Odpiramo vrata tujine: Nova Zelandija; aktualno stanje in poslovne navade (5/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo zadnjega o Novi Zelandiji.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Novi Zelandiji: Praznujejo enake praznike kot pri nas, vendar pa imajo tudi svoje. To so na primer dan ANZAC, kraljičin rojstni dan in dan obdarovanja. Plemena na podeželju praznujejo tudi svojo obletnico nastanka.

Priporočena dnevnica znaša:  60 USD.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.

Električna napetost: 230 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.
Vstop v državo: Državljani Republike Slovenije za vstop na Novo Zelandijo vizuma ne potrebujejo za obdobje do treh mesecev oziroma do 30 dni.
 

Kako do Nove Zelandije?


Nova Zelandija je za večino držav na svetu zelo daleč, zato največ turistov v državo pride z letalom. Celo najkrajši leti med Avstralijo in Novo Zelandijo trajajo 3 ure. Letališče Auckland (AKL) je najbolj obremenjeno letališče. Sledi mu mednarodno letališče Christchurch (CHC), ki je hkrati osrednje letališče na južnem otoku in v zadnjem času uspešno povezuje več pacifiških destinacij. Tudi letališči Wellington in Queenstown imata kar nekaj povezav.

Letališča Dunedin, Hamilton in Palmerston North imajo povezavo samo z/iz Avstralije oziroma v nekaterih primerih še do Fidžija. Nacionalni novozelandski letalski prevoznik je Air New Zealand, ki operira na pacifiških in avstralskih relacijah. Redno leti tudi do Londona in sicer preko Los Angelesa in Hongkonga. Avstralska nizkocenovna prevoznika Jetstar in Virgin Australia imata veliko dnevnih povezav med Avstralijo in Novo Zelandijo.

Nova Zelandija. FOTO: Shutterstock
Nova Zelandija. FOTO: Shutterstock
Mednarodni prevozniki večinoma letijo v
 Auckland na severnem otoku, ali v Christchurch. Air New Zealand in Jetstar, ter Qantas in še nekateri drugi imajo v ponudbi notranje lete med večjimi mesti. Pogosto so notranji leti cenejši kot vožnja z avtomobilom ali z vlakom. Letalski operaterji sicer uporabljajo elektronski sistem kart. Rezervirate jih lahko preko spleta, telefona ali preko potovalnega agenta. Check-in je predvidoma 30 minuto pred odhodom.

Na otok Stewart se leti z letališča Invercargill trikrat dnevno, za ceno povratne karte je treba odšteti 165 USD za odraslo osebo, za otroke pa 95 USD.

Na otoke Chatman se leti iz Aucklanda, Wellingtona, Napiera in Christchurcha. Let traja približno dve uri. V petih dneh je letalska povezava vzpostavljanja vsaj enkrat, ampak ne z vsakega mesta vsak dan. Napier ima v ponudbi samo sezonske poletne lete. Pametno je karto rezervirati nekoliko prej, saj so mesta omejena.
 • Air New Zealand ima najbolj razvejane notranje lete in skrbi za večino mest z več kot 20.000 potniki. Na letu je dovoljena ena potovalka, ki ne presega teže 23 kg. Do 7 kg težko torbico pa imate lahko kot osebno prtljago.
Leti na Novo Zelandijo so mogoči preko letalskih povezav: tukaj. V Wellington pa je mogoče leteti tudi iz zagrebškega letališča: tukaj

Prehajanje meja in potovanja v in iz Nove Zelandije


19. marca 2020 je novozelandska vlada uvedla omejitve v zvezi s tujimi potniki, ki vstopajo na Novo Zelandijo kot del svojega odziva na izbruh bolezni covid-19. Od tedaj večina tujcev ne more več vstopiti na Novo Zelandijo.
 
Še vedno lahko v državo vstopajo državljani Nove Zelandije, tujci, ki imajo na Novi Zelandiji urejeno prebivališče in ožji družinski člani (partner ali zakonec, zakoniti skrbnik in vzdrževani otroci, mlajši od 24 let državljanov Nove Zelandije ali tujcev, ki imajo tam urejeno prebivališče). Ožji družinski člani ne morejo potovati sami. Na istem letu do Nove Zelandije morajo potovati z novozelandskim državljanom ali družinskim članom, ki tam prebiva. Predvideva se, da bodo meje ostale zaprte več ali manj do konca leta 2021.
 

