Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Vietnam (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Vietnam.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Vietnamu: Državni prazniki v Vietnamu so dnevi, ko delavci dobijo prost dan. Pred letom 2007 so vietnamski delavci praznovali 8 dni praznikov na leto, med najnižjimi v regiji. 28. marca 2007, je vlada na svoj seznam državnih praznikov dodala tradicionalni praznik v spomin na mitske kralje, s čimer se je število dni povečalo na 10. Prav tako v državi potekajo tudi številni drugi prazniki in festivali na nacionalni ali lokalni ravni. Ti prazniki in festivali ne vključujejo prostih dni, ampak se jih po vsej državi pogosto praznuje.
 
Tet ali Lunarno novo leto je največji in najbolj slavni festival v Vietnamu. Tako kot mnogi vietnamski festivali tudi Tet časti prednike, zato se mnogi vračajo domov na praznovanje s svojimi družinami.
 
Vsi prazniki so dostopni na povezavi: https://en.wikipedia.org/wiki/Public_holidays_in_Vietnam
 
Priporočena dnevnica znaša 50 USD
 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Vietnamu (1/5)

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
 
Električna napetost: 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben. Za Vietnam obstajajo tri povezane vrste vtičev, vrste A, C in F. Vtič tipa A je vtič z dvema ravnima vzporednima zatičema, tip vtiča C je vtič z dvema okroglimi zatiči, tip vtiča F pa dva okrogla zatiča z dvema ozemljitvama sponke ob strani.
 
Vstop v državo: Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Vietnam. Od marca 2019 lahko tudi slovenski državljani zaprosijo za elektronski vizum. Več informacij je na voljo na: https://www.immigration.gov.vn/web/guest/trang-chu-ttdt.
Izjeme: vizum ni potreben za imetnike diplomatskih in službenih potnih listov.
 
Priporočilo: Pred obiskom Vietnama, je priporočljivo obiskati svojega zdravnika in preventivno vzeti s seboj na pot sredstva proti malariji in se seveda tudi cepiti proti rumeni mrzlici. Na samem potovanju je potrebno paziti na prehrano in piti samo ustekleničeno pijačo. Klima v tamkajšnjih mestih je drugačna, na kar naša telesa niso navajena, zato smo toliko bolj dovzetni za različne bakterije in ostale bolezni. Še nekaj bolezni pred katerimi moramo biti pazljivi: DTP, Hepatitis A, Typhold, Malarija, Diareja.
 
Pogosto nas na takem potovanju prve nekaj dni muči tudi Jet Lag, to je časovna razlika med evropskim in azijskim časom. V prvih dneh je bolje da telesa ne preobremenjujemo, tako bodo posledice Jet Laga še hitreje mimo. Ob pohajkovanju po mestu ali drugih zunanjih aktivnostih, kožo vedno namažite z najvišjim faktorjem, da bi preprečili nepotrebne sončne opekline. Ob poškodbi oziroma ureznini, rano takoj dezinficirajte in jo pokrijte. Prav tako je potrebno po uporabi stranišč, roke vedno temeljito razkužiti. Ob pikih komarjev nikar ne drgnite pika, raje že v naprej poskrbite, da do pikov pride v čim manjši meri. Sončarico lahko preprečite z nošenjem pokrival in sončnih očal. Prav tako pa je nujno, da imate ob sebi vedno steklenico vode, da ne bi prišlo do dehidracije.
 
Opozorilo: Dostop do vojaških baz je omejen. Nekatera področja Vietnama so precej nedostopna. Svetujemo, da se v ruralnih področji držite glavnih cest ter da pred potovanjem za nasvet povprašate turističnega operaterja. Svetujemo tudi, da upoštevate varnostna navodila in postopke ter da vas na poti spremlja zanesljiv vodič.
 
Neeksplodirana ubojna sredstva in mine so še vedno prisotni na nekdanjih bojiščih, še posebno v osrednjem delu Vietnama in vzdolž meje z Laosom. Minirana območja velikokrat niso označena.
 
Svojega potnega lista ne deponirajte v zameno za najem avtomobila ali pri plačilu prometnega prekrška.
 
V primeru prometne nesreče je lahko udeleženec nesreče obsojen kriminalnega dejanja in lahko se zgodi, da mora plačati nadomestilo poškodovani osebi, tudi če so poškodbe minimalne. V primeru policijske preiskave svetujemo sodelovanje s policisti.
 
