Ključni razlogi, da ne privarčujete (dovolj) denarja

Zakaj vam denar kar spolzi iz rok in kako ga obdržati?
Fotografija: Finance. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Finance. Foto: Shutterstock

Varčevanje je za marsikoga kompleksna tematika, ne glede na to, koliko je star in kakšno izobrazbo ima, še posebej pa, če komaj shaja skozi mesec. Varčevanje za prihodnost morda res ni na vašem seznamu prednostnih nalog, toda če mesečno privarčujete vsaj majhno vsoto denarja in to počnete dosledno, je sprememba na dolgi rok očitna. Kateri so po navedbah Finance buzz ključni razlogi, da ne privarčujete (dovolj) denarja?

image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Porabite več denarja, kot zaslužite

Če porabite več denarja, kot ga zaslužite, ga morda porabite za napačne stvari ali pa nimate dovolj visokega dohodka, ki bi zadostil vašim potrebam.

Kaj lahko ukrenete glede tega? Mesec ali dva spremljajte vašo mesečno porabo, da ugotovite, ali obstajajo kakšni vzorci. Ko jih prepoznate, poiščite ustrezne kategorije stroškov, ki bi jih lahko zmanjšali. Dajte prednost tistemu, kar v življenju potrebujete, in zmanjšajte ostalo. Če je težava v prenizkih dohodkih, poiščite načine za dodatni zaslužek. Svoj prosti čas lahko porabite za pridobitev dodatnih potrdil, certifikatov ali se prekvalificirajte, da izboljšate svoj položaj. Lahko pa najdete katero dodatno zaposlitveno možnost ali ob primernem času prosite za višjo plačo. 

Varčevanje nam lahko prinese lepšo prihodnost. Foto: Shutterstock
Varčevanje nam lahko prinese lepšo prihodnost. Foto: Shutterstock

Niste pripravljeni na nepričakovane stroške

Če neuspešno načrtujete nepričakovane stroške, kot je na primer popravilo avtomobila, ter nimate na voljo sredstev, ki bi vam pomagala pri soočanju z nepričakovanimi računi, je to lahko še večji udarec za vašo denarnico.

Kaj lahko storite? Imejte varčevalni »račun« za nujne primere in vsakič, ko dobite plačo, nanj prispevajte vsoto denarja, četudi je ta minimalna. Ta denar na strani vam bo pomagal pri soočanju z nepričakovanimi stroški. »Varčevalni račun« oziroma drugačna možnost varčevanja naj bo ločena od vsakodnevnega računa.

Zamenjujete želje s potrebami

Včasih je v življenju težko razlikovati med željami in potrebami. Nekatere potrebe so življenjsko pomembne, toda želje po različnih ugodnostih in obiskih koncertov, kina, po nakupu izdelkov določenih modnih znamk, luksuzna potovanja in podobno, so tiste, ki niso življenjskega pomena. 

image_alt
Direktor švicarske banke napoveduje rekordno vrednost bitcoina

Kako lahko pri tem zmanjšate porabo? Namesto obiska kina se na primer odločite za ogled filma doma ali pri prijateljih. Namesto pitja kave v gostilni si jo lahko večkrat pripravite doma in podobno. Tovrstni majhni prihranki bodo v razmeroma kratkem času ustvarili seštevke, ki bodo pomenili dodaten privarčevani denar in tudi spremembo potrošniških navad.

Ste finančno nepismeni

Finančna pismenost običajno ni nekaj, kar nas naučijo starši ali učitelji v šoli. Po podatkih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj 15 odstotkov najstnikov ni finančno pismenih.

Kako lahko to spremenite? Naučite se sestaviti seznam osnovnih stroškov in kam vlagate denar, da lahko ustvarite trdne finančne temelje. Raziskujte, kako lahko denar »dela za vas«, da ne boste zgolj vi delali za denar (delnice, kriptovalute, oddaja nepremičnin in podobno). Za pomoč pri osebnih financah lahko uporabite tudi brezplačne vire, kot so knjige, posnetki in nasveti strokovnjakov. 

Opravljate delo, ki je podcenjeno

Veliko ljudi opravlja delo, ki ni dovolj plačano glede na njihovo izobrazbo in trud. Če ste eni izmed njih, je varčevanje oteženo. Bistveno je, da poskrbite, da boste našli način za boljši zaslužek. Naj bo to prehod v novo službo ali pa se udeležite tečajev, izobraževanj in spoznavanja z ljudmi v panogi, kjer si želite delati, kar vam lahko odpre vrata do višjih prihodkov. 

Pri varčevanju poiščite pomoč strokovnjaka. Foto: Shutterstock
Pri varčevanju poiščite pomoč strokovnjaka. Foto: Shutterstock

Preveč vašega denarja odteka v stroške bivanja

Lastništvo hiše je lahko velika boniteta, toda če je hiša oz. nepremičnina na hipoteko, to pomeni veliko mesečnega odliva.

Kakšne spremembe lahko naredite? Splošno pravilo je, da se ne porabi več kot 30 odstotkov prilagojenega bruto dohodka za skupne stroške doma, ki vključujejo hipoteko ali najemnino, davke, komunalne storitve, vzdrževanje in zavarovanje. Če porabite več kot 30 odstotkov za stanovanje oziroma hišo, lahko naredite nekaj stvari, da zmanjšate stroške drugje in naredite nekaj prostora na svojem proračunu. Razmislite tudi o oddaji kakšne sobe v najem, o prihranku denarja za javne storitve in podobno.

Mislite, da majhne količine ne štejejo 

Mnogim mladim se zdi, da je na voljo še veliko časa za varčevanje in da bodo lahko to dohiteli v 40. in 50. letih. Toda ni dobro čakati tako dolgo, kajti že prej se lahko privarčuje izdatna vsota denarja tudi z manjšimi mesečnimi vsotami, namenjenimi za prihranke. Tako se zgradi dobro navado, ki prinaša obresti na način, kot pravi pregovor: 'zrno na zrno, pogača. Kamen na kamen, palača.'

image_alt
Kako varčevati za upokojitev v različnih obdobjih življenja?

Več iz rubrike