Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Argentino (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Argentino.
Fotografija: Patagonija, Argentina. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Patagonija, Argentina. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Argentini

Datum

 

ime

     

1. jan

petek

Novoletni dan

     

15. feb

ponedeljek

Pustni/pustni ponedeljek

16. feb

torek

Pust / Pustni torek

     

20. mar

soboto

marčevsko enakonočje

24. mar

sreda

dan spomina

27. mar

soboto

Velikonočna noč

28. mar

nedelja

Prvi dan velike noči

29. mar

ponedeljek

Drugi dan velike noči

     

1. apr

četrtek

Veliki četrtek

2. apr

petek

Dober petek

2. apr

petek

Dan veteranov

2. apr

petek

Šesti dan velike noči

3. apr

soboto

Sedmi dan velike noči

4. apr

nedelja

velikonočna nedelja

4. apr

nedelja

Zadnji dan Pashe

24. apr

soboto

Akcijski dan za strpnost in spoštovanje med ljudmi

     

1. maj

soboto

Praznik dela / prvi maj

13. maj

četrtek

Konec ramazana

24. maj

ponedeljek

Državni praznik mostu

25. maj

torek

Dan državnosti/majska revolucija 1810

     

17. jun

četrtek

Spomin na generala Don Martína Miguela de Güemesa

20. jun

nedelja

Dan zastave

21. jun

ponedeljek

Prosti dan za spomin na generala Don Martína Miguela de Güemesa

21. jun

ponedeljek

junijski solsticij

     

9. jul

petek

Dan neodvisnosti

20. jul

torek

Eid al-Adha

     

10. povpr

torek

Muharram/novo leto

16. povpr

ponedeljek

Dan San Martina

     

6. sep

ponedeljek

Rosh Hashana Eve

7. sep

torek

Rosh Hashana

8. sep

sreda

Drugi dan Rosh Hashane

15. sep

sreda

Yom Kippur Eve

16. sep

četrtek

Yom Kippur

22. sep

sreda

septembrsko enakonočje

     

8. okt

petek

Državni praznik mostu

11. okt

ponedeljek

Dan spoštovanja kulturne raznolikosti

     

20. nov

soboto

Dan državne suverenosti

22. nov

ponedeljek

Državni praznik mostu

     

8. dec

sreda

Praznik Brezmadežnega spočetja

21. dec

torek

decembrski solsticij

25. dec

soboto

božični dan

31. dec

petek

novo letni večer

Vir: timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 50 ameriških dolarjev.

Informacije o diplomatsko konzularnih predstavništvih, vizumih in varnosti potovanj dostopne na spletni strani https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Argentino sta povezani dve vrsti vtičev, tipa C in I. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa I pa je vtič, ki ima tri ploščate zatiče v trikotnem vzorcu. Argentina deluje na napajalno napetost 220V in 50Hz.

Slovenski državljani za vstop v Argentino in za bivanje do 90 dni vizuma ne potrebujejo. Morajo pa biti pozorni na to, da jim oblasti ob vstopu v državo ožigosajo potne listine z vstopnimi žigi.

V kolikor bi po 90 dnevih želeli podaljšati bivanje, se o možnostih za podaljšanje bivanja pozanimajte pri argentinskih migracijskih organih.

V Buenos Airesu je na voljo dobra medicinska oskrba. Drugje v Argentini pa je lahko slabša, še posebej na podeželju. Večina zdravnikov in bolnišnic pričakuje plačilo v gotovini, ne glede na to, ali imate turistično zdravstveno zavarovanje. Lekarne v Argentini so dobo založene. V primeru, če bi potrebovali medicinsko oskrbo, pokličite 107.

