Investiranje v milijarde dolarjev vredno vesoljsko tekmo

Muskovo podjetje SpaceX je trenutno sicer v vodstvu vesoljske tekme, vendar je izbira dobre investicije prav tako zapletena kot raketna znanost.
Fotografija: Elon Musk, ustanovitelj podjetja SpaceX. Foto: Joe Skipper / Reuters
Odpri galerijo
Elon Musk, ustanovitelj podjetja SpaceX. Foto: Joe Skipper / Reuters

Elon Musk je leta 2002 z zelo malo pompa ustanovil podjetje SpaceX, z dokaj nejasno željo, da bi na Marsu vzpostavil obrat za gojenje zelenjave. Poskušal je kupiti nekaj poceni ruskih raket, vendar ga je cena sedmih milijonov evrov odvrnila od tega. Zato se je takrat odločil, da bo nekaj od približno 89 milijonov evrov, ki jih je zaslužil s prodajo PayPala, uporabil za izdelavo lastne rakete. Danes pa Musk na omenjenem trgu ni več sam in začela se je vesoljska tekma.

Muskov stokratni samorog

Prve tri izstrelitve podjetja SpaceX so se končale neuspešno, kar je skoraj povzročilo bankrot podjetja in samega Muska. Vendar je leta 2008 Falcon 1 postala prva zasebno financirana raketa na tekoče gorivo, ki je poletela v orbito in kmalu je na njegova vrata potrkala NASA.

image_alt
Iščejo milijarderji rešitev ali želijo zgolj pobegniti z Zemlje?

Danes je SpaceX vreden neverjetnih 100 milijard ameriških dolarjev oziroma 89 milijard evrov, kar pomeni, da je dosegel naziv 'centicorn', torej stokratni samorog. Banka Morgan Stanley je oktobra 2021 poročala, da je večina analitikov, s katerimi se je pogovarjala, napovedala, da bo SpaceX vreden več kot Tesla, ki je nedavno dosegla vrednost 1000 milijard dolarjev.

Raketa Falcon 9 podjetja SpaceX, 10. november 2021. Foto: Joe Skipper / Reuters
Raketa Falcon 9 podjetja SpaceX, 10. november 2021. Foto: Joe Skipper / Reuters

Vendar Musk še vedno zavrača zamisel, da bi SpaceX javno kotiral na borzi, saj se boji, da bi delničarji lahko zavrnili njegove načrte za kolonizacijo Marsa v korist bolj donosnih galaktičnih dejavnosti, denimo zagotavljanje hitrega širokopasovnega interneta prek več tisoč satelitov. Zato je trenutno edini način za vstop v družbo, čeprav posredno, nakup delnic Googla, saj sta Alphabet in Fidelity že na začetku vložila približno 900 milijonov evrov v družbo SpaceX, pojasnjuje spletni portal CEO Magazine.

Vendar imajo, po mnenju strokovnjakov, tisti, ki želijo vlagati v 'vesoljska' podjetja, veliko drugih možnosti v industriji, ki bo predvidoma do leta 2040 vredna več kot 900 milijard evrov, torej trikrat več kot zdaj.

Obstajajo tudi druga 'vesoljska' podjetja

Ameriška korporacija Lockheed Martin je z agencijo NASA nedavno sklenila pogodbo v vrednosti več kot štiri milijarde evrov za izdelavo kapsul za pošiljanje astronavtov na Luno, v sodelovanju z Boeingom. Podjetje je bilo sicer na več seznamih »najboljših vesoljskih delnic za nakup v tem trenutku«, navaja CEO Magazine. Glede zadnje navedbe pa ni tako prepričan analitik za vesoljsko industrijo Rich Smith.

image_alt
Jeff Bezos bo zgradil vesoljsko postajo za turiste

Smith opozarja, da bodo skupni prihodki podjetij Lockheed Martin in Boeing v štirih letih verjetno manjši od prihodkov podjetja SpaceX, kar bi lahko vplivalo na cene delnic obeh podjetij. »Vlagatelji ne bi smeli izključiti možnosti, da bo SpaceX-ova izjemna rast šla na račun Boeinga in Lockheeda, tako da hitreje kot bo SpaceX rasel, počasneje bodo rasli njegovi konkurenti. Skratka, prihodnost družbe SpaceX je videti zelo svetla. Prihodnost podjetij Boeing in Lockheed Martin v vesolju pa ne,« navaja Smith v reviji The Motley Fool.

Raketa Falcon 9 podjetja SpaceX, 9. november 2021. Foto: Joe Skipper / Reuters
Raketa Falcon 9 podjetja SpaceX, 9. november 2021. Foto: Joe Skipper / Reuters
Avgusta je sicer ameriški časopis U.S. News objavil seznam nekaj najbolj obetavnih 'vesoljskih' delnic. Na seznamu je bilo kalifornijsko zagonsko podjetje Astra Space, ki trenutno razvija cenovno dostopne rakete naslednje generacije za izstrelitev satelitov. Podjetje je še vedno majhno, vendar je pritegnilo ugledne podpornike in tudi nekaj spektakularnih neuspešnih poletov ni preprečilo uspešnega vstopa na borzo leta 2021.

Obetavne naj bi bile tudi delnice podjetja Virgin Galactic sira Richarda Bransona. Čeprav podjetje posluje z izgubo, je njegovo skrivno orožje morda rušenje letalske industrije z visoko hitrostnimi medcelinskimi leti. Ameriška družba Iridium Communications ima že 1,6 milijona naročnikov na povezljivost, ki jo zagotavlja njenih 66 satelitov v nizki orbiti in naj bi postala pomemben igralec.

Velik skok za človeštvo obljublja tudi podjetje Rocket Lab, ki se je zavezalo, da bo stroške izstrelitve satelitov s 53 milijonov evrov znižalo na samo 4,5 milijona evrov. Po vstopu na borzo Nasdaq avgusta 2021 je njegova vrednost dosegla slabih devet milijard evrov, čeprav so prihodki znašali le 49 milijonov evrov.

image_alt
Elon Musk poslal v vesolje ekipo amaterjev

Kakorkoli že, večina strokovnjakov se strinja, da se bo vesoljska industrija eksponentno širila, pri čemer se pričakuje, da bodo po vrednosti in tehnologiji prevladovala ameriška podjetja, čeprav ni nič zagotovljeno. Kot je nekoč dejal Musk: »Če pogledate vesoljska podjetja, so propadla, ker so imela tehnično rešitev, pri kateri uspeh ni bil mogoč, ker jim ni uspelo pritegniti kritične mase talentov ali ker jim je preprosto zmanjkalo denarja. Ciljna črta je običajno veliko dlje, kot si mislite.«

Več iz rubrike