Pot uspeha: Uspešne Kitajke, ki rušijo stereotipe in premikajo meje

Kitajska se ponaša z največjim številom podjetnic milijarderk na svetu. Predstavljamo pet uspešnih, ki so si pot do statusa, tlakovale same.
Fotografija: Izmed 67 najbogatejših podjetnic na svetu jih kar 28 prihaja z ostalih predelov Kitajske, pet pa iz Hong Konga. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Izmed 67 najbogatejših podjetnic na svetu jih kar 28 prihaja z ostalih predelov Kitajske, pet pa iz Hong Konga. FOTO: Shutterstock

Nedavna raziskava, ki jo je izvedel Forbes razkriva, da se Kitajska trenutno ponaša z največjim številom žensk, ki so postale milijarderke po lastnih zaslugah. Izmed 67 najbogatejših podjetnic na svetu jih kar 28 prihaja z ostalih predelov Kitajske, pet pa iz Hong Konga.
Zhou Qunfei. FOTO: Agence France-Presse
Zhou Qunfei. FOTO: Agence France-Presse

 

Zhou Qunfei – kraljica zaslonov na dotik


Zhou Qunfei je stara 50 let. Rojena je bila v provinci Hunan, njeno stalno prebivališče pa se nahaja v Hong Kongu. Je ustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja Lens Technology s sedežem v Hunanu. Nekateri jo naslavljajo tudi kot kraljico zaslona na dotik. Njeno bogastvo znaša 15,1 milijard ameriških dolarjev. Uvršča se na 211. mesto na Forbesovi listi svetovnih milijarderjev ter na 44. mesto na seznamu najbogatejših Kitajcev.

Lilian Wu – levinja med levi


Lilian Wu. FOTO: qq.com
Lilian Wu. FOTO: qq.com
Lilian Wu je ustanoviteljica tehnološkega podjetja Hakim Unique. Poleg Kylie Jenner je edina ženska, ki se nahaja na lestvici svetovnih bogatašev, ki so stari pod 40 let in so si bogastvo pridobili po lastnih zaslugah. Uspelo se ji je uveljaviti v tehnološki panogi, ki jo sicer večinoma obvladujejo moški.


Li Ying – investicijska gurujka

Li Ying. FOTO: eastday.com
Li Ying. FOTO: eastday.com

Li Ying je investicijska gurujka, katere neto vrednost premoženja se ocenjuje na 1,4 milijarde ameriških dolarjev. Zdaj dela kot neodvisna agentka, jo je pa ustanovitelj Alibabe Jack Ma prosil, da se preseli iz Silicijeve doline in vodi Yunfeng Capital, njegovo družbo za zasebni kapital. Odzvala se je na njegovo ponudbo in uspela.
Lucy Liu Yueting. FOTO: zhihu.com
Lucy Liu Yueting. FOTO: zhihu.com

 

Lucy Liu Yueting – bankirka s stilom


Lucy Liu Yueting je ustanovila uspešno podjetje Airwallex, ki deluje na področju globalnih izplačil. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2015, njegovo poslanstvo pa je olajšati življenje ljudem, ki se gibajo v poslovnem svetu, in jih med sabo povezati prek tehnologije nakazil.

Anni Chen – iznajdljiva umetnica


Anni Chen. FOTO: ifeng.com
Anni Chen. FOTO: ifeng.com
Chen Anni je ustanoviteljica platforme za branje stripov Kuaikan Comics. V treh letih od ustanovitve podjetja je postal Kuaikan Comics ena najbolj branih platform za stripe na Kitajskem. Chen Anni se je s pisanjem stripov ukvarjala že kot študentka. Takrat je pisala o prigodah, ki so se zgodile njej in njenemu fantu. S tem je pridobila nekaj milijonov sledilcev na kitajskem družbenem omrežju Weibo. Nato je prodala tudi več sto tisoč izvodov svojih stripov.
 

Več iz te teme:

Več iz rubrike