Odpiramo vrata tujine: Irska; osnovne značilnosti (1/4)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo prvega od štirih o Irski, ki bodo objavljeni vsak dan do petka ob 12. uri.
Fotografija: Irska predstavlja testni trg za številna podjetja, ki želijo prodreti na 741 milijonov velik trg Evropske unije. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Irska predstavlja testni trg za številna podjetja, ki želijo prodreti na 741 milijonov velik trg Evropske unije. FOTO: Shutterstock

* Ponavljamo rubriko: Odpiramo vrata tujine: Irska

Geografsko gledano je Irska tretji največji otok v Evropi. Glavno mesto Republike Irske je Dublin. Ima dva uradna jezika, in sicer irščino in angleščino. Zanimivost irskega otoka je, da si ga delita dve državi, in sicer tako Republika Irska, kot tudi Združeno kraljestvo (avtonomna regija Severna Irska z glavnim mestom Belfastom).

Na Irskem živi 4,9 milijona prebivalcev. Ti so v znatni meri potomci Keltov. Njena površina pa znaša 84.421 km².

Po političnem ustroju je Irska parlamentarna republika, ki jo sestavlja 26 grofij. Kar zadeva njen pravni sistem, je na Irskem uveljavljeni sistem common law (sistem običajnega prava) z ustavo. Valuta na Irskem je evro. Članica evroobmočja je od 1. 1. 1999, članica EU pa od 1. 1. 1973. Kot polnopravna članica EU sodeluje v vseh sporazumih, katerih podpisnica je EU. Prav tako je včlanjena v OECD in v WTO. Irska ni članica Schengenskega območja, saj je izpogajala izvzetje iz njega.

Irski parlament je dvodomen, ima zgornji in spodnji dom. Predsednika vlade imenuje predsednik republike na predlog spodnjega doma in ima izvršilne pristojnosti. Predsednik države ima povečini reprezentativno vlogo, njegov mandat traja 7 let (trenutni predsednik države je Michael D. Higgins. Izvršilno oblast izvaja ministrski predsednik oz. premier (trenutno: Micheal Martin).

Geografsko gledano je Irska tretji največji otok v Evropi. FOTO: Shutterstock
Geografsko gledano je Irska tretji največji otok v Evropi. FOTO: Shutterstock

 

Gospodarske panoge irske


Irska predstavlja testni trg za številna podjetja, ki želijo prodreti na 741 milijonov velik trg Evropske unije. Je tudi odlična odskočna deska za prodajo izven Evrope, kar dokazuje dejstvo, da ima na Irskem sedež več globalnih multinacionalk za EMEA regijo. Irska je zelo atraktivna za številna mednarodna podjetja zaradi ugodnega davčnega režima.  

Na njenem trgu je tudi veliko poslovnih priložnosti tako za male, kot za srednje in velike izvoznike, in sicer v široki paleti izdelkov, tehnologij in storitev. 


Najboljše možnosti sicer ponujajo področja kibernetske varnosti, energetike, IKT in pametnih mest, medicinskih pripomočkov in storitev e-zdravja. Sektorji za dolgoročno rast vključujejo trajnostno energijo, okoljske tehnologije, energetsko učinkovitost in zeleno gradnjo ter izdelke in storitve, povezane z varnostjo.


 

Več iz rubrike