Zakaj še vedno potrebujemo gotovino?

Sodoben brezgotovinski način plačevanja z dotikom telefona je iz družbe izločil nekatere najbolj ranljive skupine.
Fotografija: Ali še uporabljate gotovino? Foto: Getty Images
Odpri galerijo
Ali še uporabljate gotovino? Foto: Getty Images

Pandemija je še pospešila tehnološki razvoj. Med drugim se je povečalo tudi število digitalnih transakcij. Problem pri tem predstavlja dejstvo, da vsi nimajo dostopa do bančnega računa in mobilnega telefona.
 

Pandemija pospešila trende, ki so se že prej napovedovali

 
Brezstično plačevanje s telefonom. Foto: Aly Song/Reuters
Brezstično plačevanje s telefonom. Foto: Aly Song/Reuters
Danes gotovino s sabo nosi čedalje manj ljudi, saj imamo vsi pametne telefone in bančne račune, s katerimi jih lahko povežemo. Vedno več trgovcev sprejema brezgotovinske načine plačevanja, v restavracijah lahko plačamo z dotikom telefona, zato potrebe po gotovini skoraj ni več. Toda kljub napredku v tehnologiji revščina ne izginja in verjetno ne sprejema PayPala.
 
Pandemija je pospešila številne trende, ki so jih digitalni zagovorniki že dolgo napovedovali; denimo delo na daljavo in videokonference. Prav tako se je med pandemijo povečalo število digitalnih transakcij, navaja spletna stran Science Focus.
 
image_alt
Hrvaška: nepričakovan rekordni skok BDP

Glede na podatke podjetja Square, ki nudi storitve digitalnega plačevanja, je bilo marca 2020 v Veliki Britaniji le 10 odstotkov izvedenih transakcij v malih podjetjih brezgotovinskih. Ta številka je junija 2020 poskočila na 60 odstotkov. Nekatere restavracije in druge storitvene dejavnosti, ki so že prej obdelovale 90 odstotkov transakcij na kreditnih karticah, pa so celo prešle na popolnoma brezgotovinsko poslovanje.
 

Nimajo vsi dostopa do bančnega računa in mobilnega telefona

 
Foto: Delo
Foto: Delo
Težava je v tem, da nimajo vsi dostopa do bančnega računa in mobilnega telefona. Glede na poročilo upravnega odbora Ameriške centralne banke leta 2020 je bilo šest odstotkov Američanov brez bančnega računa. To so predvsem revni in starejši, lahko pa so tudi ljudje, ki trpijo zaradi zlorabe v družini, ali brezdomci, navaja Science Focus.
 
Premik v smer brezgotovinskega poslovanja jih je dodatno izključil in ustvaril še več ovir, da bi lahko predstavljali enakovreden del družbe. Glede na raziskavo spletne strani Which je vsak deseti prebivalec Združenega kraljestva med marcem in julijem 2020 doživel, da ga v trgovini niso postregli, ker je želel plačati z gotovino. Kljub takšnim primerom pa verjetno še nekaj časa ne bomo prešli na povsem brezgotovinsko poslovanje.
 
Švedska, kjer le 1,3 odstotka BDP-ja kroži v gotovini, je sicer napovedala, da bo do leta 2023 popolnoma brezgotovinska, vendar je kasneje postavila pogoje za nadaljevanje gotovinskega poslovanja. Tudi mesta v ZDA so sprejela zakon, ki trgovinam prepoveduje zavrnitev plačila z gotovino, čeprav so se tovrstnega načina plačila nekatere velike trgovske verige že popolnoma znebile. Medtem so v nekaterih mestih Združenega kraljestva namestili brezstične donatorske točke, kjer lahko »donirate z dotikom«. Glede na Science Focus so doslej razdelili več kot 290.000 evrov v dobrodelne organizacije za brezdomce.
 
image_alt
Čedalje manj plačujemo z gotovino

Čeprav se v območju evra še vedno večinoma plačuje z gotovino, pa vse večja digitalizacija centralne banke vseeno sili v razmislek o uvedbi digitalnega evra. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle je 18. marca za Slovensko tiskovno agencijo (STA) povedal: »Cilj je državljanom zagotoviti enostaven dostop do brezplačnega in zaupanja vrednega plačilnega sredstva tudi v digitalni dobi.« Dodal je, da je skupno število negotovinskih plačil v EU lani poraslo za osem odstotkov.
 

Več iz rubrike