Prvič na Novo Zelandijo?

 
Cene in življenje v Novi Zelandiji (vzorčni primer):

1 NZD = 0,59 EUR
 
Restavracije  
Obrok, poceni restavracija 18,00 NZ $
Obrok za 2 osebi, restavracija srednjega razreda, trije hodi 90,00 NZ $
McMeal v McDonaldsu (ali enakovredni kombinirani obrok) 12,00 NZ $
Domače pivo (0,5 litra) 9,00 NZ $
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 9,00 NZ $
Kapučino (navaden) 4,73 NZ $
Kokakola / Pepsi (steklenica 0,33 litra) 3,38 NZ $
Voda (steklenica 0,33 litra) 3,01 NZ $
 
Trgovine
 
Mleko (običajno), (1 liter) 2,63 NZ $
Štruca svežega belega kruha (500g) 2,49 NZ $
Riž (bel), (1 kg) 2,96 NZ $
Jajca (navadna) (12) 5,43 NZ $
Lokalni sir (1 kg) 10,75 NZ $
Piščančji fileji (1 kg) 13,06 NZ $
Goveji krog (1 kg) (ali enakovredno rdeče meso iz hrbta) 19,43 NZ $
Jabolka (1 kg) 3,78 NZ $
Banana (1 kg) 3,05 NZ $
Pomaranče (1 kg) 3,88 NZ $
Paradižnik (1 kg) 5,46 NZ $
Krompir (1 kg) 3,00 NZ $
Čebula (1 kg) 2,53 NZ $
Solata (1 glava) 2,84 NZ $
Voda (1,5-litrska steklenica) 1,66 NZ $
Steklenica vina (srednja) 15,00 NZ $
Domače pivo (steklenica 0,5 litra) 4,32 NZ $
Uvoženo pivo (steklenica 0,33 litra) 4,66 NZ $
Cigarete 20 paketov (Marlboro) 32,00 NZ $
 
Prevoz
 
Enosmerna vozovnica (lokalni prevoz) 3,50 NZ $
Mesečna vozovnica (redna cena) 169,57 NZ $
Začetek taksija (običajna tarifa) 3,50 NZ $
Taksi 1 km (običajna tarifa) 3,00 NZ $
Taksi 1 urno čakanje (običajna tarifa) 60,00 NZ $
Bencin (1 liter) 2,14 NZ $
Volkswagen Golf 1.4 90 KW Trendline (ali enakovreden nov avto) 35.000,00 NZ $
Toyota Corolla Sedan 1.6l 97kW Comfort (ali enakovreden nov avto) 31.222,46 NZ $
 
Pripomočki (mesečno)
 
Osnovno (elektrika, ogrevanje, hlajenje, voda, smeti) za 85m2 stanovanja 184,65 NZ $
1 min. lokalnih predplačniških tarif (brez popustov ali načrtov) 0,39 NZ $
Internet (60 Mbps ali več, neomejen prenos podatkov, kabel / ADSL) 82,50 NZ $
 
Šport in prosti čas
Fitnes klub, mesečna pristojbina za 1 odraslo osebo 59,25 NZ $
Najem teniškega igrišča (1 ura ob koncu tedna) 18,47 NZ $
Kino, mednarodna izdaja, 1 sedež 16,99 NZ $
 
Varstvo otrok
Vrtec (ali vrtec), celodnevni, zasebni, mesečni za 1 otroka 1.099,85 NZ $
Mednarodna osnovna šola, letno za 1 otroka 16.760,87 NZ $
 
Oblačila in obutev
1 par kavbojk (Levis 501 ali podobno) 110,74 NZ $
1 poletna obleka v verigi trgovin (Zara, H&M, ...) 58,51 NZ $
1 par tekaških copat Nike (srednjega razreda) 145,19 NZ $
1 par moških usnjenih poslovnih čevljev 175,36 NZ $
 
Najemnina na mesec
Apartma (1 spalnica) v centru mesta 1.615,43 NZ $
Apartma (1 spalnica) zunaj centra 1.298,12 NZ $
Apartma (3 spalnice) v centru mesta 2.675,12 NZ $
Apartma (3 spalnice) zunaj centra 2.139,56 NZ $
 
Nakup stanovanja cena
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja v centru mesta 7.382,36 NZ $
Cena na kvadratni meter za nakup stanovanja zunaj centra 5.644,27 NZ $
 
Plače in financiranje
Povprečna mesečna neto plača (po obdavčitvi) 3.985,88 NZ $
Hipotekarna obrestna mera v odstotkih (%), letno, za 20 let s fiksno obrestno mero 4.30
 
Cena nočitve: Nova Zelandija ponuja širok asortiment nastanitev. Kvalitetne mednarodne hotelske verige ponujajo luksuzne namestitve. Po podatkih Tripadvisorja je na Novi Zelandiji 1761 hotelov, 2192 BB-jev in 1029 ostalih namestitev (hiš, vil, itd.). Po aktualnosti namestitve so na prvem mestu hoteli v mestu Chistchurch. Prvi trije najbolj zaželeni so:
 1. CentrePoint on Colombo
 2. Lorenzo Motor Lodge
 3. The George Chirstchurch
Za ceno nočitve v hotelu s štirimi zvezdicami boste odšteli od 77 pa do 116 evrov.
Priljubljeno je tudi kampiranje ter B&B.
 
Hrana: Izven večjih mest je zelo težko najti restavracijo. Novozelandci nimajo navade jesti zunaj. Kosilo zunaj je rezervirano za posebne priložnosti kot so rojstni dnevi ali romantični zmenki, čeprav se zadnje čase to spreminja. V manjših mestih je hrana v pubih, hotelih, bistrojih sicer vedno na voljo, toda to so predvsem burgerji in čipsi.

Hitra hrana je precej dostopna. Bencinske črpalke pogosto prodajajo pite, ki vam jih pogrejejo. Večina večjih znamk kot so KFC, McDonald's, Subway, Burger King in Domino's je prisotnih v večini mest. Zelo se splača poskusiti njihove lokalne burgerje - Burger Wisconsin in Burger Fuel. Čips in riba sta lokalni specialiteti, kar ne čudi, saj britanski vpliv seže tudi v kuhinjo.

Maori (slovenska izgovorjava: Maóri; maorska izgovorjava: Māori) so domorodno ljudstvo Nove Zelandije, ki govori maorščino. FOTO: REUTERS/Jorge Silva
Maori (slovenska izgovorjava: Maóri; maorska izgovorjava: Māori) so domorodno ljudstvo Nove Zelandije, ki govori maorščino. FOTO: REUTERS/Jorge Silva
Zaradi vulkanskih soli, ugodnih klimatskih razmer in kristalne vode je Nova Zelandija blagoslovljena z nekaterimi zelo kvalitetnimi produkti. To ponudbo lahko najdete tudi na menijih. V prehrani imajo zelo veliko morskih sadežev. Zelene klapavice, rake, morsko uho (lokalno paua), ribe z imenom Bela sled, nato pa še divjačina, kumare, feijoas, Tamarillo in kivi je potrebno še posebej izpostaviti. Legendarna pa je kakovost novozelandske jagnjetine. Tudi jabolka imajo svoj ugled, sir pa je njihova mlečna specialiteta. Tradicionalna malica na Novi Zelandiji je sicer toast s sirom. Na podeželju ob posebnih priložnostih naredijo t. i. »Hangi«. Gre za poseben kulinaričen postopek. Poteka tako, da najprej v ognju segrejejo kamenje ter jih zakopljejo 1 meter globoko. Nanje položijo posebno košaro, v kateri so živila, kar je največkrat zelenjava. Vse skupaj zasujejo in počakajo nekaj ur. Potem živila odkopljejo, jih očistijo ter pojedo.

Kljub temu, da redko jedo zunaj, pa imajo zelo razvito kulturo pitja kave, ki je pri njih tudi sicer ena najboljših na svetu.
 
Pijača: Nekatera najboljša svetovna vina izhajajo prav iz Nove Zelandije. Ta je poznana kot ena največjih izvoznic Sauvignon Blanca. Regiji Marlborough in Hawkes Bay sta še posebej posejani z vinogradi. V Hawkes bay-u lahko degustirate vrste vin Merlota, Cabernet Sauvignon, Syraha in Chardonnay. V Marlborough, ki je hkrati tudi največja vinogradniška regija, je najbolj znana sorta vin prav Sauvignon Blanc. Večina vinskih hiš ponuja vinske ture, degustacije in prodajo vin. Ogled je zelo priporočljiv.

