Odpiramo vrata tujine: Irska; poslovne navade in bonton (4/4)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo četrteka od štirih o Irski. Tokrat o tamkajšnjih poslovnih navadah in bontonu.
Fotografija: Irska predstavlja testni trg za številna podjetja, ki želijo prodreti na 741 milijonov velik trg Evropske unije. FOTO: Natee Meepian / Shutterstock
 
Odpri galerijo
Irska predstavlja testni trg za številna podjetja, ki želijo prodreti na 741 milijonov velik trg Evropske unije. FOTO: Natee Meepian / Shutterstock  

* Ponavljamo rubriko: Odpiramo vrata tujine: Irska

 

Državni prazniki in dela prosti dnevi na Irskem:
 

V LETU 2021  
1. januar novo leto
17. marec dan svetega Patrika
5. april velikonočni ponedeljek
3. maj praznik (prvi ponedeljek v maju)
7. junij praznik (prvi ponedeljek v juniju)
2. avgust praznik (prvi ponedeljek v avgustu)
25. oktober praznik (zadnji ponedeljek v oktobru)
25. december božič
6. december štefanovo


Priporočena dnevnica znaša: 49 evrov
(Vir: www.racunovodja.com, Uredba o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino (Uradni list RS, št. 76/2019))
 
Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/
 
Električna napetost je 230V. Uporabljajo se angleške vtičnice, tako da potrebujete pri uporabi evropskih naprav z evropsko vtičnico, tri palčni adapter. Nakup le - tega je mogoč na letališčih in trgovinah z elektromaterialom, ponekod so na razpolago tudi v hotelih.

Poslovni bonton


Na sestanek je potrebno priti pravočasno in tako pri načrtovanju poti upoštevati prometne razmere, razdalje, itd. Standardna poslovna obleka je urejena in konzervativna.

Irski poslovneži so na področju komunikacije na splošno manj formalni, kot v drugih evropskih državah. Njihova poslovna kultura je na splošno konzervativna, kljub temu pa veljajo Irci za skromne ljudi z dobrim smislom za humor. Zbadljivke in šaljenje so del splošne komunikacije, kar se lahko uporablja tudi v okviru poslovnih sestankov, predvsem za navezavo stikov in v izogib konfliktom.

Primeren pozdrav irskih sogovornikov označuje trden stisk roke ter stik z očmi. Poslovne vizitke se izmenjajo po začetnem spoznavanju, pri pogovoru s sogovorniki se ohranja primerno razdaljo, v dolžini roke do komolca.

Poslovne strukture na Irskem so hierarhične. Običajno odločitve sprejema vodstvo, a je pri tem včasih meja med menedžerji in njihovimi podrejenimi zabrisana.

Dajanje daril ni običajni del irske poslovne kulture.

Poslovni bonton na Irskem. FOTO: Shutterstock
Poslovni bonton na Irskem. FOTO: Shutterstock


Irci velikokrat popestrijo pogovor s številnimi zgodbami in anekdotami. Cenijo skromnost in lahko postanejo nezaupljivi do ljudi, ki so glasni ali arogantni.

Ko predstavljate sebe in svoje poklicne dosežke, poskušajte biti čim krajši, jedrnati in neposredni. Slog komunikacije se spreminja od posrednega do neposrednega, to pa je odvisno od tega, s kom se pogovarjate. Irci se običajno izogibajo neposredni konfrontaciji z nasprotno stranjo, zato dajejo izjemno veliko poudarka lepemu vedenju in humorju.


Poklicni nazivi v irski poslovni kulturi niso razširjeni in formalni nazivi vam avtomatično še ne bodo zagotovili spoštovanja (v nasprotju denimo z Avstrijo, Nemčijo in tudi s Slovenijo). Ni pa neobičajno, da se začne naslavljanje z osebnim imenom uporabljati hitro, obenem pa je treba počakati, da slednje najprej predlagajo irski sogovorniki. V tem je irska poslovna kultura nekoliko podobna ameriški.

Mreženje in vzpostavitev dobrega odnosa ima v irskem poslovnem okolju izjemen pomen, zato dopustite, da se srečanje oz. sestanek začne s kramljanjem. Vljudnostni pogovor lahko zadeva kulturo ali šport, a se je treba izogibati temama politike in religije. Po uvodnem kramljanju pa je sestanek osredotočen izrecno na posel in pogovori naj bodo neposredni ter konkretni.   

Poslovni sestanki so lahko včasih tudi nestrukturirani in ni nenavadno, da se  izvedejo na različnih lokacijah, ne samo v poslovnih prostorih, na primer v restavraciji ali v pubu.
 

 

Več iz rubrike