Miami postaja največje bitcoin središče v kripto svetu

Vsakoletna Bitcoin konferenca, ki se odvija v Miamiju, je kazalnik, da sta digitalna sredstva sprejela tudi župan in splošna populacija.
Fotografija: Miami hitro postaja eno glavnih središč v kripto svetu. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Miami hitro postaja eno glavnih središč v kripto svetu. Foto: Shutterstock

Miami hitro postaja eno glavnih središč v kripto svetu, saj se v mesto vsako leto preseli vedno več podjetij, ki se ukvarjajo z blockchain tehnologijo. Vsakoletna Bitcoin konferenca, ki se odvija v Miamiju, je kazalnik, da sta digitalna sredstva sprejela tudi župan in splošna populacija.

image_alt
Lehman Brothers kripto skupnosti. Grozi spirala bankrotov?

Začetki kripto kulture v sončnem mestu

Prvi val naseljevanja se je začel kot del razmaha nepremičnin na Floridi v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, Miami pa je hitro postal ena glavnih turističnih destinacij v državi. Sončna zvezna država je postala tudi glavna destinacija Američanov, ki so se želeli preseliti iz držav z visokimi davki, kot sta New York in Kalifornija.

Hkrati pa je mesto glavni prehod do offshore centrov na Karibih. Poleg nizke stopnje davka na dobiček je za offshore centre značilno, da tujim podjetjem ni treba plačevati drugih vrst davkov.

Nedavni val 'tehnoloških emigrantov', je mesto spremenil v eno najbolj blockchain prijaznih mest v ZDA z občutnim napredkom na področju kripto in Web3. Kriptokultura v mestu se je razširila tudi zahvaljujoč županu Francisu Suarezu, saj vidno podpira Bitcoin.

Pred nekaj meseci je predlagal, naj občina sprejme plačila davkov v kriptovaluti in plačila njegovih zaposlenih obdela v bitcoinih. Župan je dodatno spodbudil svojo upravo, naj vlaga v bitcoin in druge kriptovalute.

image_alt
Kriptovalute so danes globoko v medvedjem trgu

MiamiCoin

Lansko poletje je mesto sodelovalo s spletno platformo CityCoins, ki je ustvarila MiamiCoin (decentralizirana kriptovaluta). Kovanci se tako kot pri bitcoinu ustvarjajo z rudarjenjem, 30 odstotkov plačila od vsakega ustvarjenega kovanca pa gre samodejno v kripto denarnico mesta Miami.

»To, da se je podjetje CityCoins odločilo za MiamiCoin, je pokazatelj, kako je Miami obravnavan v kripto skupnosti,« je za Miami Herald povedal župan Miamija.

Načrti za prihodnost

Kot je še razkril župan, načrtujejo vsem prebivalcem celotnega okrožja Miami-Dade omogočiti plačilo s kriptovalutami na številnih področjih, vključno z registracijo vozila, računi za komunalne in ostale gospodinjske stroške itd. Poleg tega bodo občinski uslužbenci lahko del plače prejeli v digitalni valuti.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bitcoin konferenca

Vsako leto v Miamiju poteka severnoameriška Bitcoin konferenca. Tu je leta 2014 mladi ruski-kanadčan Vitalik Buterin prvič predstavil svojo idejo za odprtokodno decentralizirano blockchain platformo Ethereum.

Letošnji dogodek je potekal od 17. do 19. januarja in je pritegnil več kot 4000 udeležencev, vključno z uglednimi udeleženci, kot je milijarder, vlagatelj in lastnik Mavericksov Mark Cuban

Znana kripto podjetja v Miamiju

Morda najbolj opazna fizična prisotnost katerega koli kripto podjetja v Miamiju je centralizirana borza digitalnih sredstev FTX . Aprila lani je FTX plačal 135 milijonov dolarjev za preimenovanje Miami Heat NBA Arena, ki se nahaja na Biscayne Boulevard, v FTX Arena za naslednjih 19 let. 

image_alt
»Najmočnejši človek na svetu« poziva k regulaciji kriptovalut

Trikratni prvak lige NBA in legenda Miami Heat Udonis Haslem trenutno deluje kot ambasador kampanje 'You In, Miami?'. Oba nameravata v prihodnosti sodelovati pri promociji kripto v okrožju Miami-Dade, kjer je tudi sedež podjetja FTX.

MoonPay, finančno tehnološko podjetje, ki ponuja plačilne rešitve za kriptovalute, ki uporabnikom omogoča nakup kriptovalut in NFT z debetno ali kreditno kartico, ima prav tako sedež v Miamiju. Pred kratkim je skupaj z Universal Pictures in Fox Corporation lansiral NFT platformo, imenovano HyperMint , ki bi podjetjem, ki stojijo za priljubljenimi potrošniškimi blagovnimi znamkami, omogočila, da potencialno kuje več sto milijonov NFT-jev na dan. 

V osrčju trendovske skupnosti Wynwood se nahaja BitBasel , NFT kripto-umetniško in tehnološko središče za lokalne umetnike in razvijalce. BitBasel, ki sta ga soustanovila Scarlett Arana in Jorge Cortes, gosti vse od panelnih pogovorov do delavnic za bližnje kripto navdušence. Poleg tega je podjetje tudi ustanovitelj organizacije Miami DAO, ki se osredotoča na širjenje izobraževalnih programov o kriptovalutah za prebivalce okrožja Miami-Dade.

image_alt
Kriptovalute: Ali Silicijeva dolina misli, da je Bitcoin prevara?

Kje sprejemajo kriptovalute?

Ko navaja spletni portal Cointelegraph, je bil Thesis Hotel, letovišče s štirimi zvezdicami, prvi hotel v okrožju Miami-Dade, ki je sprejel kriptovalute kot plačilo prek BitPay. Pridružili so se mu številni hoteli in prestižne restavracije.

Obstaja pa tudi celotno predmestje v metropolitanskem območju Miamija, imenovano Miami-Lakes , kjer lahko prebivalci z digitalno valuto plačajo vse občinske pristojbine, kot so dovoljenja, poslovne licence in najemi objektov. 

Kripto prevare

Kot ena izmed bogatejših zveznih držav v ZDA je Florida pritegnila pravi delež tako pristnih kripto projektov kot prevarantov. Nedavno je bil Luiz Capuci, izvršni direktor Mining Capital Coin obtožen sodelovanja v domnevni 62-milijonski goljufiji s kriptovalutami. Nekaj ​​mesecev pred tem je rezident Floride David Pike priznal krivdo zaradi sodelovanja pri goljufanju vlagateljev OneCoina , ene najbolj razvpitih Ponzijevih shem v zgodovini kriptovalut, kjer so žrtve izgubile med 4,4 in 19,4 milijarde dolarjev. 

image_alt
Inflacija in visoke cene nas bodo držale za vrat še nekaj let

Več iz rubrike