Načini s katerimi lahko zaslužite brez pretiranega napora

Kateri so najboljši načini, ki vam lahko prinesejo dodatni zaslužek?
Fotografija: Dodatni zaslužek pride vedno prav. Foto: Khosrork / Getty Images
Odpri galerijo
Dodatni zaslužek pride vedno prav. Foto: Khosrork / Getty Images

Zmaga na loteriji ni edini način, da z minimalnim naporom zaslužite veliko denarja. Obstaja kar nekaj poslovnih priložnosti, kjer lahko z nekaj časa in truda dobite odličen dodaten vir zaslužka. Pri tem je v ospredju pasivni dohodek, ki je tako rekoč gradnik finančne svobode.

Če želite služiti pasivni dohodek, ne potrebujete vedno veliko denarja, ker obstaja veliko možnosti, kjer ni potrebno imeti začetnega kapitala. Mnogo pa je tudi tistih, kjer ga potrebujete. V nadaljevanju vam po navajanju Finance Buzz predstavljamo oboje.

image_alt
Investiranje v milijarde dolarjev vredno vesoljsko tekmo

Oddajanje sob v najem

Če imate v vašem domu dodaten prostor, je lahko oddajanje sobe ali celo stanovanja, odlična priložnost za dodaten zaslužek. Če vas med letom pogosto za dlje časa ni doma, lahko v času odsotnosti razmislite tudi o oddajanju celotnega domovanja.

Prodajanje učnih vsebin in spletnih tečajev

Če učite kakršne koli zanimive vsebine in strokovno znanje, ki bi nekomu prišle v poštev, lahko preko spleta prodajate svoje učne vsebine. Lahko ustvarite tudi spletni tečaj, za kar pa je potrebno, da je dobre kakovosti in lepo gledljiv. S svojimi učnimi vsebinami ljudem na tak način pomagate pridobiti nova znanja, za kar vsakič, ko nekdo kupi tečaj, zaslužite tudi denar.

Tudi z lastnim YouTube kanalom lahko zasužimo pasivni prihodek. Foto: GettyImages
Tudi z lastnim YouTube kanalom lahko zasužimo pasivni prihodek. Foto: GettyImages

Prodaja lastne knjige po spletu

Objavljanje knjige je na neki točki precej drag podvig, toda samo v spletnem založništvu je to malce lažje. Za začetek potrebujete vaše edinstveno znanje o temi o kateri želite pisati, potem pa veselo na delo. Knjiga lahko izide zgolj v elektronski obliki ali pa v fizični. Po želji tudi v obeh. Dobro pa jo je že vnaprej obelodaniti in dobiti kakšno prednaročilo, da se lažje prodaja, ko izide. Popularna stran za knjige na spletu je Kindle.

Unikatni izdelki in umetnine

Če pisanje ni vaša vrlina, vendar pa imate smisel za umetnost, lahko ustvarite drugačno umetnino. Lahko razmislite o ustvarjanju dizajna za spletno prodajo, ustvarite kakšno smešno majico ali unikatno umetnino. V Sloveniji za umetnike pride v poštev tudi Etsy, spletna platforma s pomočjo katere lahko prodajate svoje unikatne izdelke širom sveta.

Ustvarite YouTube posnetke

Popularna spletna osebnost na YouTubu se v večini primerov ne ustvari kar čez noč, toda prvi cilj naj bo, da se s privlačno vsebino pritegne ciljno občinstvo. To lahko traja nekaj časa, ko pa imate dovolj sledilcev, se lahko pridružite partnerskemu programu in zaslužite preko Google Adsense. Za ta korak potrebujete vsaj 1000 naročnikov in 4000 ur gledanja vaših vsebin v preteklem letu.

image_alt
Padli so Netflix, S&P 500, Nasdaq in bitcoin; je to pok balona?

