Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Slovaško (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Slovaško.
Fotografija: Bratislava, Slovaška. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bratislava, Slovaška. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Slovaškem:

1. januar

dan ustanovitve Slovaške republike

6. januar

sveti trije kralji

15. april

veliki petek

18. april

velikonočni ponedeljek

1. maj

praznik dela

8. maj

dan zmage nad fašizmom

5. julij

dan sv. Cirila in Metoda

29. avgust

dan slovaške narodne vstaje

1. september

dan ustave Slovaške republike

15. september

Marija sedem žalosti

1. november

vsi sveti

17. november

dan boja za svobodo in demokracijo

24. december

božični večer

25. december

božič

26. december

štefanovo

Vir: www.timeanddate.com

Priporočena dnevnica znaša 40 evrov.

image_alt
Razkrit izjemno redek diamant, ki naj bi izviral iz vesolja

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj; informacije so dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Za Slovaško sta povezani dve vrsti vtičev; tipa C in E. Vtič tipa C je vtič, ki ima dva okrogla zatiča, vtič tipa E pa je vtič, ki ima dva okrogla zatiča in luknjo za moški ozemljitveni zatič vtičnice. Slovaška deluje na napajalno napetost 230V in 50Hz.

Slovenski državljani za vstop na Slovaško vizuma ne potrebujejo.

Slovenski državljani lahko v vse države članice EU vstopajo z veljavno osebno izkaznico.

Slovaška nima posebnih zahtev glede dodatnih cepljenj ob vstopu v državo. Priporočeno je cepljenje proti klopom kot tudi proti hepatitisu A in B.

Država ima visok higienski standard, podobno kot drugod v srednji in zahodni Evropi. Voda iz pipe je pitna. Kopanje v jezerih in rekah je na lastno odgovornost, razen če ni določeno drugače.

Zdravstveni sistem deluje na precej visokem nivoju. Lahko se pojavijo težave pri sporazumevanju z zdravniki, vendar v večjih mestih vsi govorijo angleško.

Opozorilo: Slovaška je leta 2010 uvedla nov elektronski sistem cestninjenja, ki je obvezen za vsa tovorna vozila, težja od 3,5 ton, ter za vozila za prevoz več kot desetih oseb vključno z voznikom. Za vsa ostala vozila se bodo še naprej uporabljale vinjete.

Elektronski cestninski sistem deluje na osnovi satelitske tehnologije, zato je v vozilu treba imeti nameščeno satelitsko enoto (OBU). Več o pridobivanju in delovanju elektronskega cestninjenja si lahko podrobneje preberete tukaj.

Grad Bojnice, Slovaška. Foto: Shutterstock
Grad Bojnice, Slovaška. Foto: Shutterstock

Prevozna sredstva do destinacije

Slovaška je država članica EU. Vstop vanjo je možen z avtomobilom, avtobusom, vlakom ali letalom. Za državljane EU je vstop možen z osebno izkaznico, za ostale državljane pa s potnim listom.

 • Z letalom: Slovaška ima tri mednarodna letališča. Seveda je najbolj prometno in povezano z svetom mednarodno letališče v Bratislavi, ostali dve letališči sta v Košicah in Popradu.
 • Z avtobusom: Na Slovaškem so avtobusne postaje dobre. Direktne linije do Bratislave so možne z Dunaja, iz Prage in Budimpešte. V državo je možno z avtobusom priti tudi iz Ukrajine ali Poljske.
 • Z avtom: Slovaška ima urejen cestni promet. V državo je možno vstopiti iz vseh sosednjih držav. Za vožnjo po avtocestah je treba kupiti vinjeto. Lahko jo kupite na vseh mejnih prehodih, bencinskih črpalkah in poštah. Cena 7-dnevne vinjete znaša sedem eur.
 • Z vlakom: Slovaška ima dobro urejen železniški sistem. Možen je prihod s Češke, iz Nemčije, Avstrije, Poljske, Madžarske, Ukrajine in Rusije.

