V proizvodnih podjetjih potrebne korenite spremembe

Pandemija je precej spremenila delo v proizvodnih podjetjih. Kakšni trendi se kažejo v prihodnje?
Fotografija: FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
FOTO: Pixabay

Kot poroča World Economic Forum, je pandemija COVID-19 v precejšnji meri vplivala na delo v podjetjih, še posebej v proizvodnih. Pokazalo se je, kako pomembno je, da vodstvo poskrbi za dobrobit zaposlenih, kakovostno delovno okolje, hkrati pa se je še povečala potreba po rabi tehnologije pri številnih postopkih.
 

Skrb za dobrobit zaposlenih kot prioriteta


Lansko leto, ko se je vse skupaj začelo, so bili delodajalci primorani spremeniti sistem prioritet v podjetju. Pokazalo se je, kako pomembno je narediti vse za ohranjanje fizičnega in duševnega zdravja zaposlenih ter ustvarjanje pozitivnega delovnega okolja.
 
Številni zaposleni so ostali doma, saj so bili začasno brez dela. Hkrati so številni delali od doma. Zaradi tega so se lahko dostikrat čutili izolirane. Tudi na delovnem mestu situacija ni bila taka, kot so jo bili vajeni prej, saj je obstajala težnja po fizičnem distanciranju med sodelavci.


Če se zaposleni znajdejo v duševnih stiskah ali čutijo tesnobo, to vpliva na kakovost njihovega dela. Prav zato si mora vodstvo prizadevati za ustvarjanje čim boljših delovnih pogojev tako za zaposlene, ki ostanejo v podjetju, kot za tiste, ki delajo od doma.

Raziskava, ki jo je izvedel The Standard, je pokazala, da je med pandemijo kar 55 odstotkov zaposlenih občutilo take ali drugačne duševne stiske. Kar 36 odstotkov anketirancev je potrdilo, da so bili zaradi situacije v zadnjem letu bolj podvrženi poseganju po škodljivih substancah.

Zaposleni še posebej v takih razmerah potrebujejo občutke stabilnosti in ravnotežja. Vodstvo bi si moralo prizadevati, da jim gre pri tem naproti. Večja mera sodelovanja in komunikacije med zaposlenimi sta možni ob uporabi ustrezne tehnologije.
 

Večja vključenost tehnologije v delovne postopke


Pandemija je prav tako številnim proizvodnim podjetjem pokazala, da se tehnologije še vedno ne poslužujejo v taki meri, kot bi bilo to optimalno.

FOTO: Delo
FOTO: Delo
Kaže se trend za leto 2021; proizvodna podjetja naj bi delala na poenostavitvi postopkov in večji izkoriščenosti sodobne tehnologije. Delati bo treba na razvoju digitalnih orodij za delavce, ne pa se zanašati na zastarele sisteme. Prav v teh spremenjenih razmerah, v katerih živimo zadnje leto, so bila namreč najbolj uspešna tista podjetja, ki so tehnologijo znala uporabljati v čim večji meri in na pravilen način.

Rezultati raziskave, ki jo je izvedel Parsable, so pokazali, da se kar 80 odstotkov industrijskih delavcev še vedno zanaša na papir, namesto da bi podatke vnašali v digitalni obliki. Kar 47 odstotkov zaposlenih od vodstva ni prejelo mobilne tehnologije, s katero bi si lahko pomagali pri delu.
 

Čedalje večji delež milenijcev na delovnih mestih


V naslednjih letih bodo čedalje večji delež delovnih mest zasedli milenijci, ki se precej razlikujejo od dosedanjih generacij. Podjetja se bodo morala pripraviti na njihov prihod. Ker gre za generacijo, ki je precej vešča z uporabo tehnologije, bodo postali njeni predstavniki neprecenljivi del proizvodnih procesov prihodnosti.
 

Več iz rubrike