Fintech spreminja naš odnos do denarja

Globalna finančna pokrajina se spreminja. Gonilna sila v ozadju je finančna tehnologija ali fintech, ki spreminja naš odnos do denarja.
Fotografija: Banke se trudijo in poskušajo držati korak z inovacijami v sektorju. FOTO: Eržen Jure
Odpri galerijo
Banke se trudijo in poskušajo držati korak z inovacijami v sektorju. FOTO: Eržen Jure

Fintech podjetja s svojimi inovacijami predstavljajo izziv tradicionalnim bančnim metodam. Fintechu ne morejo ubežati niti platforme za množično financiranje, kot je Kickstarter, ne kripto borze, kot je Coinbase. Tudi uporaba spletnega bančništva na naših pametnih telefonih je del tako imenovane revolucije.

Mesto, ki še posebej dobro izkorišča to preobrazbo, je Dubaj v Združenih arabskih emiratih (ZAE). Od leta 2018 je v ZAE zaživela skoraj polovica fintech startupov na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, od leta 2019 pa ZAE predstavlja 47 odstotkov vseh fintech naložb v regiji. Mednarodni finančni center Dubaj (DIFC) je ustanovil celo sklad vreden 90 milijonov evrov, ki je namenjen samo tovrstnim naložbam.

Dubaj je tudi gostitelj nekaterih večjih vsakoletnih tehnoloških dogodkov. Eden od njih, imenovan STEP konferenca, je opisan kot »vodilni tehnološki festival za nove trge«, na katerem se zbirajo novonastala fintech podjetja.

Startup, ki je pustil svoj pečat na letošnji konferenci in ki je čisto po naključju nastal iz sklada DIFC, je odličen primer kako fintech izziva klasične banke in finančne institucije.Gre za startup Sarwa. Robotskega svetovalca, ki zagotavlja storitve finančnega načrtovanja na podlagi algoritmov , kar pomeni, da je potreben minimalen človeški nadzor. Čedalje manj potreb se kaže, da bi fizično hodili v banke. A mnoge od njih se močno trudijo in poskušajo držati korak z inovacijami v sektorju.

Mirna Sleiman, ustanoviteljica in izvršna direktorica digitalne »crowdsourcing« platforme Fintech Galaxy, pravi, da »potrošniki ne marajo več tradicionalnih načinov bančništva. Vsaka banka zdaj čuti pritisk tehnologije in motnje v prometu«.

Po večletnem zmanjševanju zaupanja v naše finančne institucije se razcvet fintecha dogaja ravno ob pravem času. Cilj slednjega je, da nam poskuša olajšati življenja s poenostavitvijo finančnih procesov. Mesta, kot je Dubaj, vodijo digitalni napad, ki posledično spreminja naš odnos do denarja.
 
 

Več iz rubrike

Komentarji: