S spremembo načina miselnosti do poplačila dolgov

Christina Mychas je bila zelo zadolžena odvisnica od nakupovanja. Katera metoda ji je pomagala poplačati dolgove?
Fotografija: Christina Mychas. Foto: Posnetek zaslona/CNBC
Odpri galerijo
Christina Mychas. Foto: Posnetek zaslona/CNBC

Christina Mychas zelo rada nakupuje. Da je zasvojena, je ugotovila leta 2018, ko je na razprodaji kupila drage čevlje, čeprav si jih ni mogla privoščiti. To jo je potisnilo v še globlje dolgove.

image_alt
Ključni razlogi, da ne privarčujete (dovolj) denarja

Omejitev porabe z metodo brez nakupa

Vedela je, da ji odvisnost preprečuje, da bi odplačala študentsko posojilo v višini 105.000 evrov, zato se je odločila, da je čas, da se spravi v red. Agresivno je začela raziskovati in iskati nasvete, kako naj se odvadi svoje navade.

Med iskanjem rešitve je prebrala nekaj knjig in si ogledala dokumentarne filme na to temo. Ko je prebrala knjigo finančnega strokovnjaka Dava Ramseya »The Total Money Makeover« je naredila načrt za odplačilo dolga in posledično preprostejše življenje, navaja CNBC Select.

Metoda 'brez nakupov' vključuje samo nujne nakupe. Foto: Getty Images
Metoda 'brez nakupov' vključuje samo nujne nakupe. Foto: Getty Images

Mychasova se je najprej osredotočila na omejitev porabe in povečanje mesečnega odplačila dolga. Da bi zmanjšala nakupe, pa je začela izvajati tako imenovano metodo »brez nakupa«.

Gre za preprosto metodo, ki zahteva, da posameznik v določenem časovnem obdobju ne kupuje ničesar, kar ne velja za osnovno življenjsko potrebščino. Obstaja tudi milejša oblika metode, ki dovoljuje nenujne nakupe, vendar v zelo omejenem finančnem okvirju, pravijo poznavalci.

Znebila se je vseh kreditnih kartic

Mychasova se je odločila, da bo poskusila s petmesečnim obdobjem brez nakupov. V tem času je počasi začela razumeti, zakaj je sploh imela željo po tolikšnem zapravljanju. Kot je ugotovila, ni šlo za nič drugega kot zgolj nakupovanje iz dolgčasa.

Te izkušnje je zelo vesela, saj ji je pokazala, da se zna vzdržati nakupovanja, kadar to ni nujno potrebno. »Vsakdo mora biti kdaj potrošnik in ni potrebe, da bi se počutil krivega zaradi porabe, če je le ta razumna,«pravi Mychasova.

image_alt
Par, ki je rekordno hitro poplačal svoje dolgove

Christina je v času odvisnosti uporabljala predvsem kreditne kartice, kar ji je omogočilo še večje zapravljanje. Da je lahko med »očiščevalnim procesom« omejila porabo, se je znebila vseh kartic in uporabljala predvsem gotovino.

Zahvaljujoč spremenjeni nakupovalni navadi je v letu 2019 uspela povečati mesečni obrok odplačila z nekaj več kot 883 evrov na 2650 evrov, navaja CNBC Select.

Čeprav se je med obdobjem brez nakupovanja veliko naučila o oblikovanju proračuna in omejevanju impulzivne porabe, je še vedno veliko razmišljala o nakupovanju in se ves čas spraševala, kaj kupiti in česa ne.

Prava pot je minimalizem

Za dosego cilja se je zelo trudila, vendar je ugotovila, da to ni dovolj oziroma da gre varčevanje prepočasi. Želela si je namreč čim prej odplačati celoten dolg in uživati v življenju brez finančnih težav.

Leto kasneje je med gledanjem dokumentarnega filma spoznala umetniško gibanje, ki se je razvilo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja in se osredotoča na minimalizem na vseh področjih.

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Kot je povedala Mychasova, ji je metoda brez nakupov dala razlog, da ni kupovala nepotrebnih stvari, minimalizem pa ji je dal razlog, da si je želela manj stvari in posledično je izginila potreba po nakupovanju.

Po tem ko je sprejela novo minimalistično miselnost, ji je v sredini leta 2021 uspelo odplačati vse dolgove, še navaja CNBC Select.

Več iz rubrike