Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Jordanijo (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Jordanijo.
Fotografija: Amman, Jordanija. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Amman, Jordanija. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Jordaniji:

1. januarja

Novoletni dan

Ras Assanah al-Miladi

1. maja

Praznik dela

Eid el-Ommal

25. maja

Dan neodvisnosti

Eid al-Istiklaal

25. decembra

božični dan

Eid Al Milad Al Majeed, Al Eid Il Sagheer

10 Dhul Hijja

Praznik daritve ali veliki praznik

Eid al-Adha

Shawwal

Mali praznik

Eid al-Fitr

Muharram

Hidžri novo leto

Ras Assanah Al Hijri

12 Rabi' al-awwal

Rojstni dan preroka Mohameda

Mawlid al-Nabi

   
 
Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev.

Informacije glede diplomatsko konzularnih predstavništev, vizumov in varnosti potovanj so dostopne na spletni strani https://www.gov.si/.

Električna napetost: V Jordaniji so vtiči in vtičnice tipa C, D, F, G in J. Standardna napetost je 230 V, standardna frekvenca pa 50 Hz.

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Jordanijo. Za vizum se lahko zaprosi na Generalnem konzulatu hašemitske kraljevine Jordanije v Ljubljani ali ob prihodu na letališče v Amanu. Turiste opozarjamo na dodatno možnost ureditve t.i. Jordan Pass, ki poleg vstopa v nekatere turistične atrakcije vključuje tudi ceno vizuma. Več informacij najdete na naslednji povezavi.

image_alt
Hoteli s petimi zvezdicami za manj kot 35 evrov na noč

Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanje v posamezne dele države. Nekatera območja bi bila lahko nevarna, zato svetujemo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov.

Več informacij lahko najdete na spletni strani veleposlaništva Republike Slovenije v Kairu.

Iz varnostnih razlogov odsvetujemo vsa potovanja v bližino jordansko - sirijske meje ter obiske sirijskih begunskih kampov v krajih Ramtha, Mafraq in Zaatri. Prav tako odsvetujemo vsa potovanja v bližino jordansko - iraške meje. Obiskovalci naj bodo pozorni na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji. Svetujemo, da se državljani Republike Slovenije, ki potujejo v Jordanijo, takoj po prihodu javijo na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Kairu.

Voda iz pipe v Jordaniji je varna za pitje. Zaradi velikega pomanjkanja vode v regiji je prišlo do nedavnih prizadevanj za izboljšanje kakovosti vode, ki je na voljo.

Priporoča se cepljenje proti tifusu, steklini, hepatitisu A in B. Obvezno je cepljenje proti rumeni mrzlici.

Svetujemo, da se popotniki izogibajo demonstracijam in zborovanjem. Jordanija leži v relativno nestabilni regiji, zato ni mogoče izključiti terorističnega tveganja. Popotnikom zato svetujemo pozornost ter redno spremljanje novic iz regije. Oblasti izvajajo različne protiteroristične ukrepe (med drugim izvajajo protiteroristični zakon in stroge mejne kontrole, na terenu je razporejenih veliko pripadnikov varnostnih sil itd.). V večjih hotelih je še dodatno poskrbljeno za varnost.

ZDA in Velika Britanija sta z 21. marcem 2017 potnikom na letih z in na 10 letališč Kairo, Aman, Kuwait City, Casablanca, Doha, Riad, Jeddah, Abu Dhabi, Dubaj ter Istanbul prepovedali elektronske naprave v osebni prtljagi, ki so večje od mobilnega telefona (tablice, računalniki itd.).

Raven kriminalnih dejanj je relativno nizka. Kljub temu svetujemo previdnost. Popotnicam svetujemo, da so pazljive, še posebno če potujejo same. Za posedovanje, uporabo ali trgovanje z drogami so zagrožene dolgotrajne zaporne kazni in visoke denarne kazni.

Jerash, Jordanija. Foto: Shutterstock
Jerash, Jordanija. Foto: Shutterstock

Opozarjamo, da je za vožnjo po Jordaniji potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje. Ceste v gorskem svetu, vključno s Petro in njeno okolico, so občasno blokirane.

Jordanija je muslimanska država. Svetujemo spoštovanje zakonov, krajevnih običajev, navad in verskih prepričanj.

Prevozna sredstva do destinacije

  • z letalom: Alia Royal Jordanian Airlines je letalski prevoznik Jordanije s sedežem v glavnem mestu Amman. Z njim lahko letite iz Južne Afrike ali UK.
  • z vlakom: Jordanska železnica Hedjaz je edina potniška železnica, ki trenutno deluje v Jordaniji in povezuje Amman z Damaskom v Siriji ter poteka skozi Zarqo in Mafraq. 
  • z ladjo: iz Egipta.

