Nedavno še milijardno podjetje v prodajo za drobiž

Renrenche je bil eden najbolj vročih tehnoloških samorogov, ki so ga podpirali vlagatelji, vključno z Goldman Sachs Group Inc. in Tencent Holdings Ltd.
Fotografija: FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Odpri galerijo
FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Kitajsko zagonsko podjetje, specializirano za prodajo rabljenih avtomobilov Renrenche, s sedežem v Pekingu, naj bi se prodalo za drobiž. Kot poroča Bloomberg, je bila družba pred dvemi leti ocenjena na več kot milijardo ameriških dolarjev.

Sogovorniki agencije so ugotovili, da namerava startup svoje premoženje prenesti na 58.com Inc. za samo 1290 dolarjev.

Če bo posel stekel, bo kitajski vodja spletnih oglasov bo prevzel hongkonško organizacijo Renrenche, medtem ko bo njenim celinskim operacijam ponudil vsaj 4 milijone dolarjev posojil, navajajo viri agencije, ki so želeli ostati anonimi.


Ob ustanovitvi podjetja Renrenche leta 2014, so vlagatelji – ena največjih svetovnih investicijskih bank Goldman Sachs, kitajski IT velikan Tencent in transportno podjetje Didi Chuxing ter dva sklada tveganega kapitala Shunwei Capital in Redpoint China – veliko stavili na ta projekt.

FOTO: REUTERS/Olivia Harris. 
FOTO: REUTERS/Olivia Harris. 
Vendar je družba prevzela le manjši odstotek trga in ji ni uspelo konkurirati glavnim akterjem na trgu rabljenih avtomobilov na Kitajskem (kot sta velikana Uxin in Guazi.com). Na poslovanje je močno vplivala tudi pandemija koronavirusa.

Zadnji udarec je bila izjava na sodišču enega od upnikov, ki je zahteval likvidacijo na sodišču na Kajmanskih otokih, kjer je registriran Renrenche, z utemeljitvijo, da družba ni mogla vrniti približno 15 milijonov dolarjev dolgov.

Prav slednja bi lahko bila za posel usodna. Vlagatelji tako še vedno preučujejo druge možnosti za rešitev likvidnostne krize Renrencheja, so za Bloomberg dejali ljudje, seznanjeni s situacijo.
 

Več iz rubrike

finance

Razvoj bančništva: Od semen in žita, do kovancev, papirja in digitalnih številk

Bančništvo v zadnjih letih z digitalizacijo doživlja pravi preporod in velja za vroče železo na področju tehnološke inovativnosti. Vendar če želimo razumeti sedanjost in se premakniti naprej, se mora…

finance

Bližamo se digitalnemu evru

ECB bo do naslednjega poletja pripravila odgovore, kako naprej na področju digitalnih valut, včeraj pa so svoja stališča predstavili slovenski poznavalci področja.

finance

Banke v dostavo gotovine na dom

Nekatere banke so se odločile, da bodo v času karantene omogočile ranljivim skupinam dostavo gotovine na dom.

finance

Slabša se finančno stanje slovenskih gospodinjstev, vse manjša tudi potrošnja

V času pandemije koronavirusa se je finančno stanje slovenskih gospodinjstev poslabšalo, obenem se letos v času praznikov obeta manj potrošje.

Komentarji: