Strah pred krizo potopil evro na najnižjo raven po letu 2001

Vrednosti evra pada že od maja lani. Zdaj se približuje celo izenačitev evra in dolarja, kar bi se zgodilo sploh prvič od nastanka skupne evropske valute.
Fotografija: Za evro je zdaj treba odšteti 1,019 dolarja. FOTO: Dado Ruvic/Reuters
Odpri galerijo
Za evro je zdaj treba odšteti 1,019 dolarja. FOTO: Dado Ruvic/Reuters

V luči strahu pred recesijo v evroobmočju je vrednost denarne enote devetnajstih evropskih držav padla na najnižjo raven v zadnjih 20 letih. Cene energentov še naprej rastejo, obenem pa tudi vojna v Ukrajini ne kaže znakov umirjanja.

image_alt
Kako iz enega evra, narediti dva?

Trend upada vrednosti evra je sicer prisoten od maja lani, menjalne tečaje pa je pred tem zatresel že začetek pandemije leta 2020. Za evro je zdaj treba odšteti 1,019 dolarja, tečaj pa se približuje izenačitvi z ameriško valuto, kar bi se zgodilo sploh prvič, odkar je skupna evropska valuta, leta 1999, ugledala luč sveta. Evro je tako prvič po letu 2001 v primerjavi z dolarjem padel pod 1,02, medtem ko se je indeks ameriškega dolarja zvišal na najvišjo vrednost v zadnjih dvajsetih letih.

Strah pred recesijo

Evroobmočje se še naprej sooča z visoko inflacijo, junija je ta znašala kar rekordnih 8,6 odstotka. Evropska centralna banka (ECB) se je na rast cen odzvala s prvim zvišanjem obrestnih mer po 11 letih, ob tem pa svet ECB pričakuje, da bodo obrestne mere znova, morda tudi izdatneje zvišali septembra.

Če bi inflacija vztrajala tudi po morebitnem jesenskem dvigu obrestnih mer, bi bojda sledilo novo, večje zvišanje obresti. Ob vsem zapisanem, pa se vse bolj kopičijo strahovi pred morebitno recesijo, ki bi lahko načrte ECB prekrižale. Po poročanju Reutersa je razpoloženje investitorjev v evroobmočju padlo na najnižjo raven po letu 2020, kar naj bi kazalo v smeri »neizogibne« recesije.

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde FOTO: Daniel Roland/Pool via Reuters
Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde FOTO: Daniel Roland/Pool via Reuters

Iskanje varnega zatočišča

Slabe razmere med investitorji spremljajo še visoke cene zemeljskega plina, ob tem pa ameriški CNBC piše, da je kombinacija naštetih dejavnikov močno načela evropsko valuto. Samo od začetka leta je evro v primerjavi z dolarjem izgubil več kot deset odstotkov.

Medtem pa se ameriški dolar še naprej krepi, to valuto pa vlagatelji dojemajo kot manj tvegano naložbo kot evro. Pozitiven trend vrednosti izraža tudi švicarski frank, ki je v primerjavi z evrom dosegal najvišjo raven v zadnjih sedmih letih, krepi se tudi japonski jen.

Več iz rubrike