Tako lahko poslušanje postane vaša super moč

Ljudje smo vedno bolj raztreseni in opravljamo več nalog hkrati, zaradi česar običajno besede sogovorca zgolj slišimo in ga le redko zbrano poslušamo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Zbrano poslušanje med drugim gradi pristne odnose, prispeva k boljši učinkovitosti in izboljšuje spomin. Tracy Brower, doktorica sociologije in avtorica knjige 'The Secrets to Happiness at Work', raziskuje srečo, izpolnjenost in poklicno življenje. Meni, da poslušanje ključno vpliva na razvoj in rast posameznikove kariere, poleg tega pa se lahko te veščine nauči prav vsak. Browerjeva v nadaljevanju predstavi, kako lahko izkoristimo to vsakdanjo veščino, da postane naša »super moč«.

Zakaj je zbrano poslušanje pomembno?

Empatija je ena najpomembnejših vodstvenih veščin in verjetno tudi ena najpomembnejših nasploh. Močan način za izkazovanje empatije je pozorno in aktivno poslušanje. »Vendar je poslušanje težje, kot se zdi,« navaja Browerjeva na spletni strani revije Forbes. Nove raziskave možganov predlagajo načine, kako postati boljši poslušalec in posledično bolj empatičen.

image_alt
Najboljši nasvet za osebnostno rast

Žal je poslušanje postalo manj pogosto, saj smo ljudje pod vedno večjim stresom in se vedno bolj posvečamo več stvarem hkrati. Ljudje sicer ves čas slišimo, vendar zbrano poslušanje zahteva določen napor. Doktorica sociologije za Forbes pojasni, zakaj je v izboljšanje sposobnosti poslušanja vredno vložiti nekaj truda.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
»Poslušanje gradi odnose. V svetu, v katerem je pozornost eden najbolj redkih virov, sta izkazovanje pozornosti in pozornost dokaz, da je nekdo dovolj pomemben za vaš čas in pozornost.« Nedavna študija, ki jo je izvedla Univerza v New Yorku na več kot 2000 ljudeh, je pokazala, da poslušanje krepi odnose in dejansko prispeva k zdravju možganov in kognitivni odpornosti tistih, ki so bili deležni podpore s strani drugih.

»Poslušanje je povezano z boljšo učinkovitostjo. Poslušanje je pomembno za boljšo učinkovitost tudi zato, ker vključuje globljo raven procesiranja,« navaja Browerjeva. Resnično razumevanje in vrednotenje vprašanj prispeva k reševanju težav, nadaljnjim ukrepom in temeljitemu delu, vse to pa pozitivno vpliva na rast in razvoj kariere. Poleg tega poslušanje pomaga pri pomnjenju. »Pri poglobljenem poslušanju je vključenih več delov možganov, teme pa so globlje zasidrane, zato so pozneje lažje dostopne za priklic.«

Kako lahko poslušanje postane naša super moč?

Položaj in okolje vplivata na našo sposobnost poslušanja, zato čim bolj upravljajmo pogoje za poslušanje, svetuje Browerjeva. Če smo denimo s sodelavcem, zaprimo vrata v konferenčni sobi ali pisarni, če smo na konferenčnem klicu, utišajmo nepotrebne motnje v ozadju. »Čeprav se to morda zdi samoumevno, ni vedno tako.«

image_alt
Zakaj bi si zadali novoletne zaobljube?

»Poleg tega, da izklopite moteče dejavnike, ki so lahko v ozadju, se osredotočite tudi na osebo, s katero ste, in tako uravnavajte svojo miselnost,« pravi Browerjeva in svetuje, naj prenehamo opravljati več nalog hkrati, če želimo postati boljši poslušalci.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ena od značilnosti resničnega poslušanja in ne le slišanja je, da možgani izvajajo tako slušno kot vidno obdelavo. Sogovorcu se lahko učinkoviteje prilagodimo tako, da si predstavljamo, kaj govori, in si med njegovim govorom ustvarjamo slike. Poleg tega je raziskava Univerze v Baslu pokazala, da je tudi gibanje običajno povezano z globljo obdelavo in poslušanjem. Browerjeva svetuje: »Medtem ko se odzivate na sodelavca, razmislite o tem, da bi v konferenčni sobi vstali ali se med video klicem malce premaknili.«

Če se postavimo v sogovorčev položaj in si predstavljamo, kaj misli in čuti, se mu bomo lažje približali, poleg tega pa se bomo tako tudi sami angažirali in pokazali svoje sočutje. Raziskava možganov Univerze v Baslu je še pokazala, da se poslušanje izboljša tudi, če je vključena nagrada. »Zato se spomnite, da boste imeli od poslušanja koristi, saj si boste več zapomnili, bolje delali in gradili smiselne odnose,« pojasnjuje Browerjeva. Sogovorca lahko torej zgolj slišimo, prizadevati pa bi si morali, da ga tudi zbrano poslušamo.

Več iz rubrike