Nova Zelandija se ponaša tudi z manjšimi pivovarnami, ki proizvajajo zelo kakovostno pivo. Izpostaviti velja Monteith's of Greymouth, Speights in Emerson. Novozelandci zelo uživajo v pitju piva, saj jih povprečno popijejo kar 71 litrov na leto. Zakonita mejo za pitje alkohola je sicer 18 let. Mlajši lahko kupijo alkohol samo ob prisotnosti staršev. Politika lokalov je, da o starosti lahko povprašajo vse osebe, ki izgledajo mlajše od 25 let.

Opozoriti velja, da je trženje alkohola prepovedano ob nekaterih praznikih kot so Božič, Veliki Petek in Velikonočna Nedeljo, ter še pred 13:00  na dan Anzac (25 April). Nekatere ulice imajo prepoved pitja in celo posedovanja alkohola med določeno uro (mestno jedro, obljudene plaže). Če vas policija najde pri kršenju teh pravil, vam lahko naloži spraznitev vsebine na licu mesta. Če tega ne storite, lahko sledi celo kazen zapora.


Telefon: Mobilni signal je dobro pokrit znotraj urbanih mest. Zelo slab ali sploh nedelujoč pa je na podeželju ali stran od avtocestnega sistema. V hribovitem in gorskem svetu se zato ne zanašajte na mobilne aparate. Tudi iz tega razloga je v Novi Zelandiji zelo veliko še delujočih telefonskih govorilnic (okrog 4000).Telefonska številka 555, služi za obveščanje policije o ne tako nujnih sporočilih, ki zadevajo prometno varnost, kot so okvare vozil, zastoji, nesreče brez poškodb.
Na Novi Zelandiji so trije glavni mobilni operaterji:
 • Telecom
 • Vodafone
 • 2degrees
Za dostop do lokalnega mobilnega interneta, z uporabo USB širokopasovne kartice za prenosnike ali micro-sim kartice za Apple Ipade ima najboljšo pokritost s signalom na Novi Zelandiji podjetje Telecom.

Internet: Dostop do interneta je precej drag, saj povezava s preostalim svetom poteka samo po enem kablu. Dostop do spleta in pošte je omogočen v različnih spletnih kavarnah, vendar pozor, imejte dobro zaščiteno povezavo z učinkovitim in preverjenim protivirusnim programom. Urne postavke v spletnih kavarnah se običajno gibljejo od 4-8$, z nižjimi stopnjami okoli 2-4$. Mnoge knjižnice vam omogočajo brezplačni dostop do interneta, dnevno po 15 minut. Nekatere druge knjižnice, pa vam omogočajo samo brezplačen dostop do najbolj obiskanih domen, kot so BBC, Al Jazeera, ter Google.

Bon za dostop do Wi-Fi-ja lahko kupite na različnih prodajnih mestih Starbucksa, McDonaldsa, ki imajo za svoje stranke brezplačno internetno povezavo. Hoteli in moteli običajno ponujajo bon za proti plačilo dostopa do interneta, nekateri pa imajo to že vključeno v ceno. Brezžične »vroče točke« so posejane po večini večjih mest, široko po Novo Zelandiji. Tudi precej kampov se je že prilagodilo novemu času. Letališče v Wellingtonu ima brezplačen dostop do interneta, medtem ko je na letališčih v Christchurchu in Aucklandu internet plačljiv.

Pošta: Nacionalna pošta Nove Zelandije se imenuje New Zealand Post. Če ostajate dlje časa na eni lokaciji, lahko pri njih najamete poštni predal.
 
