Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Kosatariko (4/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo Kostariko.
Fotografija: Potovanje na Kosatariko. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Potovanje na Kosatariko. Foto: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Kostariki:

Dejansko številne današnje tradicije v Kostariki prihajajo večinoma iz katoliške religije. Številne glavne tradicije, povezane z religijo, vključujejo: Veliki teden, božič, 2. avgust, krsti, prva obhajila, birma, zaroke, poroke in pogrebi.

1. januar: novoletni dan; Marec / april: velikonočni teden.; 11. april: dan Juana Santamarije; 1. maj: praznik dela; 25. julij: Aneksija dneva Guanacaste; 2. avgust: Dan zavetnika; 15. avgust: materinski dan; 15. September: Dan neodvisnosti.

Priporočena dnevnica znaša:  50 USD

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: Kostarika uporablja 110 voltov 60-ciklične električne energije, enako kot ZDA. Vtiči so običajno dvostranski ploščati, zato potniki običajno ne potrebujejo pretvornika ali adapterja.

Vstop v državo: Vizum za bivanje do 90 dni, za slovenske državljane, za vstop v Kostariko, ni potreben.

Za nadaljnje informacije se obrnite na Veleposlaništvo Kostarike na Dunaju.

Priporočilo: Priporočljiva je zaščita pred piki komarjev. Zato se priporočajo primerna oblačila, npr. dolge lahke hlače, majice z dolgimi rokavi in uporaba razpršilnih sredstev proti komarjem. Če se boste gibali v odročnih krajih, ki so znani po malariji, se priporoča cepljenje proti malariji.

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje na Ciper (4/5)

Voda je v urbanih področjih po vsej deželi skoraj zmeraj varna za pitje. Previdnost je potrebna v odročnih krajih, kjer so vodni viri lahko vprašljive kakovosti.

Cepljenja: Zaradi vročice denga se priporoča ustrezna zaščita pred komarji, saj cepivo ne obstaja. Priporočljivo je cepljenje proti tetanusu, hepatitisu B in A ter rumeni mrzlici.

Splošno opozorilo: Rizična področja: neobljudeni kraji na področjih ob meji z Nikaragvo in ob meji s provinco Guanacaste.
Popotnikom svetujemo, da:
 • so še posebej pozorni in pazljivi v majhnih hotelih, še posebno tistih, ki se nahajajo v osrednjih četrtih mesta San Josè, kjer obstaja povečana stopnja mikrokriminalitete in kjer je še posebno v večernih urah prisotno večje število preprodajalcev drog;
 • se izogibajo okolice Kostariške univerze, kjer pogosto prihaja do pretepov;
 • se izogibajo obale, še posebno v nočnih urah in še posebno na pacifiški obali (Tamarindo, Montezuma, Jacò) ter atlantski obali (Limón-Cahuita-Manzanillo), kjer je bilo v preteklosti iz koristoljubja ubitih nekaj tujcev in kjer so tudi podnevi pogosti vlomi v avtomobile;
 • ne menjajo denarja na ulici.
Prihaja tudi do kratkotrajnih ugrabitev. Ugrabitelji žrtve izbirajo naključno in jih s pištolo prisilijo, da dvignejo denar iz bankomata. Ko žrtev preda denar napadalcem, jo običajno izpustijo.

Vročica denga je v Kostariki endemična. Število obolenj se poveča v deževnem obdobju (maj - november) v provincah Guanacaste, Puntarenas in Limon. Cepiva proti vročici ni, zato priporočamo, da se pred komarji zaščitite z ustreznimi sredstvi proti komarjem, oblačili iz gostih tkanin z dolgimi hlačnicami in rokavi ter spite pod mrežami proti komarjem. Okužba z virusom lahko poteka kot vročica denga ali pa kot hemoragična vročica denga, ki je najtežja in pogosto smrtna oblika bolezni. Bolezenski znaki so: mrzlica in visoka vročina s hitrimi padci, hud glavobol, zlasti za očmi, bolečine v mišicah in sklepih, slabost, bruhanje, rdečica obraza, vratu in prsnega koša in droban rdečkast izpuščaj.

Kostarika. Foto: Shutterstock
Kostarika. Foto: Shutterstock


Kostarika je  določila obveznost cepljena za rumeno mrzlico za tiste potnike, ki prihajajo iz geografsko rizičnih območij in sicer:
 • Subsaharska Afrika: Angola, Benin, Burkina Faso, Kamerun, Demokratična republika Kongo, Gabon, Gambija, Gvineja, Liberija, Nigerija, Sierra Leone in Sudan.
 • Južna Amerika: Bolivija, Venezuela, Brazilija, Peru, Kolumbija, Ekvador, Francoska Gvajana.
  Vir: gov.si
Leti na Kostariko:

Mednarodna letališča:
 • Liberia - Daniel Oduber International Airport
 • Limón - Limón International Airport
 • San Jose - Juan Santamaría International Airport
 • San Jose - Tobías Bolaños International Airport

Prehajanje meja in potovanja na in iz Kostarike


Vsi lahko ponovno obiščejo to državo.  Kostarika se je odprla  tudi za turizem in sicer že od 1. novembra 2020. Seveda pa obstajajo omejitve. In še vedno veljajo standardni predpisi o vizumih.