Potovanje v in iz Jordanije

Preverite najnovejše informacije o tveganju zaradi covida-19 za Jordanijo na spletnem mestu TravelHealthPro.

Za nadaljnje nasvete o potovanjih v tujino in zmanjševanju širjenja respiratornih virusov med pandemijo covida-19 obiščite spletno stran TravelHealthPro.

Vsi potniki (razen otrok, mlajših od petih let), ki prispejo v Jordanijo, potrebujejo negativen PCR test, ki mora biti opravljen v 72 urah po odhodu v Jordanijo. Izpolniti morajo tudi zdravstveno izjavo in obrazec za lokacijo potnikov.

Vsi potniki (razen otrok, mlajših od petih let), se morajo pred potovanjem registrirati na platformi visitjordan in slediti navodilom za rezervacijo PCR testa ob prihodu ali zahtevati opustitev testiranja s predložitvijo dokazila, da so v celoti cepljeni.

Na rezultate testa PCR vam ni treba čakati na letališču. Nanje lahko počakate v namestitvi. Rezultati bodo poslani po SMS-u. Tisti, ki bodo imeli pozitiven test s hudimi simptomi, bodo morali iti v bolnišnico, ki je namenjena kovidnim bolnikom na izolacijo in zdravljenje, če bo to potrebno.

image_alt
Avstrijci in Nemci kopičijo premoženje

Vsi, ki so stari 12 let in več, se morajo pred potovanjem v celoti cepiti proti covidu-19. Če niste v celoti cepljeni, morate upoštevati dodatna priporočila pred, med in po potovanju. Necepljeni potniki bi se morali izogibati nepomembnim potovanjem v Jordanijo.

CDC priporoča, da se ljudje, ki niso v celoti cepljeni, izogibajo potovanju s križarkami, vključno z rečnimi križarjenji, po vsem svetu.

Vir: cdc.gov

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo, obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve v Jordaniji

Skupno primerov

860.000

Smrti

11.016

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sputnik V in BBIBP.

Cepljenega je 34,4 odstotka prebivalstva.

  • Jordanska vlada je uvedla in uveljavila ukrepe za boj proti širjenju covida-19. Ukrepi se redno pregledujejo in posodabljajo. Upoštevajte navodila lokalnih oblasti.
  • Jordanska vlada je 1. septembra 2021 ukinila vse omejitve policijske ure in ponovno odprla vse sektorje in rekreacijske objekte. Policijske ure in omejitve pa je mogoče ponovno uveljaviti v kratkem času, zato morate spremljati uradne objave.
  • Jordanska vlada in Uprava posebne ekonomske cone Aqaba (ASEZA) sta sporočila, da od 1. julija obiskovalci ne bodo smeli iti v Akabo prek carinskih centrov, kopenskih mejnih prehodov Wadi Al-Yatam in Wadi Araba ali letališča, razen če je od prejema prvega odmerka cepiva minilo 21 dni ali če gre za osebe, starejše od šestih let z negativnim PCR testom v 72 urah pred prihodom v Aqabo.
  • Po zakonu morajo vsi spoštovati socialno distanco tako, da se morajo držati 1,5 metra stran od drugih ljudi, ko so zunaj doma, in nositi masko pri vstopu na javna mesta, kot so vladne zgradbe, trgovine, podjetja in zdravstveni domovi. Neupoštevanje teh pravil se kaznuje z denarno kaznijo.

Vir: cdc.gov

Petra, Jordanija. Foto: Shutterstock
Petra, Jordanija. Foto: Shutterstock

Poslovni bonton

  • Naučite se nekaj arabščine.
  • Naučite se govoriti nekaj arabskih stavkov, saj s tem izkazujete spoštovanje do vaših jordanskih kolegov.
  • Ne pokažite podplatov, saj se to v islamskih kulturah šteje za zelo žaljivo.

Kar umirjeno in pazljivo

Komunikacija v Jordaniji poteka počasneje in pogosto je potrebna potrpežljivost. Ne poizvedujte neposredno o družinskih članih svojega jordanskega kolega, saj se to šteje za nesramno in Jordanci lahko sumijo, da so v ozadju slabe namere.

Pozdravljanje

Ko pridete na sestanek, se bodo pozdravi začeli s stiskom roke. Pozdravite vsakega od svojih jordanskih kolegov posebej in se po sobi premikajte v nasprotni smeri urinega kazalca. Moški naj se izogibajo stiskanju rok z žensko, razen če jo one prej ponudijo.

