Najboljše aplikcije za mobilno plačevanje

Danes si brez uporabe aplikacije za mobilno plačevanje ne predstavljamo nakupa. Toda, kako izbrati najboljšo?
Fotografija: Katera je najboljša aplikacija za mobilno plačevanje? (slika je simbolična). Foto: Vidic Leon/Delo
Odpri galerijo
Katera je najboljša aplikacija za mobilno plačevanje? (slika je simbolična). Foto: Vidic Leon/Delo

Mobilne aplikacije za brezstično plačevanje so že nekaj časa nepogrešljive. Njihova uporaba se je razširila od uvedbe tehnologije NFC (Near Field Communication), ki pametne telefone spreminja v enakovredne plačilne kartice.

Tovrstne aplikacije torej izpolnjujejo obljubo digitalne denarnice, spreminjajo in širijo način plačevanja stvari v vsakdanjem življenju, sploh odlične so pri majhnih transakcijah, uporabne pa so tudi za pošiljanje denarja drugim osebam, kot so prijatelji ali družina.

image_alt
Pošta Slovenije uvaja kartično plačevanje na terenu

Katere so najboljše aplikacije za mobilno plačevanje po mnenju portala Techtradar?

1.Apple Pay

Apple rad poenostavlja zapletene stvari. Njihova ponudba mobilnih plačil Apple Pay pa je zvesta tej filozofiji. Aplikacije ni treba prenesti, deluje na telefonih iPhone in se lahko uporablja za spletne nakupe na računalnikih Mac.

Apple Pay je ena najbolj priljubljenih aplikacij. Foto: Dado Ruvic/Reuters
Apple Pay je ena najbolj priljubljenih aplikacij. Foto: Dado Ruvic/Reuters

Uporabnik posreduje podatke o kreditni kartici v svoj račun Apple. Pred uporabo telefona za plačevanje je potrebna identifikacija prek senzorja Touch ID ali Face ID. Uporabniki si lahko denar preprosto pošljejo tudi prek sporočila iMessage ali tako, da vprašajo digitalno pomočnico Siri. Ko prejmete gotovino, se ta prenese na vaše stanje Apple Pay Cash, ki ga lahko pozneje prenesete na svoj bančni račun. 

2.Google Pay

Google Pay je aplikacija za mobilno plačevanje v operacijskem sistemu Android in je vnaprej naložena v pametne telefone. Apliakcija naj bi bila varnejša od običajne kreditne kartice, saj se številka kartice ne pošilja neposredno in je zaščitena z večplastnim varnostnim šifriranjem.

V nasprotju z aplikacijo Apple Pay pa direktno pošiljanje denarja drugi osebi ni mogoče, oziroma je potrebno naloćiit drugo aplikacijo Google Pay Send.

image_alt
Evroobmočje: Gotovina šepa, a še vedno vodi v tekmi s karticami

3. Samsung Pay

S svojimi vodilnimi telefoni Galaxy, Samsung zdaj ponuja tudi svojo aplikacijo za mobilno plačevanje, Samsung Pay. Podprta je v več Samsungovih najnovejših vodilnih pametnih telefonih, kot je Galaxy S9, vendar ne v telefonih drugih proizvajalcev, kar omejuje širšo uporabo. Aplikacija Samsung Pay se poveže s kreditnimi in debetnimi karticami številnih večjih bank.

Dobra stran storitve Samsung Pay je skoraj univerzalna sprejemljivost, saj se trgovcem ni treba vključiti v program. Namesto tega deluje z običajnimi čitalniki kreditnih kartic, ki uporabljajo novejšo tehnologijo EMV ali NFC ali celo starejše, ki uporabljajo tehnologijo magnetnega traku - če telefon držite ob njem, se podatki o kreditni kartici, ki jih vsebuje magnetni trak, prenesejo prek tehnologije, imenovane varen magnetni prenos (MST).

S takšno prilagodljivostjo interakcije s čitalnikom kreditnih kartic lahko Samsung Pay resnično nadomesti kup kreditnih kartic.

image_alt
Aplikacije, ki jih potrebujete med potepom po Hrvaški

4. PayPal

Zdi se, da je PayPal že stoletja prisoten pri spletnih transakcijah, s svojo mobilno aplikacijo pa želi preseči zgolj zagotavljanje zaščite prodajalcev pri spletnih nakupih.

Trenutno želijo zagotoviti neposredna plačila med osebami, poleg tega pa želijo vstopiti na področje maloprodajnih plačil, čeprav bo to težje, zaradi pomanjkanja  podpore za NFC v sami aplikaciji.

Zavedanje, da imate aplikacijo, ki bo brez tehničnih in varnostnih težav upravljala z vašim denarjem, je ključnega pomena, zato bodite pri izbiri previdni. Prav tako pa bodite pozorni tudi na morebitne stroške, ki jih lahko uporaba apliakcije prinese.

image_alt
Zakaj še vedno potrebujemo gotovino?

Več iz rubrike