Ni potrebe po negativnem rezultatu testa covid-19 PCR, kot je bil sprva. Vsi potniki morajo pred potovanjem izpolniti zdravstveno karto. Spletno mesto vsebuje kodo QR, ki jo morate pokazati ob prihodu.

Turisti, ki potujejo v Kostariko, morajo imeti veljavno potovalno zavarovanje, ki krije morebitno karantensko nastanitev do 2.000 ameriških dolarjev in zdravstvene stroške v višini najmanj 50.000 ameriških dolarjev v zvezi s covid-19. Temu mora biti priloženo potrdilo v angleščini ali španščini z imenom zavarovanca, datumi kritja in garancijami, kot je določeno zgoraj.

Če ne morete dobiti police, ki vključuje karantensko zavarovanje, so na spletnem mestu Health Pass predlogi zavarovalnic.
Prebivalci in državljani Kostarike se lahko ob prihodu samo izolirajo.

Kostarika. Foto: Shutterstock
Kostarika. Foto: Shutterstock


Kopenske meje, ki so bile zaprte za nerezidente, so se 5. Aprila 2021 znova odprle za obiskovalce, ki niso potrebovali vizuma. Od 5. Aprila 2021 je bila ukinjena tudi prejšnja 14-dnevna karantena za tiste, ki vstopajo po kopnem.
Vir: edition.cnn.com

Od 30.maja 2021 je Kostarika na slovenskem seznamu rdečih držav, kar pomeni obvezno 10 – dnevno karanteno, ki pa se jo lahko prekine na 3 načine:
 1. negativni test PCR za covid-19, ki ni starejši od 48 ur glede na datum odvzema brisa, če je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Združene države Amerike, Avstralija, Nova Zelandija, Kanada, Izrael ali Rusija, na kontrolnih točkah kategorije A za mednarodni zračni prevoz so priznani tudi negativni rezultati testov PCR, izdani v Srbiji in Turčiji;
 2. pozitiven rezultat testa PCR, starejši od 10 dni, razen če zdravnik oceni drugače, vendar ne starejši od šestih mesecev, ali zdravniško potrdilo o okrevanju od covid-19, če od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev , ali
 3. potrdilo o cepljenju proti covidu-19, ki dokazuje, da:
 • je minilo najmanj sedem dni od drugega odmerka cepiva Comirnaty, podjetja BioNTech / Pfizer,
 • minilo je najmanj 14 dni od drugega odmerka cepiva covid-19 Moderne,
 • od prvega odmerka cepiva Vaxzevria (cepivo covid-19) do AstraZenece je minilo vsaj 21 dni, - minilo je
  vsaj 14 dni od odmerka cepiva covid-19 Janssen Johnson & Johnson / Janssen- Cilag,
 • minilo je vsaj 21 dni od prvega odmerka cepiva Covishield s strani serumskega inštituta Indije / AstraZeneca,
 • minilo je vsaj 14 dni od drugega odmerka cepiva Sputnik V, ki ga je opravil ruski Nacionalni center za epidemiologijo Gamaleya in Mikrobiologija,
 • minilo je najmanj 14 dni od drugega odmerka cepiva CoronaVac podjetja Sinovac Biotech ali
 • minilo je vsaj 14 dni od drugega odmerka cepiva covid-19 s strani podjetja Sinopharm .
Dokazi iz točke 2 se upoštevajo, če so bili izdani v državi članici EU ali državi schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, Združenih državah Amerike, Avstraliji, Novi Zelandiji, Kanadi, Izraelu ali Rusija.
Izjeme od teh pravil so dostopne na: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/
Vir:  gov.si

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Brazilijo (4/5)

Aktualne omejitve na Kostariki

 
Skupno primerov
326.000
Ozdraveli
247.000
Smrti
4.124

Trenutni cepivi, ki sta v uporabi sta Pfizer in AstraZeneca.

Kostarika je od 4. junija 2021 med pandemijo zabeležila skoraj 326.000 primerov in 4124 smrtnih primerov. Število primerov v drugem valu hitro narašča - aprila se je podvojilo.

Po navedbah vlade je bila v maju 2021 rekordna stopnja okužb. Maja je bilo zabeleženih skoraj 68.000 novih primerov - kar je rekord od začetka pandemije. Prav tako je življenje izgubilo rekordnih 810 ljudi.

