Severnokorejski hekerji zaplenili 400 milijonov dolarjev kriptovalut

Več tisoč dobro oboroženih hekerjev pridobiva sredstva za financiranje državnih oborožitvenih programov.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Severnokorejski hekerji so lani s kibernetskimi napadi na prodajalne digitalnih valut ukradli za okoli 400 milijonov dolarjev kriptovalut, je v četrtek sporočila podatkovna platforma Chainalysis. Hekerji se osredotočajo na različne kriptovalute, pri čemer je bitcoin, največja digitalna valuta na svetu, predstavljal le četrtino ukradenih sredstev.

image_alt
Gospodarska napoved za leto 2022

Pjongjang je zaradi razvoja atomske bombe in balističnih raket pod številnimi mednarodnimi sankcijami, vendar analitiki opozarjajo na okrepitev kibernetske zmogljivosti z več tisoč dobro usposobljenimi hekerji, ki pridobivajo sredstva za financiranje državnih oborožitvenih programov.

image_alt
Ether naj bi kmalu dosegel nove rekordne vrednosti

Leta 2021 so hekerji izvedli sedem napadov na platforme za kriptovalute, pri čemer so iz spletnih denarnic vzeli sredstva in jih prenesli na račune pod nadzorom Severne Koreje, navaja Chainalysis.

»Ko je Severna Koreja pridobila nadzor nad sredstvi, so začeli skrbno prati denar, da bi ga prikrili in unovčili,« je Chainalysis zapisal v poročilu, objavljenem na svoji spletni strani.

Foto: CNN
Foto: CNN

Začetki severnokorejskega kibernetskega programa segajo v 90. leta prejšnjega stoleta

V poročilu je bil izpostavljen vzpon skupine Lazarus Group, ki je zaslovela leta 2014, ko je bila obtožena vdora v družbo Sony Pictures Entertainment kot maščevanje za satirični film The Interview, ki je zasmehoval voditelja Kim Jonga. Od leta 2018 dalje je skupina vsako leto oropala in oprala ogromne vsote virtualnih valut, ki običajno presegajo 200 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Najdražja mesta na svetu v letu 2021

Začetki severnokorejskega kibernetskega programa segajo vsaj v sredino 90. let prejšnjega stoletja. Od takrat se je program razširil in danes vsebuje enoto 6000 usposobljenih za kibernetsko vojskovanje, znano kot Urad 121, ki deluje iz več držav, vključno z Belorusijo, Kitajsko, Indijo, Malezijo in Rusijo, navaja poročilo ameriške vojske iz leta 2020.

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Več iz rubrike