Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Vietnamu (1/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Vietnam.
Fotografija: Vietnam, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Vietnam, Foto: Shutterstock

Socialistična republika zaseda 13. mesto na seznamu najbolj naseljenih držav na svetu. Zakaj obiskati Vietnam? Živahne in polne ulice v Hanoju, kolonialno mestece Ho Ši Min, tržnice in stojnice na vsakem koraku, odlična hrana ter sijajne turistične destinacije, kot so zaliv Ha Long, delta Mekonga in Da Nang. Ta čudovita dežela, ki je znana po naravnih lepotah, postaja ena najboljših svetovnih popotniških destinacij. Bele peščene plaže, apnenčaste gore, terasasta riževa polja vabijo popotnike z vsega sveta. Poleg tega, da je država jugovzhodne Azije, je Vietnam znan tudi po vietnamski vojni, zgodovinskih mestih, francosko-kolonialni arhitekturi ter gospodarstvu, ki je eno najhitreje rastočih v Aziji. Ta komunistična dežela z močnim kapitalističnim pridihom velja za drugo svetovno proizvajalko kave ter eno izmed vodilnih svetovnih izvoznic indijskih orehov ter črnega popra.
 

Osnovne značilnosti države

 
Vietnam, po obliki dolga in ozka država - razteza se približno 1.025 milj (1.650 km) od severa proti jugu, na severu meji na Kitajsko, na vzhodu in jugu na Južnokitajsko morje, na jugozahodu na Tajsko (Siamski zaliv) ter na zahodu na Kambodžo in Laos. Skupna kopenska meja je dolga 2883 milj (ca. 4700 km) morske meje pa si deli z Indonezijo, Malezijo, Filipini in Tajsko.
 
2.julija 1976 sta bila Severni in Južni Vietnam dokončno združena. Saigon je postal Ho Chi Minh City, Hanoi pa prestolnica nove socialistične republike Vietnam. Južni Vietnam je kot dežela naroda, ki se bori za demokracijo, kot bojišče ameriške zunanje politike, prenehal obstajati.
 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Cene in življenje na Nizozemskem (5/5)

Vietnam je po zmagi dinastije Ming v vojni Ming -Hồ, prišel pod nadzor Kitajske. Četrto obdobje kitajske vladavine se je končalo, ko je vstaja Lam Sơn, ki jo je vodil Lê Lợi, uspela. Lê Lợi je nato ponovno vzpostavil neodvisno kraljestvo ệi Việt.
 
Južnokitajsko morje leži na vzhodu in jugu dežele. Gore Annam se dvigajo nad večino zahodne strani Vietnama, medtem ko na vzhodu prevladuje obala dolžine 1600 kilometrov. Na najožjem delu je Vietnam širok le 48 kilometrov.
 
Država ima dolgo obalo, ki poteka od Mong Caija na severu do Ha Tiena na jugozahodu. Teritorialne vode Vietnama v vzhodnem morju segajo na vzhod in jugovzhod, vključno s celinskim pasom, otoki in arhipelagi.
 
Golden Bridge, Vietnam, Foto: Shutterstock
Golden Bridge, Vietnam, Foto: Shutterstock

Osrednja vietnamska obala je blagoslovljena s številnimi plažami, vendar je plaža Quy Nhon ena najboljših. To obalno mesto vidi manj turistov kot nekatere druge osrednje regije, zato je plaža nekoliko tišja, vendar ima vso tropsko pokrajino in beli pesek.
 
Vietnam je dežela tropskih nižin, hribov in gosto gozdnatega visokogorja. Spektakularen slap Bản Giốc je 272 km severno od Hanoja. Topografsko gledano ima pet glavnih kopenskih regij. Sever sestavljajo severno visokogorje in delta Rdeče reke, jug pa sestavljajo gorska veriga Annamite, obalna nižina in delta Mekonga. Visoki vrhovi severozahodnih gora so geološko gledano zelo mladi.
 
Favna je tako bogata in raznolika kot flora. V Vietnamu obstaja vrsta starodavne tropske favne in okoli 200 vrst živali, 800 vrst ptic, 100 vrst dvoživk in več kot 150 vrst plazilcev. 1.000 vrst živi v morjih in rekah, 200 vrst pa v sladki vodi.
 
Vietnamske gozdove lahko razdelimo v dve široki kategoriji: zimzeleni gozdovi, ki vključujejo iglavce in listavci. V državi je več kot 1500 vrst lesnatih rastlin, od tržno pomembnega trdega lesa, kot sta ebenovina in tikovina, do palm, mangrov in bambusov.
 