Nobena posebna cepljenja niso potrebna. Poroča se o prisotnostih zika virusa v državi (več o virusu zika). Prisoten je tudi virus denge, ki se širi s pikom okuženega komarja. Svetujemo, da zaradi tega v času potovanja posebno pozornost namenite zaščiti pred komarji z ustreznimi sredstvi (repelenti) ter s svetlimi oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami. Cepljenje proti rumeni mrzlici je priporočljivo, če potujete v severne in severo-zahodne gozdnate predele Argentine (vključno s slapovi Iguazu).

image_alt
Najdena največja zbirka kovancev iz anglosaškega obdobja

Po Argentini se večinoma potuje brez večjih težav. Kljub temu priporočamo, da ste pozorni na osebne predmete na javnih krajih in predvsem v večjih mestih (Buenos Aires, Mendoza). Najpogostejši obliki kriminalnih dejanj sta kraja s pomočjo odvračanja pozornosti, kraja torb, žeparjenje in oboroženi ropi. Posebno pozornost svetujemo v restavracijah in kavarnah, na javnih prevoznih sredstvih in v turističnih krajih.

Zelo bodite pozorni na torbe. Svetujemo vam, da jih nikjer ne odlagate in jih imate ves čas pri sebi oz. v naročju tudi, ko ste v lokalih. Turisti so večkrat okradeni tako, da se jih 'po pomoti' polije z vodo ali s kakšno drugo tekočino in nato nekdo takoj priskoči na pomoč, v vmesnem času pa se odtuji torba ali osebni predmet. Previdni bodite tudi pri uporabi mobilnega telefona na javnih mestih, saj vam ga lahko iztrgajo iz rok.

S sabo ne nosite večjih količin denarja, dragega nakita ali dragih ur. Potni list pustite v hotelskem sefu in s sabo ves čas nosite fotokopijo potnega lista. Bodite pozorni, ko dvigujete denar na bankomatih, in če je možno, se izogibajte bankomatom, ki so postavljeni na ulici. Raje uporabljajte bankomate, ki so nameščeni znotraj bank ali nakupovalnih centrov.

V Buenos Airesu bodite še posebej previdni v mestnih četrtih San Telmo, La Boca, Retiro, Constitución, ulici Florida, aveniji Rivadavia in aveniji Corrientes v bližini obeliska. V četrti La Boca se zadržujte samo v turističnem predelu Caminito.

V primeru, da bi vas oropali, pojdite takoj na policijo in pridobite policijski zapisnik.

V Buenos Airesu je policijska postaja namenjena turistom na Av. Corrientes 436, tel. št. + 54 11 4309 9700, elektronski naslov: serv.turista@gmail.com

Skupine protestnikov (piqueteros) občasno blokirajo večje ceste, ki peljejo v Buenos Aires. Zaradi tega lahko nastanejo zastoji. Spremljajte medije in se izogibajte demonstracijam.

Za vožnjo po Argentini je potrebno imeti mednarodno vozniško dovoljenje. Med vožnjo z avtomobilom po večjih mestih imejte zaprta okna in zaklenjena vrata.

Pozornost svetujemo pri vožnji po provinci Misiones v bližini meje s Paragvajem in Brazilijo. Na tem področju prihaja do tihotapljenja dobrin. Pred vožnjo po tem področju se za nasvet obrnite na lokalno policijo. Zagrožene kazni za trgovce z drogo so višje od treh let.

Vir: gov.si

Prevozna sredstva do destinacije

 • z letalom: Letališča v Argentini so Bariloche, Córdoba, El Calafate, Jujuy, Mendoza, Puerto Iguazú, Río Gallegos, Rosario, Salta, San Juan, Tucumá in Ushuaia.
 • z avtobusom: Potniki gredo lahko v Argentino z avtobusom iz večine držav, s katerimi ta meji. Avtobusi so običajno udobni, moderni in dokaj čisti.
 • z vlakom: Trenutno ni nobenih povezav v Argentino. Povezava med Čilom in Argentino je še v izgradnji.
 • z ladjo: Prihod z ladjo v Argentino je seveda nenavaden način potovanja. Čilsko podjetje Navimag upravlja slavni trajekt iz Puerto Montt, Čile

Buenos Aires, Argentina. Foto: Shutterstock
Buenos Aires, Argentina. Foto: Shutterstock

Prehajanje med ter potovanje v in iz Argentine

Pred potovanjem  v Argentino se prepričajte, da ste v celoti cepljeni.

 • Necepljeni potniki bi se morali izogibati nepomembnim potovanjem v Argentino.
 • Zaradi trenutnih razmer v Argentini so lahko vsi potniki ogroženi zaradi okužbe in širjenja različic covida-19.
 • Potniki bi morali upoštevati priporočila ali zahteve v Argentini, vključno z nošenjem maske in ohranjanje fizične distance z drugimi.

Pri popolnoma cepljenih potnikih obstaja manjša verjetnost, da bodo zboleli in širili covid-19. Predstavljajo pa mednarodna potovanja dodatna tveganja in tako so lahko celo popolnoma cepljeni potniki izpostavljeni povečanemu tveganju za pridobitev in morebitno širjenje nekaterih različic covida-19.

Če niste v celoti cepljeni, obstajajo dodatna priporočila, ki jih morate upoštevati pred, med in po potovanju.

Če načrtujete potovanje v Argentino, poiščite informacije v zvezi s covidom-19.

Od 1. novembra so argentinske meje ponovno odprte za vse mednarodne potnike, če bodo ti izpolnjevali trenutne zdravstvene in vstopne zahteve. 

Argentinske meje so ponovno odprte za tuje državljane nerezidentov, vključno z Avstralci, ki so v celoti cepljeni proti covidu-19. Tujci nerezidenti, ki niso v celoti cepljeni, lahko zaprosijo za vstop v Argentino iz različnih razlogov, tudi iz poslovnih, športnih ali humanitarnih razlogov.

Vsi upravičeni potniki, ki prispejo v Argentino, morajo izpolniti zakonsko izjavo v 48 urah pred potovanjem. Kot del izjave morate predložiti negativen rezultat testa covid-19, opravljen v 72 urah pred vkrcanjem, veljavno potovalno/zdravstveno zavarovanje, ki krije covid-19, in potrdilo o cepljenju proti covidu-19 (če je primerno).

Tujcem, ki vstopajo v Argentino, ob prihodu ni treba v karanteno, če so bili vsaj dva tedna pred prihodom v celoti cepljeni in med 5. in 7. dnem po prihodu opravijo test na covid-19 (PCR).

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

Potniki, ki ob prihodu niso v celoti cepljeni, se bodo morali samoizolirati za vsaj sedem od prihoda, dokler ne dobijo negativnega rezultata testa za covid-19 (PCR), opravljenega na zadnji dan samoizolacije.

Zahteva, ki velja za vse tuje potnike nerezidente, ki imajo dovoljenje za vstop v Argentino: Imeti morajo zdravstveno zavarovanje s celovitim kritjem za koronavirus, vključno s hospitalizacijo in stroški samoizolacije, če je potrebno.

Vir: wwwnc.cdc.com; blog.wego.com

Ker nimamo več seznamov držav, velja, da je potrebno ob vrnitvi v Slovenijo obvezno predložiti enega izmed pogojev PCT.

Aktualne omejitve v Argentini

Skupno primerov

5.300.000

Smrti

116.000

Cepiva, ki so trenutno v uporabi, so Moderna, Pfizer, CanSino, AstraZeneca, BBIBP in Sputnik V. Cepljenega je 59,7 odstotka prebivalstva.

Večina trgovin, podjetij, javnih zgradb in pisarn je zdaj odprtih, vendar na nekaterih lokacijah ostajajo omejitve glede števila ljudi, ki jim je dovoljen vstop. Nakupovalni centri ter restavracije so popolnoma odprti.

