Inflacija in visoke cene nas bodo držale za vrat še nekaj let

Visoka inflacija bo najverjetneje vztrajala še nekaj let. Stopnja inflacije naj bi letos v povprečju dosegla 7,7 odstotka.
Fotografija: Inflacija je prisotna povsod po svetu in bo tu tudi ostala. FOTO: REUTERS/Carlos Barria
Odpri galerijo
Inflacija je prisotna povsod po svetu in bo tu tudi ostala. FOTO: REUTERS/Carlos Barria

Stopnja inflacije je po vsem svetu na visokih ravneh, pri čemer naj bi letos v povprečju dosegla 7,7 odstotka, sta v zadnji raziskavi med ekonomisti ugotovila münchenski inštitut Ifo in švicarski inštitut za ekonomsko politiko.

"Inflacija je prisotna povsod po svetu in bo tu tudi ostala," je prepričan Ifov raziskovalec Niklas Potrafke.

"Pričakovana stopnja inflacije za leto 2022 je okoli pet odstotnih točk višja kot stopnja, o kateri je med letoma 2010 in 2019 poročala Svetovna banka," je poudaril Potrafke.

Kot so sporočili z Ifa, je raziskava pokazala, da bo visoka stopnja inflacije vztrajala tudi v prihodnjih letih.

image_alt
Strah pred krizo potopil evro na najnižjo raven po letu 2001

Raziskava je udeležence spraševala po njihovih predvidevanjih za leti 2023 in 2026, pri čemer so odgovorili, da pričakujejo, da bo povprečna stopnja inflacije na svetovni ravni v teh dveh letih znašala 6,2 oz. 4,5 odstotka.

Čeprav gre za padec v primerjavi z letošnjim letom, pa sta številki še vedno precej nad 2,7 odstotka, kolikor je po navedbah Svetovne banke inflacija v povprečju znašala med letoma 2010 in 2019.

Pričakovanja za letos se sicer glede na regije močno razlikujejo

Več kot 20-odstotna inflacija se napoveduje za Južno Ameriko, Severno in Vzhodno Afriko ter Zahodno in Osrednjo Azijo. Na svetovni ravni pa se nižja, manj kot 10-odstotna inflacija, pričakuje za Severno in Srednjo Ameriko ter večji del Evrope.

V raziskavi o inflaciji je sodelovalo 663 ekonomistov iz več kot 100 držav, so še dodali pri Ifu.

In kako se bo blažitve inflacije in predvsem drage elektrike lotila slovenska vlada?

Vlada bo danes po pričakovanjih obravnavala ukrepe za blažitev rasti cen energije, najprej naj bi bili na vrsti ukrepi za blažitev posledic drage električne energije, v nadaljevanju pa plina.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je napovedal ciljane ukrepe, med katerimi naj bi bila regulacija maloprodajnih cen.

Vlada bo po napovedih energetsko draginjo naslovila s spektrom ukrepov, pri čemer je prejšnji teden že sprejela ukrepe varčevanja z energijo v javnem sektorju, ki se med drugim nanašajo na temperaturo hlajenja in ogrevanja.

Drugi sklop ukrepov se nanaša na zanesljivost oskrbe, s čimer se vlada ukvarja vzporedno, je v ponedeljek na novinarski konferenci povedal Kumer.

Več kot 20-odstotna inflacija se napoveduje za Južno Ameriko, Severno in Vzhodno Afriko ter Zahodno in Osrednjo Azijo. Na svetovni ravni pa se nižja, manj kot 10-odstotna inflacija, pričakuje za Severno in Srednjo Ameriko ter večji del Evrope. FOTO: REUTERS/Carlos Barria
Več kot 20-odstotna inflacija se napoveduje za Južno Ameriko, Severno in Vzhodno Afriko ter Zahodno in Osrednjo Azijo. Na svetovni ravni pa se nižja, manj kot 10-odstotna inflacija, pričakuje za Severno in Srednjo Ameriko ter večji del Evrope. FOTO: REUTERS/Carlos Barria

Ob tem je zagotovil, da je zanesljivost oskrbe z zemeljskim plinom trenutno na enaki ravni kot lani, da dobava poteka po vnaprej sklenjenih pogodbah in da kratkoročno ne pričakujejo težav.

Tretji sklop ukrepov pa so ukrepi za blaženje rasti cen energije. Kumer je izrazil pričakovanje, da bo vlada ta teden sprejela ukrepe glede električne energije.

Ti bodo po njegovih besedah "zelo ciljani, zelo jasni in precizni", pri tem je omenil regulacijo maloprodajnih cen, pri čemer pa je ostalo odprto, katere odjemne skupine bodo ukrepi zajeli in kako nizko bo segla regulacija. "To bo stvar izračunov in simulacij, ki potekajo do četrtka," je pojasnil.

Nato bodo sledili, morda že naslednji teden, ukrepi za zemeljski plin ter v nadaljevanju za druge pomembne vire ogrevanja. "Še pred koncem julija bi tako naslovili vse glavne vire ogrevanja, nakar imamo cel avgust in deloma september, da se pripravimo na sezono ogrevanja," je pojasnil minister.

Ministrska ekipa naj bi od drugih tem po napovedih danes spregovorila tudi o sporočilih za Slovenijo, ki jih prinaša v sredo predstavljeno poročilo Evropske komisije glede vladavine prava v članicah EU, že od prejšnjega tedna pa je na dnevnem redu predlog zakona o varstvu osebnih podatkov, ki v zakonsko obliko končno prenaša sicer neposredno uveljavljeno splošno uredbo EU o varstvu podatkov.

Več iz rubrike