Na Bledu je potekala mednarodna investicijska konferenca

Eden glavnih poudarkov konference je bil, kako lahko odločevalci s privlačnejšimi pogoji spodbudijo ljudi k sodelovanju na kapitalskem trgu.
Fotografija: Blejski otok. Foto: Dejan Javornik / Delo
Odpri galerijo
Blejski otok. Foto: Dejan Javornik / Delo

Mednarodna investicijska konferenca je potekala v ponedeljek, 13. septembra, na Bledu. Strokovnjaki so med drugim razpravljali o položaju malih vlagateljev na evropskem trgu in o njihovih pravicah.
 
Odprli so tudi razpravo o varčevanju za pokojnino in predstavili investicijske priložnosti v Sloveniji. Povedali so še, da se bo prihodnjo pomlad na evropskem trgu uveljavil vseevropski osebni pokojninski produkt, imenovan PEPP. Tako bodo lahko potrošniki iz držav EU izbirali finančne produkte po vsej EU, zanje pa bodo veljala enotna pravila.
image_alt
Hči Steva Jobsa ne bo podedovala niti centa

Pravice in angažma malih vlagateljev

 
Delniške družbe morajo delničarjem pomembne informacije zagotoviti transparentno in celovito, kar je tudi osnova za zaupanje vlagateljev, je poudaril Carmine Di Noia, predstavnik italijanskega regulatorja za trg vrednostnih papirjev Consob. Večji obseg delovanja v elektronski obliki, ki ga je prinesla pandemija, ne sme biti izgovor, da bi podjetja otežila sodelovanje delničarjev, je besede Di Noie povzela Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nemško združenje imetnikov vrednostnih papirjev DSW ugotavlja, da poteka uveljavljanje pravic delničarjev na nacionalni ravni razmeroma dobro. Delničarji se s težavami soočijo s čezmejnim lastništvom vrednostnih papirjev, če pri tem ni ustrezne obveščenosti o skupščinah podjetij, je dejala Chistiane Hölz iz DSW.
 
Predstavnik Evropske komisije Alain Deckers je dejal, da si komisija zelo prizadeva za izboljšanje transparentnosti. Med drugim so prenovili akcijski načrt vzdržnega financiranja in pripravili predlog evropske direktive o trajnostnem poročanju podjetij, poroča STA. Deckers je pojasnil, da transparentnost ne bo rešila vseh težav, je pa pomembna za zagotavljanje zaupanja malih vlagateljev. Poudaril je, da so za vlagatelje vedno bolj pomembne informacije o trajnostnem načinu delovanja podjetja.
 
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Mladi so vedno bolj aktivni na kapitalskem trgu in vse več pozornosti se namenja trajnostnemu delovanju podjetij in digitalnim naložbam, čemur morata slediti tudi politika in regulacija. Državni sekretar Peter Geršak je dejal, da se mora Slovenija čim hitreje lotiti digitalne preobrazbe ter delati na spodbujanju inovacij in novih tehnologij.
 

Pokojninsko varčevanje v Evropi

 
Slika je simbolična. Foto: Blaž Samec / Delo
Slika je simbolična. Foto: Blaž Samec / Delo
Izvršni direktor Evropskega organa za zavarovanja in poklicne pokojnine (Eiopa) Fausto Parente je na investicijski konferenci dejal: »Da bi lahko naslovili vrzel v pokojninskih blagajnah, je treba poskrbeti za dobre in preproste informacije o možnostih varčevanja. To mora potekati na dolgi rok.«
 
Prihodnjo pomlad naj bi se po napovedih Eiope na evropskem trgu uveljavil vseevropski osebni pokojninski produkt PEPP, navaja STA. To pomeni, da bodo imeli vlagatelji večjo izbiro na področju varčevanja za starost, saj bodo lahko izbirali produkte po vsej EU. Za vse vlagatelje bodo veljala enotna pravila, toda sistem bo bolj prilagodljiv potrebam posameznika.
 
Predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak dvomi, da bodo slovenski vlagatelji izkoristili to možnost. Priznal je, da so v banki neuspešni pri spodbujanju k dolgoročnemu varčevanju. Ljudje namreč večinoma raje varčujejo v depozitih, gotovini ali naložbami v nepremičnine.
 
image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Bojan Ivanc, vodja analitike pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), meni, da bi morali za spremembo vlagati napore v izobraževalni sistem. Kot je orisal, bo imela država težave ne samo z vse manjšim obsegom pokojninske blagajne, odhodki bodo nastali tudi zaradi financiranja sistema dolgoročne oskrbe. Posamezniki pa vlagajo v nepremičnine in nato na starost živijo v velikih hišah ob nizkih pokojninah, so besede Ivanca povzeli na STA.
 
Slika je simbolična. Foto: Igor Mali / Delo
Slika je simbolična. Foto: Igor Mali / Delo

Predstavnik britanskega združenja delničarjev UKSA Martin White meni, da ljudje potrebujejo nekoga, ki mu lahko zaupajo. Ocenil je, da bi morali biti svetovalci na tem področju neodvisni od finančnega sektorja.
 
Na razkorak med stroški in dolgoročno donosnostjo je opozoril izvršni direktor Better Finance Guillaume Prache. Nemalokrat se zgodi, da so naložbe nedonosne in da ne ohranjajo vrednosti. Tudi Brodnjak je opozoril, da denar trenutno močno izgublja na vrednosti; ne le zaradi inflacije, temveč tudi zaradi politike centralne banke.
 
image_alt
Inovacija, ki bo popestrila vožnjo z električnim kolesom

Direktor slovenske agencije Spirit, Tomaž Kostanjevc, je vlagateljem predstavil investicijske priložnosti v Sloveniji. O tem, kakšne projekte peljejo in kateri so zanimivi za različne vlagatelje, so spregovorili še Andrej Lazar iz Družbe za upravljanje terjatev bank, Špela Stres z Instituta Jožef Stefan in direktor družbe Equinox Matej Riglenik. Projekte s področja kulture je predstavil igralec in režiser Matjaž Javšnik, svoj načrtovani podvig pa je orisal maratonski plavalec Martin Strel. Equinox je sicer prvi nepremičninski sklad v Sloveniji za male vlagatelje, ki naj bi v kratkem začel kotirati na ljubljanski borzi.


Mednarodno investicijsko konferenco je organiziralo Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) skupaj z Evropsko federacijo investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE).

Več iz rubrike