Hrvati z najboljšo podjetniško zgodbo med koronakrizo v EU

Ideja hrvaškega proizvajalca plastike Vuplast je razglašena za najboljšo podjetniško zgodbo v koronakrizi, sporoča hrvaška gospodarska zbornica (HGK).
Fotografija: FOTO: Vuplast
Odpri galerijo
FOTO: Vuplast

Upravni odbor Evropske komisije je podjetje Vuplast razglasil za najboljšo podjetniško zgodbo na natečaju Evropske podjetniške mreže (EEN).
 
Vuplast je nominiral Enterprise Europe Network Croatia, ki v državi deluje kot del HGK, zmagovalca pa je v ponedeljek na konferenci EEN Virtual e-Days izbral upravni odbor Evropske komisije.
 
Podjetje Vuplast s sedežem v severozahodni regiji Medžimurje se s proizvodnjo in predelavo plastike ukvarja že več kot 40 let. Njihova biorazgradljiva vrečka za »biološko nevarnost« iz 100-odstotnega recikliranega materiala se je med pandemijo koronavirusa izkazala za pravo zmagovalko. Takšne vrečke se uporabljajo za pranje oblačil v bolnišnicah, vrtcih in domovih za ostarele, saj med pranjem razpadejo, ne da bi poškodovale pralni stroj.


Razvoj izdelka se je začel januarja letos, prvo naročilo za 20.000 vrečk je prišlo iz francoske bolnišnice CHU Poitiers, čemur je sledilo naročilo univerzitetnega bolnišničnega centra v Brestu.
 
Vuplast je od francoskih bolnišnic prejel uradno potrditev, da vrečke izpolnjujejo vsa pričakovanja glede kakovosti in funkcionalnosti, tamkajšnje bolnišnice, pa bodo družbi izdale tudi potrdilo o tem.

FOTO: Vuplast / Facebook
FOTO: Vuplast / Facebook
Njihove stranke na Hrvaškem so večinoma živilska podjetja, farmacevtska industrija, gospodarske javne službe in bolnišnice.

Iz podjetja sporočajo, da bodo zaslužili več kot lani, veseli pa so, da v času vrhunca epidemije niso potrebovali spodbud in podpore države za ohranitev delovnih mest. V projektu, ki so ga sami usklajevali in vodili, je v času največjih naročil pomagalo 35 ljudi, sicer ima podjetje trenutno štiri zaposlene, predvidena so že nova delovna mesta.

Podjetje distribuira tudi toaletni papir, rjuhe, kuhinjske brisače, serviete in mila ter izdeluje PVC ovoje, mape, veziva in podloge. Danes napovedujejo novo večjo pošiljko za Swiss Group AG.
 
EEN in HGK sta Vuplastu med zaporo države pomagala vzpostaviti stik s francoskimi bolnišnicami. Podjetje trenutno sodeluje s 70 bolnišnicami in številnimi distributerji po vsej EU, so sporočili iz HGK.
 

Več iz rubrike