Vir: gov.si

Prehajanje mej

Za vstop na Slovaško boste morali izpolnjevati enega izmed pogojev PC (dvakrat oziroma enkrat cepljeni v zadnjih devetih mesecih ali preboleli v zadnjih šestih mesecih) ter izpolniti obrazec za registracijo. Če prispete z letalom, morate izpolniti tudi obrazec za lokalizacijo potnikov

Necepljeni potniki in osebe, ki v zadnjih 180 dneh niso prebolele covida-19, morajo v petdnevno karanteno, kateri pa se lahko izognejo z opravljenim negativnim PCR testom takoj ob prihodu v državo.

Otroci, mlajši od 12 let in dveh mesecev, so izvzeti iz zahtev glede karantene in testiranja.

Vir: reopen.europa.eu

image_alt
Najboljše kulinarične destinacije na svetu

Aktualne omejitve na Slovaškem

 • Vse storitve in trgovine so dostopne oziroma odprte za vse, ne glede na njihov status cepljenja. Maske je potrebno nositi v zaprtih prostorih. 
 • Maske so obvezne v zaprtih prostorih, tudi v šolah in na prostem, če je fizična razdalja med osebami krajša od dveh metrov. Izjemo predstavlja osebje, ki skrbi za otroke in učence z okvarami, motnjami avtizma, motnjami v duševnem razvoju in drugimi oblikami invalidnosti.
 • Prireditve v zaprtih prostorih in na prostem lahko potekajo brez omejitve števila obiskovalcev. Potrebno je le nositi masko.
 • Na javnem prevozu vseh vrst je potrebno nositi maske.
 • Verske storitve se izvajajo kot običajno in brez omejitve števila obiskovalcev. 
 • Vse živilske in neživilske trgovine, turistične nastanitve, kinematografi, muzeji, gostinski objekti, kozmetični in frizerski saloni, wellness centri in bazeni so odprti za vse osebe, ne glede na njihov status cepljenja. Potrebno je zgolj nošenje maske v zaprtih prostorih.

Vir: reopen.europa.eu

Poslovni bonton

 • Pozdravljanje

Pozdrav naj vključuje trden stisk roke in neposreden očesni stik. Po pozdravu se ne usedite, dokler vas ne povabijo, da to storite, saj je morda sedež rezerviran posebej za vas.

 • Točnost

Točnost je pomembna, saj pozen prihod na poslovni sestanek ne pusti dobrega vtisa. Slovaška poslovna skupnost je zelo točna in ljudje ne marajo čakanja na sestanek. 15-minutna zamuda je v primeru neformalnih druženj običajna, v formalnem poslovnem okolju pa si tega ne bi smeli privoščiti.

 • Poslovni kodeks oblačenja

V slovaški poslovni skupnosti daje vaš videz poslovnim partnerjem prvi vtis o vas. Čistoča in urejenost sta nujni. Priporoča se profesionalno in konservativno oblačenje, pri čemer upoštevajte čas in kraj dogodka. Za moške je primerna temna obleka ali jakna, hlače in kravata, menedžerke pa rade nosijo obleke. Vaša izbira oblačil mora izkazovati individualni slog in okus, vendar se izogibajte svetlim barvam, če želite, da vas jemljejo resno. Ženska naj se izogiba nošenju izzivalnih oblačil.

Obstaja pregovor, da način oblačenja kaže na vaše spoštovanje do poslovnega partnerja.

Velike organizacije svojim zaposlenim postavljajo kodeks oblačenja, s katerim naj izkažejo spoštovanje do svojih poslovnih partnerjev, strank in širše javnosti.

V malih in srednje velikih podjetjih običajno ni posebnih pravil glede oblačenja, razen če morajo zaposleni nositi uniforme. Slog oblačenja je v tem primeru bolj poslovno ležeren. Izjemo predstavlja pomembno srečanje ali posebna priložnost, na kateri/em se pričakuje, da bodo vsi oblečeni bolj formalno.