Nesreče avtobusov niso redke, saj so vozila večinoma zelo slabo vzdrževana. Možnosti nesreče so večje pri nočnih vožnjah. Pri vožnji z avtobusom bodite pazljivi zaradi žeparjev. Prav tako svetujemo, da ne sprejemate ponudb zastonj vožnje do hotela, ker vas na poti lahko okradejo.
 
Kazni za posedovanje, razpečevanje ali proizvodnjo mamil so visoke. Kogar odkrijejo tudi z majhno količino drog,  je lahko obsojen na smrt. Nedovoljene droge so vse bolj prisotne v večjih mestih. Obstaja možnost, da vam jih podtaknejo.
 
Za kriminalna dejanja kot so spolni prekrški ali ponarejanje so zagrožene zelo dolge zaporne kazni. Vietnamski sodni sistem ni docela razvit in razmere v zaporih so zelo skromne.
 
Fotografiranje v bližini vojaških poslopij ni dovoljeno.
 
Vir: gov.si
 

Leti in druga prevozna sredstva do destinacije

 
V Vietnam se lahko prispe na različne načine in sicer:
 
Z letalom: V Vietnamu imajo tri internacionalna letališča, in sicer Noi Bai International Airport, ki je najbližje glavnemu mestu, Tan Son Nhat International Airport, ki je v območju Ho Chi Minh City-ja in Da Nang International Airport, ki služi mestu Da Nang. Letališče Noi Bai ima povezavo z Moskvo, Parizom, Kuala Lumpurjem, Seulom, Taipeiom, Pekingom, Hong Kongom, Bangkokom, Tokijem, Singapurjem, Šanghajem, Frankfurtom, Melbournom in Sydneyem. Tan Son Nhat povezuje ista mesta kot Noi Bai, poleg tega pa ima še povezavo z Manilo in Džakarto. Da Nang letališče pa opravlja lete s Singapurjem, Guangzhouom, Siem Reapom in Taipeiem. Nacionalna letalska družba se imenuje Vietnam Airlines.
 
Dragon Bridge, Vietnam, Foto: Shutterstock
Dragon Bridge, Vietnam, Foto: Shutterstock

Z avtobusom: Avtobusna povezava s Kitajsko je zelo dobra in relativno poceni, možnost prehoda meje pa imate na treh mejnih prehodih. Najbolj poznan pa je mejni prehod v vietnamskem mestu Dong Dang, ki leži 160km severovzhodno od glavnega mesta Hanoi. Če se odločite za pot preko mejnega prehoda Moc Bai Bavet, bo vožnja trajala brez večjih zapletov okrog 6 ur in bo tudi relativno poceni. Pot preko meje v kamboški Sihanoukville pa vam lahko prinese veliko nevšečnosti. Sicer lahko 2-3 dnevni izlet z avtobusom izkoristite za ogled delte Mekonga, a vas bo veselje minilo, ko prispete na mejni prehod, kjer bodo od vas zahtevali veliko denarja. Iz Laosa lahko v Vietnam pridete preko 6 različnih mejnih prehodov, od teh je najbolj znan Lao Bao, kjer lahko na licu mesta brez večjih komplikacij prejmete vizum, potreben za Laos. avtobusne povezave z Laosom potekajo na dnevni bazi.

Z avtom: Z avtomobilom je Vietnam dostopen iz vseh sosednjih držav. Za vožnjo avtomobila v Vietnamu morate imeti pri sebi vse ustrezne dokumente, kot so zavarovanje in mednarodno vozniško dovoljenje. Zaradi naporne poti, pa prevoz z avtom odsvetujemo.

Z vlakom: Redne železniške povezave so možne le iz Kitajske v Vietnam in obratno. Več informacij o prevozih in cenah vozovnic dobite na Vietnam Railways.

Z ladjo: Potovanje z ladjo je možno iz Kambodže v Vietnam, povezava pa poteka od mesta Phnom Penh, v Kambodži do mesta Chau Doc, v delti Mekonga. Vozovnice si lahko zagotovite pri lokalnih turističnih agencijah ali pa direktno na ladji. Možna pa je tudi vožnja z rečnimi čolni do templjev Angkor, v mestu Siem Reap v Kambodži.
 

Prehajanje meja in potovanja v in iz Vietnama

 
Spletni obrazec Izjava Vietnam zdravje, ki je potreben za potovanje, za vstop v javne ustanove in javna prevozna sredstva, je na voljo tukaj . 
 
Za vstop v državo je potreben PCT. Prav tako je potreben PCR ali hitri test, takoj ko prispete z letala. Vse je odvisno od letalske družbe, s katero potujete.
 