TURISTIČNE DESTINACIJE VREDNE OBISKA:
 1. Queenstown: Prestolnica adrenalinskih avantur. Ponudba je zelo pestra od smučanja, padalstva, bungy jumpinga, jet boata in drugih aktivnosti, ki poživijo krvni obtok. Čudovite razgledne točke.
 2. Rotorua: Zgodovinsko zelo pomembno mesto, poznano po Maorih, ki so poseljevali ta predel. Geotermalna dinamika je tu zelo prisotna, zato najdemo gejzirje, vrelce blata, vroče termalne bazene, ki so pri turistih velika atrakcija.
 3. Taupo: Tudi v tem mestu ne manjka adrenalinskih aktivnosti. Tu se lahko preizkusite v ribolovu postrvi. Ne smete spregledati večjega jezera Taupo, ki razkrije spektakularno vulkansko goro in njene vrelce. Ogleda vredni so Huka slapovi, ki so precej več kot samo ogromen roj brzic.
 4. Blenheim: Zelo razvita sta agronomija in vinogradništvo. Tukaj bodo prišli na svoj račun gastronomi. Dobrih restavracij in odličnega vina tu ne manjka. Ogledate si lahko zgodovino aviacije.
 5. Nelson: Majhno sončno mesto umetnosti in glasbe. Destinacija svobodnega duha. V neposredni bližini se nahaja več nacionalnih parkov. Mesto zagotavlja varnost in ima prijazne prebivalce. Je največje ribiško mesto na Novi Zelandiji, ki je obkroženo s prelepo obalo in gorami.
  Christchurch, Nova Zelandija<br />
Največje mesto novozelandskega Južnega otoka slovi po prijaznih prebivalcih, ki so odprti do tujcev. Zaradi čudovite gorate pokrajine je Južni otok priljubljena turistična destinacija in filmska lokacija. Christchurch ima 400.500 prebivalcev in je za Aucklandom in Wellingtonomo tretje najštevilčnejše mesto na Novi Zelandiji. Znano je po botaničnih vrtovih, čudovitih parkih in kot odlično izhodišče za pohodništvo. FOTO: Shutterstock
  Christchurch, Nova Zelandija
  Največje mesto novozelandskega Južnega otoka slovi po prijaznih prebivalcih, ki so odprti do tujcev. Zaradi čudovite gorate pokrajine je Južni otok priljubljena turistična destinacija in filmska lokacija. Christchurch ima 400.500 prebivalcev in je za Aucklandom in Wellingtonomo tretje najštevilčnejše mesto na Novi Zelandiji. Znano je po botaničnih vrtovih, čudovitih parkih in kot odlično izhodišče za pohodništvo. FOTO: Shutterstock
 6. Wanaka: Majhno mesto z dostopom do nacionalnega parka MT Aspiring, z dvema čudovitima jezeroma. Tu se lahko udejstvujemo v pohodništvu, gorskemu kolesarjenju, plezanju, soteskanju in vožnji s kajakom. Mesto kjer se lahko umaknemo in uživamo v čudovitih občutkih.
 • Filmska vasica Hobiton
 • Deževni gozd
 • Ledenika Fox in Franz Josef
 • Ugasli ognjenik Tongarino 
ZANIMIVOSTI:
 • V tej 4,7-milijonski otoški državi v južnem Pacifiku je do 100.000 migrantov dalmatinskega porekla, ki so prišli sem po prvi in drugi svetovni vojni. V marsikaterem pogledu so prav ti prvi dalmatinski migranti pomagali postaviti novozelandsko vinogradništvo.
 • Naokoli krožijo miti o babicah, ki so ob svojem obisku svojcev v svoji prtljagi »tihotapile« sadike trt na Novo Zelandijo
 • Je država, zlasti za tiste, ki jih veseli pohodništvo, smučanje, rafting, jadranje, deskanje, skoki s padalom, bungy jumping ter zorbing.
 • Na drugi strani pa tistim, ki so bolj navdušeni nad živalskim svetom, nudi plavanje z delfini, poskakovanjem z mladimi ovčkami, ogled kitov, morskih levov ali pa ribarjenje.
 • Muzej v Wellingtonu Te Papa Tongarewa ima 6 nadstropij, kjer se najde kaj zanimivega za vsakogar. Še posebej zanimivi so oddelek o novozelandski flori in favni, Galipoli – oddelek o Novozelandcih v prvi svetovni vojni in Te Marae – oddelek o maorski kulturi, običajih in načinu življenja. Vstop v muzej je prost. Že sama stavba je zanimiva, postavljena tik ob pristanišču. Gradili so jo pet let, stala je skoraj 200 milijonov dolarjev. Modernistični sivi monstrum je takoj pristal na vrhu seznamov najgrših stavb v državi. Toda ko so ga leta 1998 končno odprli, je postal najbolj priljubljen muzej v državi, kjer so združili vse nacionalne zaklade in ga Novozelandci imenujejo kar Naš kraj. Med drugim je v muzeju postavljena popolna maorska sveta hiša Marae in original pogodbe iz Waitange, ki je dogovor med Maori in belimi priseljenci o skupnem življenju na Novi Zelandiji.
 • Poleg tega je Wellington postal tudi žurerska prestolnica. Ker je veliko manjši in bolj obvladljiv kot Auckland, so se mladi odločili, da je noč v Wellingtonu boljša izbira kot noč v Aucklandu, saj so vsi najljubši bari in nočni klubi zbrani na eni ulici v središču mesta, prav tako so na tej ulici tudi vsi hostli. Tako lahko proti jutru mladci in mladenke prikolovratijo neposredno v posteljo, brez, da bi jim bilo treba najeti taksi.
 • Nova Zelandija se pripravlja na gostitev APEC srečanja 2021, ob tridesetletnici APEC-a.
 • Nova Zelandija je varna država z malo kriminala. Običajna previdnost je sicer priporočljiva. Ne puščajte svojih dragocenosti v avtomobilu na vidnih mestih, saj je sicer majhen odstotek kriminala povezan predvsem s krajami. Ko se odpravljate na pohod sami, obvestite nekoga, kam ste namenjeni in kakšen je vaš popotniški načrt.
 • Paziti je potrebno le na močno ultraviljolično sevanje, ki je 40% večje kot v Sredozemlju in predstavlja neposredno grožnjo za razvoj kožnega raka. Kapa in sončna očala sta zelo priporočljiva, še posebej za svetlopolte ljudi. Nekoliko težav v zimskem času predstavlja tudi smog v večjih mestih južnega otoka.
 • Na Novi Zelandiji ni strupenih divjih živali in ni tropskih bolezni. Voda je tu pitna. Zdravstveni sistem je na najvišji ravni.