Bratislava, Slovaška. Foto: Shutterstock
Bratislava, Slovaška. Foto: Shutterstock

 • Prvo srečanje

Začetna oziroma uvodna srečanja so namenjena spoznavanju in grajenju zaupanja s slovaškimi sodelavci. Prvi sestanek lahko poteka s srednjim menedžerjem in ne z dejanskim odločevalcem. Pričakujte nekaj seznanitvenih pogovorov, preden se bo pričelo razpravljati o poslu.

Splošni družabni pogovori (»small talk«), preden se lotite posla, so običajni. Po začetnih sestankih je potrebno pisno povzeti cilje oziroma povzetke dogovorjenega, da se izognete morebitnim nesporazumom.

Ne poskušajte načrtovati sestankov ob petkih popoldne, saj se mnogi Slovaki na tisti dan po kosilu odpravijo v svoje hiške na podeželju.

Številna podjetja se avgusta zaprejo ali delujejo z minimalnim številom zaposlenih.

 • Sklepanje poslov

Za uspešno poslovanje na Slovaškem je potrebno predhodno vzpostaviti dobre odnose in občutek medsebojnega zaupanja.

Slovaki so nekonfliktni in pogosto posredno pristopajo k poslovanju. Sklepanje poslov poteka počasi, zato boste morali biti potrpežljivi in ​​se ne razburjajte zaradi strogega spoštovanja protokola. Poslovanje je hierarhično in moč odločanja je na vrhu podjetja. Med govorjenjem vzdržujte neposreden očesni stik. Predstavitve morajo biti preproste, natančne in podrobne, po potrebi pa morate predstaviti diagrame in številke, ki podpirajo vaše trditve.

 • Družbena odgovornost podjetij

Družbena odgovornost podjetij (CSR) je razmeroma nov koncept v slovaški poslovni skupnosti. Vlada skuša vzpostaviti partnerstvo s podjetji in deležniki, da bi s tem socialna in okoljska vprašanja vključila v svoje poslovanje na prostovoljni osnovi. Projekt se je začel leta 2011 s sodelovanjem partnerjev, vključno z Razvojnim programom Združenih narodov, lokalnimi univerzami in drugimi deležniki. Ta vladni dokument opisuje nacionalno strategijo podpore družbeni odgovornosti podjetij in zagotavlja spremljanje in vrednotenje družbene odgovornosti slovaških podjetij.

 • Poslovna večerja

Poslovna večerja ali kosilo je lahko nadomestilo za darila. Če smo povabljeni domov, se pričakuje, da bomo za gostitelje prinesli rože. Cenjena so tudi manjša, skromna darila; še posebno v času pred božičem. Krizanteme kot darilo niso primerne, saj gre za tradicionalno pogrebno cvetje. Darila se običajno odprejo takoj po prejemu.

image_alt
Izdelane sončne celice, tanjše od svinčnika

 • Obdarovanje

Večina poslovnežev ne pričakuje, da bodo ob prvem srečanju prejeli darila. Sprejemljivo bi bilo pokloniti nekaj malega; na primer spominek, ki predstavlja državo poslovnega partnerja - knjigo o domači državi obiskovalca, steklenico alkohola ali korporativno darilo.

Draga darila niso priporočljiva in bi se lahko izkazala kot kontraproduktivna, saj ima večina podjetij določeno zgornjo mejo vrednosti daril, ki jih je mogoče sprejeti.

 • Podkupovanje in korupcija

Slovaška republika se na področju korupcije srečuje z enakimi težavami kot ostale vzhodno- in srednjeevropske države. Tako tuji kot lokalni poslovneži se poslužujejo podkupovanja kot poslovnega orodja za zavarovanje poslovnih pogodb ali za zmanjšanje birokracije, ko poskušajo začeti nov posel.

Vir: businessculture.org

Več iz rubrike