Dracena fragans (rastlina koruze) je precej pogosta hišna rastlina v državi. Listi se uporabljajo za listje in cvetlične aranžmaje, medtem ko se stebla z nekaj listi običajno prodajajo po ulicah kot srečne rastline! Cvet lotosa je nacionalni cvet. Znan je kot cvet zore in je simbol čistosti, predanosti in optimizma za prihodnost. Ponoči se cvet zapre in potone pod vodo ter se ob zori spet dvigne in odpre. Lotos najdemo po vsem Vietnamu v blatni vodi jezer in ribnikov.
 
Značilne živali so vodni bivol, indijski slon, mahkovska žaba, opica z grbavim nosom in sončni slon. Vodni bivol je nacionalna žival in ga je mogoče videti na skoraj vseh podeželskih območjih. Burmanski Python  pa je sramežljiva, nestrupena kača, ki se nahaja po vsem Vietnamu, predvsem pa v bližini vodnih virov. Pogosto jih hranijo kot hišne ljubljenčke. Največji krokodil v Vietnamu je morski krokodil, ki lahko zraste do 6 metrov! Nevarne kače so pogost prizor v državi- še posebej bodite pozorni na Viperje.
 
Reka Mekong odteče več kot 313.000 kvadratnih milj (810.000 kvadratnih kilometrov) zemlje, ki se razteza od planote Tibet do Južnokitajskega morja. Med azijskimi rekami imata le Yangtse in Ganges večji minimalni pretok.
 
Zahodno jezero je eno najbolj znanih naravnih jezer v Vietnamu, zato kraji okoli njega vsak vikend vedno privabljajo veliko število obiskovalcev.
 
Vietnam je tudi ena vodilnih ladijskih sil na svetu, saj je imel leta 2020 ladijsko floto 910 plovil z nacionalno zastavo in 150 plovil z mednarodno zastavo. Istega leta je bila neto nosilnost njene flote tudi med najvišjimi v azijsko-pacifiški regiji.
 
Za podnebje so značilne hladne, suhe (rahlo deževen dež), sončne zime, v katerih so dokaj sveže temperature pogoste že vrsto let. Poletja nihajo od toplega do vročega in deževnega, kar sovpada z deževno sezono, čeprav je vročih in suhih dni zaradi zahodnih vetrov veliko. Na severu so prisotni vsi štirje letni časi. Sveže zime dosegajo temperature tudi pod 15°C, poletja so vroča in vlažna, pomlad in jesen pa prijetna. Hribovja so pozimi celo zasnežena, poleti pa temperature dosegajo tudi 40°C.
 
Osrednja regija ima dva vremenska vzorca – del osrednje regije ima milo podnebje, in sicer sveže vreme pozimi in vroča poletja. Za obalni del osrednje regije pa so značilni močan veter, deževje in povišana morska gladina pozimi, ter vročina in suša poleti. Južni del države ima tri letne čase. V tem območju vročina in suša trajata od marca do junija, nato se začne deževno obdobje od junija do novembra, kateremu sledi dokaj mrzlo in suho vreme od decembra do februarja. Najtoplejši mesec je april, s temperaturami okrog 33°C. Prav zato je pomlad (od marca do aprila) običajno najboljši čas za obisk celotne države, ko so dnevi na splošno prijetni, temperature zmerne in padavine rahle pa tudi število komarjev upade.
 
image_alt
Hiše v vasici blizu Rima naprodaj za en evro

Njegova površina je 331.212 km² in ima 96,46 milijona prebivalcev. Kot komunistična država je Vietnam uradno ateistična država. Kljub temu večina Vietnamcev ni ateistov, ampak verjame v kombinacijo treh religij: daoizma, budizma in konfucijanstva. Tem so dodani še običaji in praksa čaščenja duhov in čaščenja prednikov.
 