Vietnam je podaljšal samodejno podaljšanje programa za začasno bivanje do 31. avgusta 2021 za tujce, ki so v Vietnam vstopili zaradi odprave vizumov, e-vizumov ali turističnih vizumov 1. marca 2020 ali pozneje.
 
Prav tako obstajajo omejitve medkrajevnih ali meddržavnih potovanj. 7. avgusta je vietnamska vlada objavila, da so  domači leti med Hanojem in Ho Ši Minom  do nadaljnjega, začasno prekinjeni.
 
Več provinc z velikim številom dnevnih meddržavnih potovanj vzpostavlja kontrolne točke za pregled potnikov in odkrivanje nezakonitih migrantov . Posamezniki, ki prihajajo z območij z visokim tveganjem ali s simptomi COVID-19, bodo morda morali upoštevati posebno politiko preprečevanja izbruha koronavirusa, vključno z obveznim testiranjem na COVID-19 ali obvezne napotitve v karanteno ali pa se od potnika zahteva, da se vrne domov.
 
Komercialni leti obratujejo. Enosmerni odhodni komercialni leti iz Vietnama v druge države so še vedno na voljo. Vietnamska vlada je 5. januarja 2021 objavila prekinitev vseh dohodnih letov iz držav, ki so poročale o novih variantah SARS-CoV-2, najprej pa iz Velike Britanije in Južne Afrike. Dohodni komercialni leti iz tujine v Vietnam so zato še vedno prekinjeni. Trenutno sta v Vietnam dovoljena dva tipa potniških letov: 1) reševalni leti, ki jih organizira vietnamska vlada, pri letalskih družbah Vietnam Airlines, ki vračajo državljane Vietnama, ki so se registrirali pri ustreznem vietnamskem konzulatu ali veleposlaništvu, in 2) posebni leti komercialnih letalskih prevoznikov, ki so na voljo vietnamskim državljanom in posamezniki v izvzetih kategorijah, za katere je potrebna predhodna odobritev vlade. Obe vrsti letov ponujata omejeno število sedežev in sta predmet sprememb urnika. 
 
Javni prevoz je lahko v krajih z nenehnim razvojem izbruha COVID-19, vključno s Ho Ši Minom, začasno omejen. 
 
Vir:vn.usembassy.gov
Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.
 

Aktualne omejitve v Vietnamu

 
Skupno primerov
313.000
Ozdraveli
-
Smrti
7.150
 
Cepiva, ki so trenutno v uporabi so Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson in Sputnik V. Precepljenost je trenutno zelo nizka, razlog je bil sprva tudi v pomanjkanju cepiv, kar vpliva na čedalje večjo razširjenost delta različice koronavirusa. Tudi Vietnamci razvijajo svoje cepivo - Nanocovax, ki je opravil tri faze preskušanj na ljudeh, naj bi kmalu zaprosil za odobritev v sili in bo na voljo do konca tega leta.
 
Vietnamski odziv na COVID-19 je bil eden od najučinkovitejši na svetu. Relativno nizko število primerov in smrti ter impresivna gospodarska uspešnost v času svetovne pandemije sta okrepila ugled države na mednarodni ravni. Dobra gospodarska uspešnost je okrepila zaupanje Komunistične partije Vietnama (CPV). Leto 2020 je bilo tudi kritično za vietnamsko politiko, tako zaradi pomembne diplomatske vloge države kot predsednice Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) in nestalne članice Varnostnega sveta ZN, kot tudi zaradi enkrat na pet let kongresa stranke v začetku leta 2021.
 
Marsikdo po izgubi službe zaradi prekinitev tovarniških dejavnosti, povezanih s koronavirusom, težko preživi. Vlada je napovedala pakete pomoči.
 
Vietnam ima trenutno več kot 100.000 aktivnih primerov koronavirusa. Vsi so v obvezni izolaciji v vladnih ustanovah. Vsi potniki so ob prihodu v Vietnam, napoteni v karanteno, primeri, ugotovljeni med karanteno, pa se takoj prenesejo v posebne centre za zdravljenje.  Za več podrobnosti obiščite spletno stran vietnamskega ministrstva za zdravje.
 
Vietnamska vlada je 5. januarja izdala Direktivo 01/CT-TTg, ki poziva k strožjemu nadzoru meje, karantenskemu nadzoru in bolj drastičnim ukrepom za preprečevanje COVID-19. Za več podrobnosti obiščite spletno stran vietnamske vlade.
 
Vsi posamezniki, ki imajo simptome virusa COVID-19, morajo nemudoma poklicati vietnamsko telefonsko številko: 19009095 (pritisnite 1 za angleščino).
 