Pisanje bloga in partnerske povezave do izdelkov

Pisanje bloga je lahko odlična priložnost za mnogo različnih tipov ljudi. Ni pomembno ali objavljate recepte, starševske nasvete ali nasvete za  harmonične odnose, obstaja mnogo izdelkov, ki bodo zanimivi za vaše bralce. Ko v svoj blog vključite partnerske povezave do izdelka, boste prejeli delež prihodka, ko bo eden izmed vaših bralcev opravil nakup ali pa pavšalno pristojbino na klik.

Prodajanje kakovostnih fotografij preko spleta

Za vsako vrsto umetnosti obstaja način zaslužka tudi na spletu, kar vključuje tudi fotografijo. Z visoko kakovostnimi fotografijami, ki jih naložite v eno izmed spletnih mest s fotografijami, kot so Shutterstock, Getty Images in podobni, lahko dobite plačilo za vsak prenos.

Katere pa so najboljše naložbe za pasivni dohodek, če imate denar?

Obstaja več načinov za zaslužek pasivnega prihodka. Foto: Leon Vidic / Delo
Obstaja več načinov za zaslužek pasivnega prihodka. Foto: Leon Vidic / Delo

Nakup že obstoječega bloga

Samostojna izdelava bloga lahko traja nekaj časa. Če imate nekaj prihrankov, lahko razmislite o nakupu tistega, za katerega ste mnenja, da ima potencial in že obstoječo bazo sledilcev. Obstaja veliko blogerjev in dobro je najti donosen blog v niši, ki vas dejansko zanima. Ko imate lastništvo, lahko uporabite pridruženo trženje, oglase in sorodne izdelke za zaslužek.

Nakup prodajnih avtomatov

Podjetje s prodajnimi avtomati ima relativno nizke zagonske stroške. Najbolj donosno in enostavno za začetek je nakup prodajnega avtomata za kavo in prigrizke. Glede zaloge in vzdrževanja avtomatov je potrebno nekaj pomoči, zato v tem primeru ni odveč najeti koga, ki bo pri tem pomagal, če sami tega niste vešči. 

image_alt
S spremembo načina miselnosti do poplačila dolgov

Nakup lastniškega kapitala v majhnem podjetju

Ko kupite lastniški kapital v majhnem podjetju, zagotovite kapital v zameno za delež dobička ali izgube. Tveganje je lahko veliko, zato se pred naložbo prepričajte o podjetju in njegovem poslovanju.

Investicija v nepremičnine za najem

Če imate dovolj denarja, je lahko vlaganje v nepremičnine ena izmed najpametnejših potez. Lahko kupite stavbo in jo oddajate v najem ali kupite dupleks in oddate eno enoto, medtem, ko živite v drugi. Ustvarjanje dohodka od najemnin je zelo priljubljena strategija pasivnega dohodka. Medtem, ko lahko samostojno upravljanje nepremičnine in iskanje najemnikov zahteva veliko energije in truda, obstajajo tudi nepremičninske družbe, ki olajšajo iskanje, nakup in celo upravljanje naložbenih nepremičnin.

Podjetje za drop shipping

Drop shipping je način prodaje v katerem spletna trgovina nima svoje zaloge, temveč povpraševanje po izdelku zgolj posreduje dobavitelju, ki pošlje blago kupcu. Če najdete pravo tržno nišo, je posel drop shipping lahko zelo donosen in brez posebnega truda, saj dobite za vsak prodan izdelek provizijo. Dobra ideja za drop shipping je prodaja edinstvenih izdelkov, ki jih ljudje pogosto iščejo in imajo nizke stroške pošiljanja.

image_alt
NaSvet kapitala: 10 kriptovalut z velikim potencialom

Preden boste pričeli ustvarjati pasivni dohodek, je pomembno vedeti, da je potrebno najprej vložiti nekaj dela, preden se bodo pokazali rezultati. Glede na količino denarja, ki jo želite zaslužiti, se boste morda morali lotiti več načinov kako uporabiti svoje edinstvene talente in interese, da zaslužiti pasivni dohodek in dosežete finančno svobodo. Ne pozabite pa se na poti do tja tudi zabavati.

Več iz rubrike