Mau Lieu Hanh je glavna boginja v prepričanju, da časti ženske v Vietnamu, in tudi ena od štirih nesmrtnih bogov (Son Tinh - gorski duh, Thanh Giong, Chu Dong Tu in Sveta mati Lieu Hanh). Leta 2019 je bilo več kot 26% vietnamskega prebivalstva razvrščenega med vernike, od tega 14,9% budistov, sledijo rimokatoliki s 7,4 %, 1,09 % protestantov, 1,16 % Cao Dai in 1,47 % Hoa Hao budistov. Katolištvo je bilo leta 2019  prvič največje versko poimenovanje v Vietnamu, ki je presegalo budizem. Vlada še naprej prepoveduje in odvrača udeležbo v nekaterih nepriznanih verskih skupinah, vključno s prepovedanimi UBCV in nekaterimi protestantskimi, Hòa Hảo in Cao Džài skupinami. Hinduizem v Vietnamu opažajo predvsem pri etnični skupini Cham. Balamon Cham je eden od dveh preživelih indijskih avtohtonih hindujskih ljudstev. Danes v Vietnamu živi okoli 60.000 hindujcev.
 
Vietnam je 15. najbolj naseljena država na svetu in tretja v jugovzhodni Aziji. Ima visoko gostoto prebivalstva - 290 ljudi na km2. Čeprav se je stopnja rodnosti v zadnjih desetletjih nenehno zmanjševala, je prebivalstvo Vietnama še vedno veliko. Poleg tega bo mlada starostna struktura in prihodnje povečanje števila žensk v rodni dobi povzročilo velik potencial za rast prebivalstva, kar pa še zdaleč ni končano. Šest največjih mestnih aglomeracij vključuje Hanoi, Hai Phong, Da Nang, Bien Hoa, Ho Chi Minh City in Can Tho. Ho Chi Minh City je največje v državi z več kot 3,4 milijona prebivalcev.
 
Izvor vietnamskega ljudstva je kombinacija mongolskih ras severne in vzhodne Azije s kitajskimi in indijskimi vplivi. Prebivalstvo presega le Indonezija kot najbolj naseljena država jugovzhodne Azije. Vietnam je država s 54 etničnimi skupinami. Vietnamsko ljudstvo ali ljudstvo Kinh  so jugovzhodna azijska etnična skupina, ki izvira iz sodobnega Severnega Vietnama in južne Kitajske in predstavlja 87% prebivalstva države ter večinoma naseljujejo delto Rdeče reke, osrednjo obalno delto, delto Mekonga in večja mesta.
 
Materni in uradni jezik je vietnamski. Uporablja pa se tudi kot prvi ali drugi jezik mnogih etničnih manjšin na območju Vietnama. Ima 110 uradno priznanih narečij in jezikov, ki ohranjajo veliko jezikovno raznolikost države. Angleščina je vse bolj priljubljena kot drugi jezik. Uporablja se jo le, če so v organizaciji tujci. Govorijo se tudi francoski, kitajski, kmerski in različni visokogorski jeziki. Vietnamci so si izposodili tudi veliko kitajskega besedišča, prav tako korejskega in japonskega. Prav tako je čutiti tudi pridih francoskega vpliva. Za pisavo pa uporabljajo latinsko abecedo z nekaj dodatki. Valuta je vietnamski dong (VND) in je 0,000038 evra. Himna se imenuje »Bilady, Bilady, Bilady«, domena .vn,  klicna številka pa se glasi 0084 , medtem, ko je številka za nujno pomoč 113  za policijo in 114 za reševalce. Po srednje evropskem časovnem pasu so pet ur pred Slovenijo.
 
Glavno mesto je Hanoi. Zaseda površino okrog 900 km² in ima okoli 3 milijone prebivalcev. 2,2 kilometra dolg most, imenovan Chuong Duong, vodi čez Rdečo reko, v smeri proti 30 km oddaljenemu letališču Noibai. Znano je po svoji pestri zgodovini, ki se danes kaže v zanimivi arhitekturi mesta. Odlično mesto za peš raziskovanje, to francosko-kolonialno mesto je znano tudi po prijetni kuhinji, živahnem nočnem življenju, svili in ročnih delih ter po večkulturni skupnosti, ki jo sestavljajo kitajski, francoski in ruski vplivi.
 
Reka Mekong, Vietnam, Foto: Shutterstock
Reka Mekong, Vietnam, Foto: Shutterstock

Zgodovina Vietnama je pestra in vojaško obarvana. Začela se je že pred približno 2700 leti, ko je bil Vietnam še pod vodstvom Kitajske. Obdobje od leta 200 pr. n. št. do 938 n. št. je zaznamovano z nenehnimi boji Vietnama za osamosvojitev od Kitajske. Kitajska imperialistična dominacija se je zaključila leta 938, ko vietnamski general Ngo Quyen na reki Bach Dank dobi bitko. V naslednjih nekaj stoletjih se Vietnam širi ob obali proti jugu in leta 1471 ustvari kraljevino Chanov. V 16. stoletju začnejo na ozemlje današnjega Vietnama prihajati misijonarji in trgovci, z njimi pa tudi katoliška cerkev, ki prevzame velik vpliv nad Vietnamci. Nato vietnamski cesar Tu Duc leta 1862 podpiše sporazum s Francozi, s katerim le-ti dobijo delto reke Mekong. Leta 1893 so Francozi Vietnam vključili v francosko Indokino.
 