Vsem obiskovalcem Vietnama priporočamo, da nosijo maske za obraz in se izogibajo tesnemu stiku z drugimi.
 
Uvedena je policijska ura. Ljudski odbor mesta Ho Chi Minh je 15. avgusta izdal  dokument št. 2718, v katerem napoveduje, da bodo mestne oblasti še naprej izvajale  ukrepe socialne distanciranja vsaj do 15. septembra. Direktiva 16 se še naprej uporablja v številnih južnih provincah in mestih Vietnama in določa zaprtje nebistvenih podjetij, restavracij, prepoveduje javno zbiranje in močno omejuje prevozne storitve. Hanoi  je naprej  prekinil vse nebistvene storitve  vsaj do 23. avgusta, z omejenim prehajanjem v in iz Hanoja. Javna zbiranja več kot 5 oseb zunaj pisarn, šol in bolnišnic niso dovoljena; prebivalcem pa svetujejo, da ne zapuščajo svoje hiše, razen če je to nujno potrebno.  
 
image_alt
Kriptovalute: Bitcoin ponovno presegel psihološko mejo

Vsa nebistvena podjetja in restavracije, javna zbiranja več kot 2 oseb zunaj pisarn, šol in bolnišnic, niso dovoljena. Javni avtobusi, taksiji in vožnje avtomobilov/motornih koles, so začasno prekinjene (izjema: taksiji so dovoljeni v nujnih primerih in tudi za potovanje na in z letališča Tan Son Nhat 24 ur na dan za potnike, katerih imena so navedena na letalski karti ali vstopnem kartonu; dovoljene so omejene storitve dostave). Javne agencije so omejile svoje osebje na tretjino celotne pisarne. Vzpostavljenih je bilo več kontrolnih točk po vsem mestu, da bi prebivalci upoštevali stroge zahteve socialnega distanciranja. Oblasti v  Da Nangu so  prekinile vse dejavnosti v celotnem kraju  od 16. avgusta do 23. Avgusta.
Vir: reuters.com; vn.usembassy.gov; brookings.eu
 

Poslovni bonton

 
Vietnam ima eno najstarejših kultur v jugovzhodni Aziji. Čeprav je nacionalna identiteta zaradi zgodovine Vietnama lahko zapletena, so domačini ponosni na svoj jezik in njegove zapletenosti ter na posebnost svoje družbe in kulture. 
 

Pozdravljanje

 
Medtem ko angleščina postaja vse bolj priljubljena, Vietnamci cenijo, če se tujec poskuša naučiti preprostih besednih zvez v svojem jeziku, na primer xin chao (izgovarja se kot "viden chow"), kar v vietnamskem pomeni "zdravo". Rokovanje in rahel naklon glave sta splošna navada, da se pozdravimo in poslovimo. 
 

Poslovno srečanje

 
Kadar je mogoče, je treba poslovna srečanja opraviti v prisotnosti nekoga, ki lahko prevaja. Pripravite se na več sestankov, saj se uspešni posli redko sklenejo v nekaj srečanjih. Osebni pogovori imajo prednost pred spletno komunikacijo in e -pošto. Priporočljivo je, da se s potencialnim poslovnim stikom seznanite s skupnim znancem ali referenco tretje osebe. Poslovna srečanja je treba načrtovati vnaprej in se jim je treba izogniti na dneve večjih državnih praznikov.
 

Prvi poslovni sestanek

 
Za prve sestanke je najbolje, da se srečate v pisarni svojega potencialnega partnerja. S tem se izognete možnosti odpovedi v zadnjem trenutku zaradi kakršnih koli težav pri potovanju v imenu vašega poslovnega partnerja. Najbolje je, da imate pred sestankom dnevni red, da se lahko poslovni partnerji seznanijo s tem, o čemer se bo razpravljalo. Koristno je tudi, če so vsi dokumenti prevedeni v vietnamski jezik.
 

Vizitke

 
Ko dajete ali prejemate vizitke, to storite z obema rokama. Vzeti si je treba čas, da preberemo ime na kartici - nagnjenje z vizitko ali komaj pogled nanjo, se šteje za žaljivo. Če je mogoče, poskusite ustvariti vizitko s prevodi v angleščino in vietnamski jezik. Priporočljivo je, da vaše vizitke prikazujejo podrobnosti na obeh straneh, od katerih je ena v angleščini, druga pa v vietnamskem prevodu.
 

Čaj spijte

 
Če vam na recepciji ponudijo čaj, ga sprejmite, saj je to znak gostoljubja. Na severu običajno strežejo vroč čaj, na jugu pa so običajna srečanja z ledenim čajem ali brezalkoholnimi pijačami.
 

Spoštujte tišino

 
Tišina je pogosta na sestankih in pomeni, da vaši partnerji razmišljajo o vaših interesih. Prekinitev tega časa razmišljanja se lahko šteje za nesramno. Poleg tega se lahko tišina uporabi, kadar se kdo ne strinja.
 

Hierarhija in starost, ter »da«

 
Starost in hierarhija sta v Vietnamu pomembna. Primerno je na primer spoštovati najstarejšo osebo tako, da ji najprej podarite svojo vizitko. Rek "da" lahko pomeni le razumevanje in ne dejanski dogovor. Najbolje je, da se obrnete in potrdite s svojim poslovnim partnerjem, da ugotovite, ali ste se dogovorili za posel.
Vietnam, Foto: Shutterstock
Vietnam, Foto: Shutterstock

Običajno je odgovornost gosta, da naznani konec sestanka

 
Prvih nekaj srečanj bo vključevalo spoznavanje drug drugega v primerjavi z zahodom, kjer prva srečanja običajno ostanejo na poslovni ravni. Družbene povezave so pomembne in Vietnamci lahko večino svojih poslovnih odločitev sprejmejo na podlagi tega, kako vas vidijo kot osebo zunaj podjetja.
 

Bodite pripravljeni na osebna vprašanja in podarjanje daril

 
Mnogi Vietnamci bodo postavljali vprašanja, ki se tujcu morda zdijo osebna. Razprava o družinskem in osebnem življenju je normalna in velja za znak prijaznosti in zanimanja. Običajno je ob koncu poslovnega srečanja podariti darila. Ta so lahko majhna in ni nujno, da so draga. Možen predmet je lahko pisalo z logotipom podjetja ali predmet, značilen iz vaše države izvora.
 

Poslovna oprava

 
Poslovno oblačilo bo odvisno od kraja srečanja. Na primer, Hanoi je znan po okolju z belimi ovratniki, medtem ko je mesto Ho Chi Minh bolj poslovno priložnostno. Običajno bi se morali poslovni partnerji skromno oblačiti in se izogibati svetlim barvam. Obleke so primerne za moške, krila in bluze pa za ženske.
 

Koncept 'obraza'

 
Tako kot v mnogih drugih azijskih državah, je tudi v Vietnamu koncept obraza izjemno pomemben. Medtem, ko je na Zahodu odkritost in neposrednost dobra lastnost, je tukaj bolj cenjena diskretnost in posrednost. Pomembno je, da s poslovnimi partnerji ravnate spoštljivo. 
image_alt
Avstrija: Ženske delajo manj let, vendar imajo veliko nižje pokojnine

Prehranjevanje in pitje

 
Če ste povabljeni kot gost v vietnamski dom, prinesite sadje, sladkarije, rože ali kadilo. Izogibajte se dajanju robčkov, česarkoli črnega, rumenega cvetja ali krizantem. Najboljše jedi vam bodo ponudili – degustirajte jih in jih delite. Za dobro maniro velja, da pojeste vso hrano na svojem krožniku. V restavraciji počakajte, da se bodo najprej usedli najstarejši v skupini. Za podajanje predmetov uporabite obe roki in nikoli ne prenesite ničesar čez glavo. Ko nekomu pokažete, naj pride, ne uporabljajte prsta in raje vabite z roko. Če plačate, se odmeri od pet do deset odstotkov, čeprav to ni običajno.
 

Naslavljanje

 
Vietnamska imena so napisana in predstavljena v naslednjem vrstnem redu: priimek, srednje ime, ime. Običajno se vietnamski priimki ne uporabljajo pogosto v neformalnih in uradnih situacijah. Morda se vam zdi zanimivo vedeti, da ima lahko 6 od 10 ljudi v eni skupini enak priimek, ki je "Nguyễn" ali "Trần" (to sta dva najbolj priljubljena priimka v Vietnamu). V uradnih/poslovnih situacijah je za komunikacijo med partnerji priljubljena uporaba g. + ime.
 
Vir: vietnam-briefing.com; bbcincorp.com
 

Prvič v Vietnam?

 

Nekaj osnovnih besednih zvez:

 
Kako si? = Ban Khoe Khong (Ban Kwe Khom)
Hvala = Cam on (kahm uhn)
Žal = Xin Loi (Sin Loy)
Ni problema = Khong co gi (Khong koh zi)
Zbogom = Tam Biet (Tarm Byeet)
Ne, hvala! = Khong! ...
Ali govoriš angleško? = Ban noi tieng anh duoc khong?
 

 

Več iz rubrike