Prek programa za izmenjave podjetnikov ustvarjenih že 9000 poslovnih partnerstev

Program Erasmus za mlade podjetnike omogoča po stažu mladim podjetnikom vzpostavitev mednarodnega sodelovanja in pridobivanje izkušenj.
Fotografija: Program Erasmus za mlade podjetnike je odlična priložnost za mlade podjetnike, saj se na tak način lahko povežejo z uspešnimi podjetniki, ki delujejo v enaki panogi. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Program Erasmus za mlade podjetnike je odlična priložnost za mlade podjetnike, saj se na tak način lahko povežejo z uspešnimi podjetniki, ki delujejo v enaki panogi. FOTO: Shutterstock 

Čedalje več posameznikov se odloča za uresničitev svojih sanj in s tem za podajanje na podjetniško pot. Podjetniški začetki so povezani s številnimi izzivi in preizkušnjami. Zaradi neizkušenosti in nepoznavanja panoge se lahko marsikaj zalomi, zaradi česar lahko pride do takih in drugačnih spodrsljajev. Vse skupaj je veliko lažje, če ima posameznik ob sebi izkušenega podjetnika, od katerega se lahko veliko nauči.
 

V sklopu programa pridobila neprecenljive izkušnje, zdaj njen posel cveti

 
Kot poroča Euronews, se je Italijanka Susanna Cremaschi, da je po 15 letih, odkar se ukvarja s konji, prišel čas, da se poda na samostojno pot in odpre lastno podjetje. Zaznala je, da ji nekoliko primanjkuje tehničnih izkušenj, zato se je prijavila na Erasmus za mlade podjetnike. To ji je omogočilo, da je navezala stik s Frantzom Duccijem, izkušenim rejcem in trenerjem konj iz Belgije. Belgija je namreč na področju vzreje in šolanja konj med vodilnimi na svetu.


Po koncu programa je povedala, da so ji pridobljene izkušnje prišle zelo prav pri delovanju v tej panogi, hkrati pa je izboljšala še svoje znanje angleščine in francoščine. Zdaj njen posel cveti, letos ji je uspelo prodati že tri konje. Pripomnila je, da je pri podajanju v podjetništvo pomembno imeti dobro izdelan poslovni načrt. Hkrati pa je bistvenega pomena tudi sposobnost prilagajanja na spremenljive razmere na trgu.
 

Odlična priložnost za mlade podjetnike

 
FOTO: Shutterstock 
FOTO: Shutterstock 
Program Erasmus za mlade podjetnike je odlična priložnost za mlade podjetnike, saj se na tak način lahko povežejo z uspešnimi podjetniki, ki delujejo v enaki panogi. S tem dobijo po stažu mladi podjetniki neprecenljive izkušnje in znanja, ki jim olajšajo odprtje lastnega podjetja oziroma nadaljevanje poslovanja.
 
Podjetniki lahko pri izbranem mentorju v tujini preživijo najmanj en in največ šest mesecev. Pri tem tako s strani mladih podjetnikov kot mentorjev ni starostne omejitve. Program je omogočil, da je bilo od leta 2009 ustvarjenih že okoli 9000 tovrstnih partnerstev.

Prizadevanja usmerjena v geografsko razširitev programa

 
Marco Iacuitto, generalni direktor belgijsko – italijanske gospodarske zbornice, ki pomaga pri navezovanju poslovnih partnerstev, je dejal, da so prizadevanja usmerjena v geografsko razširitev programa. Tako so zdaj že možne tudi izven-evropske izmenjave; na primer do Singapurja, Izraela in Združenih držav Amerike. Zaradi trenutne situacije z epidemijo so možnosti za izmenjavo sicer nekoliko okrnjene. Še vedno pa so pod določenimi pogoji možne izmenjave med evropskimi državami ter sodelovanja na daljavo.
 
FOTO: Shutterstock 
FOTO: Shutterstock 
Erasmus za mlade podjetnike deluje od leta 2009 in tako prispeva k razvoju evropske podjetniške kulture. Vanj je vključenih že 39 držav. Najpogostejša izbira med podjetniki so Italija, Španija, Romunija, Grčija, Poljska, Ukrajina, Nemčija in Nizozemska. V sklopu programa se lahko mladi podjetniki naučijo, kako voditi podjetje, in bolje spoznajo panogo, v katero se podajajo.
 
Za čas trajanja programa prejemajo tudi finančno pomoč v višini 500 – 1100 evrov; znesek variira glede na državo. Vse informacije in kontaktni podatki so dostopni na spletni strani Erasmus za mlade podjetnike.
 
V program se lahko vključi vsakdo, ne glede na njegovo starost. Naj pa bi šlo za posameznike, ki imajo cilj začeti svojo dejavnost oziroma so v lastnem poslu manj kot tri leta. Mentor naj bi bil nekdo, ki vodi malo ali srednje veliko podjetje in ima s tem že več kot tri leta izkušenj.
 

Več iz rubrike