lamborghini Huracán Evo letnik 2020, ki je stal 318 tisoč dolarjev.

Zvezni tožilci so dejali, da je David Tyler Hines (29) zaprosil za približno 13,5 milijona dolarjev sredstev iz programa zaščite plač, ki je bil ustanovljen marca za zagotavljanje posojil malim podjetjem za plačilo zaposlenih med pandemijo. Kongres je odobril 349 milijard dolarjev za prvi krog posojil, marca pa več kot 300 milijard dolarjev za drugi krog.

Hines je trdil, da so sredstva namenjena izplačevanju zaposlenih v njegovih podjetjih, ameriški inšpektorji pa trdijo, da ti uslužbenci ne obstajajo.Kljub temu je bilo Hinesu odobrenih skoraj štiri milijone dolarjev v treh nepovratnih posojilih z javno-zasebnimi partnerstvi, ki jih je nato porabil za luksuzne dobrine, vključno z oblačili, nakitom, letovišči v Miamiju, spletnimi stranmi za zmenke in nakupom najnovejšega Lamborghini Huracán Evo, so zapisali tožilci.

FOTO: Daniel ROLAND / AFP
FOTO: Daniel ROLAND / AFP
Hines je v vlogah trdil, da je direktor ali predsednik štirih ločenih podjetij s sedežem v Miamiju, za katera je dejal, da je zaposlil 70 ljudi z mesečnimi stroški plač v višini štirih milijonov dolarjev. Toda preiskovalci so ugotovili, da zvezna država Florida med letoma 2015 in prvim četrtletjem leta 2020 ni zabeležila nobenih plač zaposlenim v nobenem od njegovih podjetij.

Tožilci navajajo, da Hines »nikoli ni imel obveznosti za izplačilo plač, za katere je trdil, da jih je imel«, in da je po prejemu državne pomoči na bančni račun, povezan z njegovimi podjetji, »sredstva porabil za osebne namene«.

Največji stroški podjetja Hines v maju in juniju znašajo nekaj manj 5000 dolarjev, porabljenih na Saks Fifth Avenue, 8.530 dolarjev v draguljarski trgovini, več kot 11.000 dolarjev v več hotelih v Miamiju in skupno 30.000 dolarjev za prejemnika, ki so ga tožilci označili kot »mama«.


»Zdi se, da ni več poslovnega namena za več, če ne celo vseh teh stroškov,« se glasi očitek tožilcev.

Hinesov odvetnik Chad Piotrowski je za CNN povedal, da je njegova stranka »zakonit lastnik podjetja«, ki je med pandemijo finančno trpel.
 
»Medtem ko se obtožbe zdijo zelo resne, še posebej v luči pandemije, Hines nestrpno čaka, da pove svojo plat zgodbe« je dodal Piotrowski.

Hines se sooča z obtožbami bančnih goljufij, lažnimi izjavami in nezakonito pridobljenim premoženjem. Prvi dve obtožnici imata najvišjo kazen 30 let zapora in do 1.000.000 dolarjev globe, če bo spoznan za krivega.
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: