HODL vlagatelji in korporacije, ki sprejemajo bitcoin

Medtem ko bitcoin previdno in brez nenadnih premikov vstopa v leto 2022, vedno več dolgoročnih vlagateljev podvaja svoje zaloge prve kriptovalute.
Fotografija: Severnoameriška Bitcoin konferenca, Miami, Florida, 18. januar 2022. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP
Odpri galerijo
Severnoameriška Bitcoin konferenca, Miami, Florida, 18. januar 2022. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP

HODL (ang. hold on for dear life) je relativno nova naložbena strategija, pri kateri posamezniki kupujejo kriptovalute, predvsem bitcoin, in jih imajo v lasti dlje časa. Takšnih, torej 'HODL vlagateljev', pa je očitno vedno več, saj se hranjenje bitcoinov v digitalnih in strojnih oziroma t. i. 'hladnih denarnicah', vztrajno povečuje od lanskega julija.

image_alt
Kriptovalute: Napoved za leto 2022

Nekateri opazovalci kripto trgov opozarjajo na temeljno stabilnost takšnih dolgoročnih naložb kot na potencialno obetavne kazalnike za prvo kriptovaluto na svetu. Obenem pa se vedno več svetovno znanih korporacij podaja v razmerje z bitcoinom, denimo Microsoft, Mastercard, Amazon, Tesla in mnogi drugi.

Apetit po tveganju je upadel

Severnoameriška Bitcoin konferenca, Miami, Florida, 18. januar 2022. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP
Severnoameriška Bitcoin konferenca, Miami, Florida, 18. januar 2022. Foto: Joe Raedle / Getty Images / AFP
Po podatkih borznoposredniške hiše Genesis Trading, ki se ukvarja z digitalnimi valutami, se denimo od lanskega julija količina bitcoinov, ki se več kot pet mesecev hranijo v digitalnih denarnicah brez odlivov, vztrajno povečuje. Poleg tega se povečuje tudi količina bitcoinov v »nelikvidnih« denarnicah, ki porabijo manj kot četrtino prilivov, navaja Reuters. To pomeni, da se aktivno trguje z manjšim številom kovancev, glede na podatke o kripto denarnicah na več borzah, ki jih je pridobila omenjena borznoposredniška hiša.

»Število bitcoinov, ki se niso premaknili že več kot eno leto, se od julija povečuje,« je dejala Noelle Acheson, vodja tržnih vpogledov pri podjetju Genesis Trading in dodala: »To je precej osupljivo.« Najbolj priljubljena kriptovaluta na svetu je decembra padla za skoraj 20 odstotkov, kar je približno toliko kot drugi največji kovanec ether. Apetit po tveganju je, zaradi strahu pred inflacijo in hitrejšim dvigovanjem obrestnih mer s strani ameriške centralne banke (Fed), vidno upadel.

image_alt
Ether naj bi kmalu dosegel nove rekordne vrednosti

Medtem ko sta bitcoin in ether prejšnji teden sicer zabeležila rast; za 2,9 odstotka na 43.107 dolarjev in za 6,3 odstotka na 3350 dolarjev, sta še vedno precej oddaljena od najvišjih vrednosti iz leta 2021. V prejšnjem letu je namreč bitcoin dosegel rekordno vrednost 69.000 dolarjev, ether pa 4868 dolarjev.

Ali smo trenutno na dnu tržnega cikla?

Zagovorniki bitcoina in drugih, alternativnih kovancev (t. i. altcoinov) menijo, da je vse večje sprejemanje kriptovalut v glavnem finančnem in naložbenem sektorju v zadnjih letih okrepilo sektor kriptovalut. Podjetje za raziskave s področja kriptovalut Delphi Digital je sporočilo, da je njihova raziskava pokazala podoben premik k temu, da vlagatelji bitcoin držijo dlje časa, navaja Reuters. Menijo, da to »ponazarja prehod s kratkoročnih 'šibkih rok' v dolgoročne 'močne roke'«.