  Iskalec zaposlitve potrebuje:
 • delovno dovoljenje ali primerni delovni vizum,
 • novo Zelandski tekoči račun,
 • IRD - Inland Revenue Tax Number - vaš delodajalec vam bo odvajal davek od plač, (za izdajo se čaka od 8 do 10 delovnih dni – potrebujete potni list, izpis iz rojstnega lista)
 • Obrazec za davčno napoved: saj je brez tega davek obračunan po 45 % stopnji.
 • Pomembno je opozoriti na delo nad 183 dni v kateremkoli 12 mesečnem intervalu, saj je ta posebej obdavčljiv zaradi mednarodnih prihodkov. Nova Zelandija ima sicer sklenjen sporazum o preprečevanju dvojnega obdavčevanje s precej državami.
   
 • Samo tu in nikjer drugje na svetu domujeta vrsti ptic kot sta Kakapo in Kiwi 
 • V neposredni bližini muzeja je kavarna Raglan Roast, ki ima po državi več podružnic. Kava tam je ena najboljših na Novi Zelandiji. 
 • V centru Wellingtona je težko najti parkirna mesta, če pa že, so plačljiva. Priporočeno je, da se vozilo pusti na obrobju in se v sprehodi po ulicah centra. Na CubaStreetuGhuznee Streetu in Hannahs Laneway  se zagotovo najde kaj za pod zob.
 • Splača se ustaviti tudi v trgovini/tržnici Moore Wilsons kjer je nakupovanje posebno doživetje. Sveže sadje in zelenjava, francosko pecivo (tam obvezno poskusite French donut– hibrid med krofom in francoskim rogljičkom) in razni živilski izdelki, ki jih drugod nimajo. 
 • Sončen dan izkoristite za sprehod ob obali do t. i. Red Rocks, rdečih skal ob obali. V času zime (od junija do septembra) je tam  možno videti ogromno tjulnov, ki se sončijo na bližnjih skalah.
 • Ljubitelji filmov Gospodar prstanov bodo na Novi Zelandiji prišli na svoj račun, saj bodo naleteli na širok nabor atrakcij. Hobbiton – dom hobitov je daleč najbolj obiskan. Ne gre pa pozabiti tudi na Rivendell – dom vilincev.
 • Castlepoint je svetilnik na neverjetni lokaciji, kjer dobiš občutek, kot da stojiš na koncu sveta. 
 • »God Save the Queen« je uradna državna himna, a se uporablja večinoma le ob kraljevskih priložnostih. 
 •  Chathamovi otoki so v svojem časovnem pasu 45 minut pred preostankom države.
 • od 19 Avgusta 2013 dalje poroka ni nujno samo med moškim in ženskam. So strpen narod do gejev, lezbijk, transvestitov in biseksualcev.

Več iz rubrike