Francija je še naprej vladala, dokler je niso porazile komunistične sile pod vodstvom Ho Ši Mina leta 1954. Država se je razdelila na komunistični Severni Vietnam in protikomunistični jug. Ho Chi Minh ustanovi Zvezo revolucionarne vietnamske mladine, ki se kasneje spremeni v komunistično dominiran Viet Minh. Po koncu druge svetovne vojne Ho Chi Minh razglasi neodvisnost Vietnama, kar pripelje do prve vojne s Francozi. Po opustošenju francoske baze na severozahodu Vietnama, le-tega na Ženevski mirovni konferenci razdelijo na komunistični severni in navidezno demokratični južni del. Južni del s pomočjo Američanov odbije prve napade in s tem vmeša ZDA v vietnamsko vojno. Na pariški konferenci leta 1973, se obe strani končno sporazumeta in ameriška vojska se umakne. Po dveh letih miru severni Vietnam ponovno napade južnega, zavzame mesto Saigon in ga preimenuje v Ho Chi Minh City. Stoletno kolonialno represijo konča zmaga komunistov, kar pa žal privede do mednarodnega boja proti privržencem prejšnjega sistema in množični beg južnih Vietnamcev.
 
Leta 1976 se nato ustanovi Socialistična republika Vietnam. Napad na Kambodžo in kitajsko manjšino na severu Vietnama in nato 17 dnevna vojna med Kitajsko in Vietnamom, pa še danes povzroča nesoglasja in napetosti med tema dvema državama. Po koncu hladne vojne in padcu Sovjetske Zveze, v prvi polovici devetdesetih let, začne Vietnam vzpostavljati odnose z zahodom. Leta 1995 pa končno vzpostavijo tudi diplomatske odnose z ZDA.
 
Socialistična republika Vietnam je enopartijska država. Aprila 1992 je bila sprejeta nova državna ustava, ki je nadomestila različico iz leta 1975. Osrednja vloga komunistične partije je bila ponovno potrjena v vseh organih oblasti, politiki in družbi. Ustava iz leta 1992 je v celoti priznala vse človekove pravice (člena 2 in 50).
 
image_alt
Najbolj luksuzni vlaki na svetu

Vietnam ima dvostopenjski sodni sistem, vključno s sodišči prve stopnje in pritožbenimi sodišči. Sodbe so nato v posebnih okoliščinah podvržene nadaljnjim pregledom. Sodni sistem sestavljajo vrhovno sodišče, deželna ljudska sodišča in okrožna ljudska sodišča. Vietnamsko pravo temelji na komunistični pravni teoriji in francoskem civilnem pravu. Leta 1981 so bile izvedene velike reforme sodnega in pravnega sistema. Državni zbor Vietnama - zakonodajno telo ima najvišjo pristojnost za sprejemanje in nadzor zakonov v Vietnamu, sledijo mu izvršilni in sodni organi.
 
Je unitarna komunistična država, z enostrankarskim sistemom in s precej avtoritarno vlado. Komunistična partija je imela državo pod nadzorom od konca vietnamske vojne in druge politične stranke niso dovoljene. Trenutni predsednik je Nguyễn Xuân Phúc, ki ga je državni zbor izvolil aprila 2021 in je tretja oseba, ki je hkrati vodila stranko in državo, drugi dve osebi, ki sta to storili  sta Hồ Chí Minh in Trường Chinh.
 
Predsednika Vietnama izvoli v petletni mandat državni zbor. Več kot 99% vseh kandidatov je izbrala Komunistična partija, večina pa jih je bila iz te stranke.
 
Od leta 2007 je bil sprejet v WTO. Trenutno je član 63 mednarodnih organizacij in vzdržuje odnose z več kot 650 nevladnimi organizacijami po vsem svetu. Septembra 1977 je bil sprejet v ZN in pridobil članstvo v nekaterih specializiranih agencijah organizacije, kot so Organizacija za prehrano in kmetijstvo, Svetovna banka, Mednarodna organizacija za civilno letalstvo, Mednarodni denarni sklad, itd.
 

Več iz rubrike