Indeks strahu in pohlepa za bitcoin, ki od začetka leta niha med 10 in 29, bi lahko bil pokazatelj morebitnega tržnega dna in priložnosti za nakup, meni Will Hamilton, vodje trgovanja in raziskav pri družbi Trovio Capital Management. »Prejšnja tržna dna julija 2021 in marca 2020 so korelirala z indeksoma strahu in pohlepa 19 oziroma 10,« je dodal. Vrednost 0 pri indeksu sicer predstavlja 'skrajni strah', 100 pa 'skrajni pohlep' na kripto trgu.

image_alt
Na kripto borzah na voljo le še 1,3 milijona bitcoinov

Ceno bitcoina, ali vsaj njegovo razširjenost, pa lahko zvišajo tudi svetovno znane korporacije, ko se zapletajo v razmerje z njim. Vse več podjetij v različnih panogah, od velikih tehnoloških podjetij do letalskih prevoznikov, namreč sprejema kriptovalute in strankam omogoča, da jih uporabljajo kot uradni način plačila za nakup blaga in storitev, navaja Euronews. Poglejmo si nekaj največjih.

Institucionalno sprejemanje bitcoina in kriptovalut

Bitcoin znak nad kripto menjalnico, Priština, Kosovo, 17. januar 2022. Foto: Armend Nimani / AFP
Bitcoin znak nad kripto menjalnico, Priština, Kosovo, 17. januar 2022. Foto: Armend Nimani / AFP
Pomembno je, da Microsoft, kot eno največjih podjetij za programsko opremo na svetu, sprejema plačila v bitcoinu. To namreč prispeva k zaupanju v uporabo kriptovalut. Bitcoine je mogoče uporabiti za kredit pri polnjenju uporabniških računov, z njimi pa je mogoče plačati tudi vrsto storitev, vključno s storitvami Xbox Live in Skype. Zanimanje podjetja za kripto tehnologijo se s tem ne konča. Z uporabo blockchain tehnologije je Microsoft konec marca predstavil tudi ION, dvoplastno platformo za preverjanje pristnosti v omrežju bitcoin.

Novembra lani je Mastercard sporočil, da bo partnerjem v svojem omrežju omogočil, da svojim potrošnikom omogočijo nakup, prodajo in posedovanje kriptovalut. To bodo lahko storili z uporabo digitalne denarnice ter jih nato nadgradili z digitalnimi valutami v okviru svojih programov zvestobe. Ta poteza bi strankam omogočila, da namesto s točkami zvestobe zaslužijo in porabijo nagrade v kriptovaluti.

V prejšnjem letu se je Amazon pridružil drugim tehnološkim velikanom, vključno s Facebookom, in postavil temelje za lastno ekskluzivno kriptovaluto. Kljub temu podjetje za e-trgovino še ne sprejema kriptovalut neposredno. Uporabniki pa lahko kupijo Amazonove kupone prek podjetja Bitrefill, ki se ukvarja izključno s kriptovalutami. To je platforma, ki omogoča lažje plačevanje s kriptovalutami, saj Bitcoine pretvarja v darilne kartice in podobno.

image_alt
Elon Musk ponovno zanetil nemir na kripto trgu; bitcoin močno poskočil

Izvršni direktor Tesle Elon Musk ima z bitcoinom zapleten odnos. Sprva je podjetje v začetku leta napovedalo, da bo za nakupe vozil v ZDA sprejemalo plačila v bitcoinu. To se je zgodilo po tem, ko je Muskovo podjetje lanskega februarja v največjo kriptovaluto vložilo približno 1,2 milijarde evrov, pojasnjuje Euronews. Vendar se je kasneje to zapletlo z izjavami, da bo Tesla ustavila transakcije z bitcoini, dokler ne bo več kot 50 odstotkov izkopanih z uporabo obnovljivih virov energije.

Več iz rubrike