Poslovni bonton

O Argentincih se govori, da so arogantni ali egocentrični in veliki patrioti. Večina Argentincev je predvsem evropskega porekla, kar jih loči od ostalih latinoameriških držav. Kulturno in čustveno se Argentinci pogosto zdijo bolj evropski. Zelo so predani svoji družini. Čast jim je v vseh pogledih vse, zato rutinsko vpliva dan za dnem na življenja doma, v skupnosti in v poslu.

Prvi stik

Preden se usedete za pogajanja, bodite pripravljeni na pogovor. Teme lahko vključujejo nogomet, opero, družino in aktualne dogodke. V Argentini je stik z Argentincem bistven za prehod skozi vladno birokracijo. Termine je treba opraviti prek osebe na visoki ravni vsaj dva tedna vnaprej, po elektronski pošti ali telefonu, in mora biti potrjen tri dni pred datumom srečanja. Bolje je, da se izognete določanju terminov v januarju in februarju, ko nastopi čas dopustov. Enako velja za obdobje sredi julija, ko se mnogi odpravijo na smučanje, ter dva tedna pred in po božiču.

Buenos Aires, tango, Argentina. Foto: Shutterstock
Buenos Aires, tango, Argentina. Foto: Shutterstock

Dobri odnosi pred poslom

Čeprav so Argentinci trdi pogajalci, lahko vnaprejšnja vzpostavitev dobrih odnosov olajša pogajalski proces. Ne bojte se iti ven na kosilo / večerjo in obiskati družinske dogodke, z namenom pridobitve njihovega zaupanja in spoštovanja.

Dobro je imeti lokalni stik

Argentina je lahko hierarhična in birokratska. Pomembno je, da imate dober lokalni stik, ki vam bo pomagal krmariti po pokrajini in vzpostaviti prave povezave.

Pogajanja

Pri poslovanju ne pozabite, da se je mogoče pogajati o vsem. Ne pozabite, da ni nič dokončno, dokler pogodba ni podpisana.

Kosila in večerje

Kosilo / večerja s poslovnimi partnerji naj služi kot način druženja, da bi izboljšali vaše poslovne odnose. Noben dejanski posel se ne sklene za mizo. Obnašanje za mizo je zelo pomembno. Roke naj bodo vedno na mizi, ne v naročju. Če naročite steklenico vina, se izogibajte temu, da bi sami natočili vino. Poslovne večerje se običajno organizirajo v restavracijah. Obroki so namenjeni druženju. Izogibajte se poslovnim pogovorom, razen če vam o tem govori vaš argentinski kolega. Račun običajno plača oseba, ki pošlje vabilo.

image_alt
Video: Samovozeči kmetijski robot z laserji uničuje plevel

Obleke

Argentinci so zelo modno naravnani in zato je pomembno, da se dobro oblečejo. Ženske se ne bi smele bati odmika od tradicionalnih oblačil. Od njih se pričakuje, da se bodo oblekle s stilom. Argentinski kodeks oblačenja se razlikuje glede na vrsto poslovnega srečanja. Razen sektorja financ in investicijskih bank, kjer se pričakujeta obleka in kravata, ni posebnega kodeksa oblačenja. Za prvo srečanje se priporoča diskreten in eleganten, precej konzervativen slog, prilagojen vrsti srečanja. Moški nosijo klasične temne obleke, ženske pa navadne.

Temeljna načela

Argentinska poslovna kultura ceni zaupanje, čast in prijaznost. Argentinska kultura dejansko temelji na odnosih, zato je pomembno porabiti čas za gradnjo socialne mreže in negovanje prijateljstva. Ko se bo odnos razvil, bodo Argentinci morda bolj zvesti vam osebno kot podjetju, ki ga zastopate. Prilagodljivost in spontanost sta tudi zelo cenjeni lastnosti.