28. aprila 2021 so oblasti opozarjale, da morajo pacienti čakati na bolniške postelje ; dva tedna kasneje je bilo po vsej državi 432 bolnikov s covidom na intenzivni negi, kar je daleč preseglo največje optimalno število 359. Do 20. maja se je število povečalo na 520. 

 5. maja 2021 je PAHO - vseameriška zdravstvena organizacija - opozorila, da so bolnišnice v regiji "nevarno polne".
Skupaj z Mehiko je bila Kostarika ena prvih držav v Latinski Ameriki, ki je decembra prejela cepiva. Do zdaj je bilo prejetih več kot 1,6 milijona odmerkov cepljenja, v celoti pa je bilo cepljenih 12,81% prebivalstva. Vlada je zaprosila Evropo in ZDA za pomoč s pomočjo sheme COVAX.

Kostarika se je novembra 2020 odprla za turizem. Država je v zadnjih tednih olajšala omejitve in si prizadeva za oblikovanje digitalnega nomadskega vizuma, da bi privabila obiskovalce, ki bodo trajno prispevali k lokalnemu gospodarstvu. Vendar pa novi val virusa že začenja, bolnišnice se že polnijo, država pa je uvrščena na rdeče sezname drugih držav.
Vir: edition.cnn.com

image_alt
Odpiramo vrata tujine: Potovanje v Kenijo (4/5)

Poslovni bonton

 

Pozdravljanje

Kostarika je patriarhalna država. Običajno je pozdraviti prijatelje in znance s poljubom na lice. Pomembno je, da ženska poljubi žensko in ženska poljubi moškega, nikoli pa moški ne poljubi moškega. Moški moškemu v pozdrav stisne roko, lahko se tudi z eno roko objameta. Na formalnih oziroma poslovnih srečanjih je običajen pozdrav stisk roke.

Pravočasnost

Kostaričani na večerjo, zmenke, sestanke in srečanja običajno zamujajo 30 minut ali več. Večina zamujanja ne razume kot žalitev. Če vam domačin reče, da se vidita kasneje, je priporočljivo natančno dogovoriti čas srečanja.

Teme glede spola

Kostariška kultura je mačistična. Ženske praviloma skrbijo za dom, moški stremijo k temu, da so hranilci družine. Od žensk se pričakuje, da se lepo oblačijo in so naličene. V zadnjih desetletjih se je družba precej spremenila. Ženske delajo tudi izven doma in zaslužijo enako kot moški. Ženske lahko na cesti pričakujete žvižganje in posamezen strmeč moški pogled. Takšno obnašanje je nenevarno in pomeni kompliment.

Spoštljivost

Kostariška kultura je zelo spoštljiva, zoperstavljanje in obtoževanje se običajno razumeta kot nevljudnost. Za domačina je nenavadno, da v javnosti pokaže jezo. Večina domačinov vam bo namesto zavrnitve rekla mogoče in ni mišljeno kot laž temveč izhaja iz želje, da sogovornika ne užalijo.

Oblačila

Kostarika je dežela lepo oblečenih ljudi. Domačini se oblačijo lepo in so na to ponosni. Oblačijo se neformalno ampak precej elegantno. V poslovnem okolju se moški in ženske oblačijo formalno ampak ne konzervativno.

Nesprejemljivo ravnanje

Kostarika je katoliška država, verske vrednote so spoštovane, niso pa nadzorovane. Tem, kot so npr. spolnost pred poroko, splav in gejevske poroke, se v glavnem izogibajo. Domačini so zelo vljudni, zmeraj recite prosim in hvala in ne dvigujte glasu v jezi.

Kostarika. Foto: Shutterstock
Kostarika. Foto: Shutterstock


Obdarovanje

Obdarovanje je na Kostariki običajno. Darila se izmenjujejo ob Božiču, ob rojstnih dnevih, na Materinski dan in Očetov dan. Na večerjo je primerno prinesti steklenico vina, za vsako priložnost pa je primeren šopek rož. Izogibajte se lilijam, praviloma so namenjene za pogrebe.
 

Prvič na Kostariko?

 
Nekaj osnovnih besednih zvez:

»Mae« oziroma včasih »Maje« je ekvivalent Ameriške besede »dude«. »Mae« uporablja predvsem mlajša populacija med seboj.
»Pura vida«, se dobesedno prevede »pravo življenje,« a dejansko pomeni »življenje je lepo«, kot »La vita e bella«, po italijansko - je fraza, običajna za Kostariko. Lahko se uporablja v različnih situacijah, kot npr. izraz entuziazma, strinjanja ali kot pozdrav.
»Tuanis«, pomeni »OK« ali »cool«. Fraza naj bi izhajala iz Angleške »too nice«.
»Brete«  Delo
»Diay« Hej
 

Več iz rubrike