Odpiramo vrata tujine: Nova Zelandija; ustanovitev podjetja in davki (3/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo tretjega od petih o Novi Zelandiji, ki bodo objavljeni vsak dan do petka ob 12. uri.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Koliko časa traja postopek ustanovitve družbe in stroški


Za polno in dolgoročno poslovanje na Novi Zelandiji mora tujec najprej pridobiti enega od razpoložljivih poslovnih vizumov.

Vrste poslovnih vizumov do Nove Zelandije:
 1. Vizum za podjetnika: najmanjši znesek naložbe ne manj kot 100 tisoč novozelandskih dolarjev (66,4 tisoč evrov). Včasih ta zahteva ne velja, če gre denimo za podjetje s področja znanosti, informacijske tehnologije ali ima visok inovativni potencial. Če želite pridobiti vizum, morate zbrati vsaj 120 točk v t. i. »sistemu zanimanja«. Visa vam omogoča, da ostanete v državi eno leto, in v primeru uspešnega delovanja podjetja še 2 leti, potem pa lahko zaprosite za nov vizum in dobite stalno prebivališče.
   
 2. Podjetniški rezidentski vizum: Vizum vam omogoča, da prijavite stalno prebivališče. Da bi ga pridobili, morate vsaj 6 mesecev poslovati na Novi Zelandiji. Veljavnost vizuma je neomejena. V primeru uporabe tega vizuma, ko boste imeli izkušnje poslovanja v državi manj kot 2 leti, boste potrebovali znesek naložbe najmanj 500 tisoč novozelandskih dolarjev (332,1 tisoč evrov) in boste morali ustvariti vsaj 3 delovna mesta.
   
 3. Rezidentski vizum za vlagatelje: Znesek naložbe v 3 letih ne sme biti manjši od 10 milijonov novozelandskih dolarjev (6,6 milijona evrov).
Več o vseh razpoložljivih vrstah vizumov in zahtev za tujce za poslovno priseljevanje si lahko preberete na uradni spletni strani priseljevanja države: https://www.immigration.govt.nz/.

Podjetje na Novi Zelandiji lahko registrirate dobesedno v enem dnevu, na spletu, prek vladne spletne strani: https://companies-register.companiesoffice.govt.nz/

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Stroški rezervacije imena podjetja znašajo približno 10 NZD, registracija same družbe pa vas stane 150 NZD. Na spletni strani morate le izpolniti poseben obrazec in po preučitvi vloge za elektronsko pošto se vnese obvestilo, ki ga mora podpisati direktor in delničar.

V nekaj minutah bo na elektronsko pošto poslano potrdilo o registraciji podjetja. Prav tako se na spletu izvaja registracija posebne identifikacijske številke (IRD) in koda za plačilo prometnega davka (GST). V vsakem primeru bo tujec zagotovo potreboval pomoč specializiranih strokovnjakov, računovodij in pravno podporo.

Nova Zelandija sicer ni vključena na seznam »off shore« območij.  
 

Katere vrste oziroma organizacijske oblike podjetij/družb poznamo


Glede na obseg dejavnosti, število lastnikov, obseg naložb in možnost nadaljnje optimizacije davkov na Novi Zelandiji, obstajajo tri vrste poslovnih struktur:
 • Podjetnik posameznik (Sole Trader): s to pravno obliko je najlažje odpreti lastno podjetje na Novi Zelandiji. Zasebni podjetnik lahko dela sam ali zaposli druge osebe. Poslovno ime zasebnega podjetnika ni predmet uradne registracije in ni zakonsko zaščiten, zato lahko vsakdo registrira podjetje s podobnim imenom.
   
 • Partnerstvo: na Novi Zelandiji je to skupnost, ki združuje več zasebnih podjetnikov, povezanih z vodenjem skupnega podjetja, z davčno stopnjo 33 %.
   
 • Družba z omejeno odgovornostjo: to obliko podjetništva najpogosteje najdemo na Novi Zelandiji, gre za obliko, v kateri se običajno izvajajo komercialne dejavnosti. V tem primeru delničarji nosijo omejeno odgovornost v zvezi z obveznostmi družbe. Družba z omejeno odgovornostjo mora imeti registriran pravni naslov (družba - poštni predal na Novi Zelandiji ni dovoljena).  
   
 • Javno podjetje - odprta delniška družba: Odprto delniško družbo, ki posluje na Novi Zelandiji, lahko ustanovi najmanj sedem delničarjev. Upravlja jo upravni odbor.
   
 • Ostale oblike podjetij so še: podružnica (če odpirate podružnico že obstoječega podjetja v drugi državi) in hčerinsko podjetje.

Preden sprejmete odločitev o odprtju podjetja, priporočamo posvet z lokalnimi pravniki, odvetniki in računovodji. 

 

Davčno okolje


Davčni sistem na Novi Zelandiji je zelo pregleden in razumljiv.

DDV (Davek na dodano vrednost - Value Added Tax- VAT):

DDV se plačuje za dobave blaga in storitev na Novi Zelandiji. Davčno obdobje v državi sicer traja od 1. aprila do 31. marca. DDV je določen v pavšalni stopnji 15 %; Podjetje lahko izbere različno pogostnost plačil in sicer enkrat na mesec, vsaka dva meseca ali vsakih 6 mesecev.
 
Stopnja davka na distribuirani dobiček (Corporate tax):

Davek od dohodka je progresiven, odvisen od letnega dohodka (na tisoče novozelandskih dolarjev):
 • Od 0 do 14: 10,5 %
 • Od 14 do 48: 17,5 %
 • Od 48 do 70: 30 %
Če ni davčne napovedi, se davek na dohodek na Novi Zelandiji zaračuna po  stopnji 45 % celotnega dohodka.

Davek od dohodka pravnih oseb: 28 %

 

Več iz rubrike