Hierarhija in status

Argentinska družba, ki se na splošno zelo zaveda statusa in lokalne poslovne strukture, je običajno zelo hierarhična. Odločitve se sprejemajo na vrhu podjetja. Poslovanje teče počasi, ker odločitve pogosto zahtevajo več nivojev odobritve. Nujno je treba izkazati spoštljivost in spoštovanje do tistih na oblastnih položajih. Namen srečanj je bolj razprava in izmenjava idej in ne sprejemanje odločitev. Argentinska podjetja so pogosto tisto, kar imenujemo 'hierarhije, ki jih vodijo odnosi'. Preden začnete poslovati z Argentinci, je ključnega pomena, da razvijete tesne, osebne odnose. Sodelovanje v vljudnostnih razpravah in odhod na kosilo ali večerjo s svojim poslovnim partnerjem sta odličen način za druženje in vzpostavitev močnega odnosa.

Čas

V Argentini je točnost bolj cenjena kot v drugih južnoameriških državah, vendar je pogosto prisotna določena stopnja prilagodljivosti. Argentinci morda ne bodo pravočasno na sestankih in dnevni redi bodo zelo verjetno prezrti. Kljub temu morate priti pravočasno in obvestiti svojega kolega o kakršnikoli oviri ali zamudi.

Pozdravljanje in naslavljanje

Ob prvem srečanju z nekom bo govorjenje v španščini zelo cenjeno, a vam bo sogovornik hitro predlagal prehod v drug jezik. Začetni pozdravi so uradni in sledijo določenemu protokolu, po katerem najprej pozdravite najstarejše ali najpomembnejše osebe. Močno stisnite roko z neposrednim očesnim stikom in prijaznim nasmehom. Argentinci običajno ohranjajo tesen fizični stik, ko se z nekom pogovarjajo. Sogovornika nagovorite z 'gospa' ali 'gospod' in imenom.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Obdarovanje

V okviru poslovnih odnosov je izmenjava daril redka. Dejansko poslovnih daril ni pričakovati, dokler se ne vzpostavi dokaj tesen odnos. V tem primeru bodo cenjena kakovostna darila.

Vizitke

V Argentini si vizitke izmenjajo na začetku prvega srečanja, brez formalnega rituala. Običajno je potrebno prebrati informacije, zapisane na vizitki, da ni nobenega dvoma. Eno stran vizitke morate imeti prevedeno v španščino in jo predstaviti tako, da je španska stran obrnjena proti prejemniku.

Sestankovanja in srečanja

Vljudnost je v argentinskih poslovnih odnosih zelo pomembna, zato je priporočljivo, da sestanke začnete z pogovorom o športu ali zabavi, preden se lotite poslovnih razprav. Malo verjetno je, da bodo Argentinci opravili ogromno priprav pred sestankom, zato je priporočljivo, da pridete dobro pripravljeni in da imate na voljo vso tiskano gradivo v angleščini in španščini.

Neposrednost

Argentinci so neposredni komunikatorji, vendar znajo ostati taktični in diplomatski. Običajno se brez obotavljanja prekinjajo, prepirajo ali kritizirajo, če menijo, da je to potrebno. Ostanite sproščeni in prilagodljivi, razpravljajte in zagovarjajte svoje stališče ter se izogibajte pristopu trde prodaje. Stik z očmi je koristen, da pokažete svojo iskrenost in zgradite občutek zaupanja. Na koncu sestanka bo dogovor zapisan v zelo natančni pogodbi.

Tabu teme

Izogibajte se omembama Perónovih let in Falklandskih otokov.

Vir: bizlatinhub.com; satandertrade.com

Nekaj osnovnih besednih zvez

 • Pozdravljeni / Živjo  - Hej/Hola
 • Dober dan / Dobro jutro  - Buenos días ali buen día
 • Dober dan - Buenas tardes
 • Dober večer  - Buenas noches
 • kako ti je ime? - ¿Cómo te llamás? / ¿Cómo es tu nombre?

Več iz rubrike