Milijarderji se vrstijo kot po tekočem traku

Medtem ko je gospodarstvo močno prizadela koronavirusna kriza, na Kitajskem nastaja rekordno število milijarderjev.
Fotografija: Letos se je bogastvo najbogatejših občutno povečalo, novopečenih milijarderjev pa je čedalje več. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Letos se je bogastvo najbogatejših občutno povečalo, novopečenih milijarderjev pa je čedalje več. FOTO: Shutterstock 

Med glavnimi razlogi za razcvet milijarderjev v državi so močan porast nekaterih delnic, prva javna prodaja (IPO) novih podjetij in intenziven premik Kitajske od gradbenega in nepremičninskega sektorja na visokotehnološki: do e-trgovine, fintecha in drugih. Slednje potrjuje novo poročilo Hurun China Rich List 2020 - lestvica najbogatejših posameznikov na Kitajskem -, ki ga je v torek objavil raziskovalni inštitut Hurun iz Šanghaja.
 
Izvršni direktor in ustanovitelj Alibabe Jack Ma in nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. FOTO: REUTERS/Jonathan 
Izvršni direktor in ustanovitelj Alibabe Jack Ma in nekdanji predsednik ZDA Barack Obama. FOTO: REUTERS/Jonathan 
Jack Ma, ustanovitelj Alibabe, je že tretje leto zapored na prvem mestu med milijarderji, njegovo osebno bogastvo pa se je letos povečalo za 45 odstotkov na 58,8 milijarde ameriških dolarjev, deloma tudi zaradi bližajočega se IPO fintech giganta Ant Group. Slednji naj bi bil uspešen, saj namerava z dvojno uvrstitvijo na borzi v Šanghaju in Hongkongu zbrati približno 35 milijard dolarjev.

Po besedah ​​Ruperta Hoogewerfa, vodje Huruna, je skupno bogastvo tistih, ki so na seznamu Hurun China – za uvrstitev na seznam je potrebno premoženje v višini dveh milijard juanov (299,14 milijona dolarjev) – presega nemški BDP oziroma je skoraj 700-kratnik slovenskega BDP in znaša štiri bilijone dolarjev.


Letos je bilo ustvarjenega več celotnega bogastva kot v preteklih petih letih skupaj, s povečanjem za bilijon in pol dolarjev, kar je enako približno polovici britanskega BDP oziroma je več kot 260-kratnik slovenskega BDP. Razcvet delniških trgov in poplava novih kotacij samo na Kitajskem ustvari pet novih milijarderjev na teden.
 
Število milijarderjev – merjeno v dolarjih – na svetu se je lani povečalo za 211 oseb ali 8,5 odstotka na 2825, piše Wealth-X v letnem poročilu o popisu milijarderjev. Njihovo bogastvo se je povečalo za 10,3 odstotka in je znašalo 9,4 bilijona dolarjev. Letos se je bogastvo najbogatejših še okrepilo, novopečenih milijarderjev pa je čedalje več. 
 

Več iz rubrike