Očesni stik je pomemben

Pomembno je, da vzdržujete očesni stik z jordanskimi kolegi. Ženske ne vzpostavljajo neposrednega očesnega stika z neznanimi moškimi, da bi se izognile neželeni pozornosti.

Prvo srečanje

Začetna poslovna srečanja so pogosto način, da se seznanite s svojimi bodočimi kolegi. Na splošno so dolga in razprave potekajo v lagodnem tempu ob čaju in kavi. Šteje se, da je nevljudno takoj skočiti v posel.

»Small talk«

Teme, kot so družina ali druga področja, ki niso povezana z delom, so primerne za razpravo med začetkom poslovnih sestankov. Za taka poslovna srečanja je treba nameniti čas, saj so bistveni del jordanske poslovne kulture.

Obleke

Jordanci se za delo oblačijo zelo konzervativno in profesionalno. Za moške se priporočajo konzervativne poslovne obleke. Ženske morajo nositi visoke izreze, rokave vsaj do komolca in po možnosti dolga krila pod kolenom.

Čas ni najbolj pomemben

Koncept časa v Jordaniji se bistveno razlikuje od koncepta mnogih zahodnih kultur. Jordanci se bolj osredotočajo na ljudi in odnose kot na urnike. Zato roki in točnost za Jordance niso nujno v prvi vrsti. Potrpežljivost je cenjena in dodaten čas v vašem urniku lahko pomaga pri grajenju poslovnih odnosov v Jordaniji.

Poslovni sestanki

Na splošno so poslovni sestanki v Jordaniji nujni. Termine je treba razporediti v skladu s petimi dnevnimi molitvami in verskimi prazniki ramazana in hadža. Običajno je, da gre pri dogovarjanju terminov za določitev čas dneva in ne za natančne ure, saj lahko sproščena in gostoljubna narava jordanske poslovne kulture povzroči zamude pri urniku.

image_alt
Bo zlato kmalu doseglo rekordne vrednosti?

Delovni čas

V Jordaniji se petek šteje kot praznik. Trgovine, banke in podjetja so tudi ob sobotah običajno zaprte. Delovni čas praviloma traja od 8.30 do 13.00 in od 15.30 do 18.30. Zavedajte se, da se ure v mesecu ramazanu razlikujejo.

Hierarhija

Za jordanske organizacije so značilne stroga hierarhija in toge strukture. Od tistih, ki imajo največ pooblastil, se pričakuje, da bodo drugim izdali popolne in posebne direktive. Starost igra pomembno vlogo v jordanski kulturi, zato morate vedno izkazovati večje spoštovanje do starejših. Ko prvič vstopite v sobo ali prvič pozdravite svoje jordanske kolege, se morate najprej rokovati z osebo na najvišjem položaju.

Ne le poslovno, tudi zasebno

Razvijanje družbenega odnosa z jordanskimi kolegi je ključnega pomena za uspešno poslovanje v Jordaniji. Pokažite jim, da vam ne gre le za izključno poslovni stik, ampak da vas zanimajo tudi kot posamezniki. Spoštovanje in prijateljstvo sta vrednoti, ki sta v arabskih kulturah na zelo visokem položaju. V poslovnem okolju so ugodnosti, ki temeljijo na vzajemni koristi in zaupanju, načini za krepitev teh kulturnih vrednot. Konflikte na delovnem mestu običajno obravnavajo zasebno, da bi se izognili javni zadregi.

Tabu teme

Izogibajte se razpravam o temah, kot sta politika ali Izrael, razen če ste seznanjeni z jordansko politiko. Čeprav je to ena izmed najljubših tem pogovorov v Jordaniji, lahko z njo nehote užalite svoje jordanske kolege.

Vir: communicaid.com

Nekaj osnovnih besednih zvez

zdravo

Salam – Marhaba

kako ti je ime?

Šo Ismak? (m) Sho Ismek? (f)

Ime mi je …

Ismi …

Ne govorim arabsko

Ana ma ba'aref ahkee Arabee

kako si?

Keef halak? (m) Keef halek? (f)

Oprostite? (kot vprašanje)

Laww Smaht (m) Laww Smahti (ž)

Oprostite! (oprosti)

Afwan

Oprosti

Aasif

Ko nekoga pozdravljate, vstanite in ga pozdravite s frazo »Assalamu-'alaikum« (Mir z vami). Stisnite roko le, če je oseba, ki jo pozdravljate, istega spola. Konservativni muslimani se morda ne želijo rokovati s pripadniki nasprotnega spola.

Več iz rubrike