Okolju prijazno rudarjenje bitcoinov v Ameriki

Izgnani kitajski rudarji so se preselili v ameriške države, kjer pridobivajo velik del električne energije iz obnovljivih virov energije.
Fotografija: Dizajn okolju prijaznega bitcoina. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Dizajn okolju prijaznega bitcoina. Foto: Shutterstock

Med ameriškimi državami poteka vojna za privabljanje bitcoin rudarjev, tudi tistih, ki jih je Kitajska s prepovedjo rudarjenja pregnala iz države. Novi podatki kažejo, da se jih veliko odpravlja v New York, Kentucky, Georgio in Teksas. Številne države, ki si za to še posebej prizadevajo, so epicentri obnovljivih virov energije v ZDA, zaradi česar se med skeptiki počasi spreminja mišljenje, da je bitcoin škodljiv za okolje.

Kje so vsi rudarji?

 
Podjetje za financiranje in svetovanje Foundry, ki se ukvarja z rudarjenjem digitalnega premoženja, je nedavno prvič predstavilo podatke, kje v Združenih državah Amerike se nahajajo bitcoin rudarji. Foundry USA je sicer največji rudarski bazen v Severni Ameriki in peti največji na svetu, piše CNBC. Rudarski bazen omogoča vsakemu posameznemu rudarju, da združi svojo računalniško moč z več tisoč drugimi rudarji po vsem svetu.
 

image_alt
Bitcoin se je prilagodil kitajskim ukrepom, rudarji množično v Teksas

Foundry navaja, da se 19,9 odstotka skupne računalniške moči bitcoin rudarjev (hashrate) nahaja v zvezni državi New York. Zvezna država Kentucky je odgovorna za 18,7 odstotka, Georgia za 17,3 odstotka, v Teksasu pa pridelajo 14 odstotkov bitcoin hashrata. Nic Carter, soustanovitelj podjetja Castle Island Ventures, ki je predstavilo podatke, pojasnjuje, da Foundry ne zajema celotnega ameriškega rudarskega hashrata.

<p>Računalniška oprema za rudarjenje bitcoinov. Foto: Gety Images</p>

Računalniška oprema za rudarjenje bitcoinov. Foto: Gety Images

Vse ameriške rudarske 'farme' namreč ne uporabljajo storitev tega bazena, saj je na voljo več različnih. Riot Blockchain je denimo eno največjih rudarskih podjetij v Ameriki, ki javno kotira na borzi in je močno prisotno v Teksasu, vendar ne uporablja rudarskega bazena podjetja Foundry. Njihov hashrate zato ni upoštevan v omenjenih podatkih, kar je del razloga, zakaj je prisotnost rudarjenja v Teksasu navidezno podcenjena, pojasnjuje CNBC.
 
Ko se je Peking letos spomladi odločil, da s Kitajske izžene vse rudarje kriptovalut, je s tem sprožil največjo migracijo bitcoin rudarjev doslej. »Migracija je na splošno vsekakor pozitivna,« je dejal Carter in dodal: »Selitev hashrata [rudarjev] v ZDA bo pomenila veliko manjšo ogljično intenzivnost.«
 

Vpliv bitcoina na okolje

 
Zbirka podatkov podjetja Foundry je pokazala, da največ dejavnosti bitcoin rudarjenja poteka v nekaterih zveznih državah, ki imajo največ virov obnovljive energije. CNBC navaja, da je to spremenilo potek razprav o vplivu bitcoina na okolje. Rudarjem je sicer v interesu, da iščejo najcenejše vire električne energije, ki so običajno obnovljivi.
  

image_alt
Bitcoin do okolja bolj prijazen od bančnega sistema (in zlata)

Po zadnjih razpoložljivih podatkih ameriške Uprave za energetske informacije, prihaja kar tretjina proizvedene električne energije v zvezni državi New York iz obnovljivih virov energije. New York pri doseganju cilja 100-odstotno čiste električne energije upošteva svoje jedrske elektrarne. Poleg tega je New York tretji največji proizvajalec hidroelektrične energije v državi. CNBC pojasnjuje, da je zaradi hladnega podnebja in predhodno zapuščene industrijske infrastrukture New York idealen kraj za rudarjenje bitcoinov.

New York je letos sicer preučeval zakonodajo o triletni prepovedi rudarjenja bitcoinov, da bi lahko izvedel okoljsko presojo in ocenil emisije toplogrednih plinov. Zakonodajalci so se od te ideje večinoma oddaljili. »Rudarjenje bitcoinov v New Yorku je glede na hidroenergijo po ogljični intenzivnosti dejansko zelo nizko in če bi New York prepovedal rudarjenje, bi to verjetno povečalo ogljični odtis bitcoin omrežja na splošno,« je dejal Carter.
 
image_alt
Pri kriptovalutah dobiček do 15.000 evrov ne bi bil obdavčen

Velik delež ameriške industrije rudarjenja bitcoinov zavzemata tudi zvezni državi Kentucky in Georgia. Poleg tega, da je guverner Kentuckyja naklonjen industriji in je letos sprejel zakon, ki omogoča določene davčne oprostitve za dejavnosti rudarjenja kriptovalut, je država znana tudi po svoji hidroelektrični in vetrni energiji.

Druga največja zvezna država ZDA

 

<p>Vetrne elektrarne v Teksasu. Foto: Nick Oxford / Reuters<br />
 </p>

Vetrne elektrarne v Teksasu. Foto: Nick Oxford / Reuters
 

Potem je tukaj še Teksas, ki se po podatkih podjetja Foundry sicer uvršča na četrto mesto, vendar številni strokovnjaki menijo, da je trenutno vodilna država za rudarje. Nekatera največja imena na področju rudarjenja bitcoinov so odprla svoje poslovalnice v Teksasu, vključno z Riot Blockchain, ki ima tam dobrih 40 hektarjev veliko posest, in kitajskim rudarskim podjetjem Bitdeer.
 
Zakaj je Teksas tako privlačen za bitcoin rudarje? V Teksasu so kriptovalutam naklonjeni zakonodajalci, deregulirano električno omrežje s sprotnimi cenami v realnem času in, kar je morda najpomembneje, dostop do znatnih presežkov poceni in obnovljive energije, navaja CNBC.

Nekateri rudarji se za napajanje svojih naprav priključijo neposredno na električno omrežje. Organizacija ERCOT, ki upravlja električno omrežje v Teksasu, ima najcenejšo solarno energijo v državi. Njena cena namreč znaša 2,4 centa na kilovatno uro.
  
image_alt
Hrvaška: starejša gospa žrtev prevare s kriptovalutami

Še en pomemben energetski trend pri rudarjenju bitcoinov v Teksasu je uporaba »ujetega« zemeljskega plina, kar zmanjšuje emisije toplogrednih plinov in finančno koristi tako ponudnikom plina kot tudi rudarjem. Carter pravi, da bi lahko, če bi to v celoti izkoristili, samo v Teksasu izločen plin danes napajal 34 odstotkov bitcoin omrežja, s čimer bi Teksas postal vodilni na svetu na področju rudarjenja bitcoinov.
 

Več iz rubrike