Warren Buffett: Bolj kot gospodarstvo tone, več je priložnosti za vlaganje

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni, je izjavil Warren Buffett, eden najbolj znanih investitorjev na svetu.
Fotografija: FOTO: Pexels
Odpri galerijo
FOTO: Pexels

Ljudje smo emocionalna bitja, kar se kaže tudi v načinu, kako izbiramo naložbe. Redki so investitorji (in posamezniki na splošno), ki se obnašajo popolnoma racionalno in naložbe izbirajo samo na podlagi meril, ki imajo dejansko največji vpliv nanje. Prav tako se prepogosto dogaja, da so investitorji osredotočeni na povsem nepomembne kriterije, recimo na to, ali je sosed investiral v neko naložbo ali ne.

Ta neracionalnost se najmočneje kaže v ekstremih na borzi – tako v fazi popolne evforije kot v času panike. Ko na borzi nastane evforija, je zelo težko nekoga prepričati, naj se ji ne pridruži. Prepričanje množice je, da bo vrednost neke naložbe v prihodnje samo še rasla, čeprav je v preteklih letih imela rekordne donose. 

Razloge za nadaljnjo rast borznega balončka v obdobju evforije se pogosto išče v deloma oprijemljivih dejstvih, tako kot je bilo pri tehnološkem balončku splošno prepričanje, da bo internet spremenil svet. Res ga je, vendar so bile kljub temu cene delnic takrat krepko prenapihnjene – samo dejstvo o potencialnem vplivu tehnologije na svet je torej držalo, vendar ni bilo dovolj močno, da bi lahko upravičilo ali razložilo tako visoka vrednotenja.


 

Ko na borzi vse raste, se je težko upreti skušnjavi


Cene delnic (ali drugih naložb) v fazi evforije naraščajo predvsem zaradi visoke pretekle rasti, ki jo investitorji ekstrapolirajo v prihodnost. Po drugi strani v obdobju panike investitorji prodajajo naložbe, ki so že izgubile večji del vrednosti, saj so prepričani, da bo njihova vrednost končala blizu ničle.

Tudi v tej fazi skrajnega pesimizma se investitorji prepogosto odločajo na podlagi čustev, namesto na podlagi dejstev. Na začetku leta 2009, ko je svetovna finančna kriza že popuščala in so se kazali prvi znaki okrevanja, so bili investitorji še kar panični in so poslali večino delniških trgov na nove najnižje vrednost. 


Buffettov nasvet zares deluje, vendar ga je težko popolnoma upoštevati. Ko na borzi vse raste, vaš sosed pa vam vsak teden opisuje borzne dogodivščine, ki so mu prinesle nove in nove donose, seveda brez kakršnegakoli dela z njegove strani, se je težko upreti skušnjavi. Hkrati je takrat v večini primerov stanje v gospodarstvu dobro, mediji pa povzemajo optimizem borznih trgovcev in investitorjev, kar še dodatno pritiska na vas, vse dokler vas ne zasrbijo prsti in se pridružite evforiji. Ponavadi pa je takrat prepozno, saj imajo prav na vrhuncu evforije delnice najvišje vrednosti, ki jih potem po poku balončka borze še nekaj let ne dosežejo. 
 

Bodi prestrašen, ko so drugi pohlepni, in bodi pohlepen, ko so drugi prestrašeni

 

Ko na trgih vlada panika, so vsi pesimistični, gospodarstvo je ponavadi v recesiji, stopnja brezposelnosti narašča, poleg tega pa vse na borzah hitro pada, je težko biti optimist (ali vsaj realist) in gledati na dolgi rok. Takrat so na borzah najboljše priložnosti, ki jih je Buffett še kako dobro izkoristil, vendar se zdi okolje na prvo žogo povsem neprimerno za investiranje.


Da bi se lahko preprosto držali nasveta najbogatejšega investitorja na svetu, se moramo vnaprej pripraviti tako na morebitno evforijo kot tudi na morebitno paniko. Verjetno eden boljših načinov priprave je finančni načrt, ki ne rabi biti nič kaj napreden ali kompleksen. Vanj zapišite svoje cilje in kako lahko investicije pomagajo pri doseganju tega cilja. Dopišite tudi, kaj boste naredili v primeru zares ogromne rasti vrednosti naložbe, ko se na trgu ustvari evforija.

Verjetno boste napisali, da boste vsaj del naložbe prodali. Prav tako si napišite, kaj boste storili v primeru krize, velikih padcev na trgih in izrazitega pesimizma med investitorji. Na to je dobro biti že predčasno pripravljen z bolj konservativnim pristopom k investiranju in deležu sredstev, ki niso investirana. Takrat boste s prostimi sredstvi lahko izkoristili paniko na trgih in po zelo ugodnih vrednotenjih kupili naložbe od tistih, ki kot kura brez glave letajo po borzi in prodajajo svoje naložbe samo zato, ker jih tudi drugi.

Več iz rubrike

Komentarji: