Odpiramo vrata tujine: Gruzija; turistične destinacije in zanimivosti (5/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo zadnjega o Gruziji.
Fotografija: FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
FOTO: Shutterstock

Turistične destinacije in znamenitosti


Tbilisi: Glavno mesto Gruzije. Njegove najbolj prepoznavne znamenitosti so  idilično staro mestno jedro, v njem pa gledališče Rezo Gabriadze Marionette, prelepa katedrala Tsminda Sameba, Sionitska katedrala, most Miru, ki popotnika prevzame, znamenito naselje Abanotubani pod Unescovo zaščito ter narodni park Tusheti v neposredni bližini prestolnice. Tbilisi velikokrat predstavlja le bežno postojanko popotnikom, saj se tam običajno začne in konča potovanje po Gruziji, a je kljub temu privlačno za turiste, saj jih privablja s svojim starim delom mesta, ki je tudi zaradi pridiha nove arhitekture, precejšnja mešanica med starim in novim.
 • Batumi: Zelo lepo mesto, ki je prepoznavno po izredno lepih zelenih bulevarjih, botaničnem vrtu, parku čudes ter katedrali Svete mati device.
 • Gagra: Mesto Gagra ponuja ogled številnih znamenitosti kot so romantično jezero Rica, slap Gegskij ter park poimenovan po princu Olderburgkiju.
 • Kutaisi: To mesto je prepoznavno predvsem po številnih katedralah, cerkvah in samostanih, med njimi Gelati Monastery, Motsameta Monastery in drugi. Izgubite se na živahnem in glasnem trgu tega starega mestnega jedra, s tlakovanimi ulicami in hišami s pastelnimi fasadami, za katerimi se skrivajo prijetne restavracije in majcene gostilne. Tu lahko kupite začimbe, zelišča, znamenito svanetsko sol, privoščite si lahko hiter obrok, oblačilo iz druge roke ali novo pričesko.
 • Bakuriani: Tipično turistično mesto namenjeno oddihu, športnim aktivnostim in sprostitvi.
 • Gudauri: Hribovsko mesto, ki je magnet za ljubitelje zimskih športov in uživanja na snegu.
 • Mestia: Prelepo mesto v katerem si je vredno ogledati muzeja Svaneti ter hišnega muzeja Mihail Khegiani.
 • Sukhumi: Turistično mesto ob Črnem morju, ki slovi po številnih dobrih restavracijah in prijaznih ljudeh.
 • Telavi: Mesto z bogato zgodovino. Vredno si je ogledati arhitekturo čudovitih cerkva in gradu. Najbolj znamenita je katedrala Alaverdi St George ter Nadangelska cerkev.
 • Kobuleti: Kraj je prepoznaven po svojem narodnem parku Mtirala.
 • Signagi: Signagi je staro mesto z znamenitim mestnim obzidjem ter samostanom sv. Nina.
 • New Athos: Mesto ki slovi po prelepih jamah v bližini mesta.
Pokrajina Svaneti: Najboljša izbira, za tiste, ki jih mamijo gorske pustolovščine. Znameniti svanetski stolpi, ledeniki, bujni travniki, zasneženi vrhovi gora in gosti gozdovi, so prava paša za oči. Mestia je središče in izhodišče za mnoge aktivnosti, tudi za 4 - dnevni pohod od Mestie do Ušgulija. Četudi nisi navdušen pohodnik, boš lahko užival v ponudbi vasic in neverjetnih razgledih. Ta regija je unikatna, saj slovi po tako imenovanih Svan stolpih, ki jih lahko najdete le tukaj. Če so bili nekoč namenjeni obrambi, pa v nekaterih ljudje živijo še danes. 

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Podzemna jama Prometheus: Pravijo, da je jama izredno lep primerek podzemnega sveta. Še posebno čarobna pa naj bi bila zaradi tamkajšnje razsvetljave in vožnje z ladjico (dodatno doplačilo). Majhni otroci zaradi drsečih tal nimajo dovoljenja za vstop v jamo. Če boste obiskali jamo Prometheus, priporočamo, da se na kosilu ustavite v lokalni »kolibi« preden pridete v vas. Navzven ne izgleda privlačno, a slovi po okusnih in poceni obrokih. Sicer nihče ne zna angleško, a če ne drugače, vas bodo peljali v kuhinjo in pokazali, kaj imajo v ponudbi.

Prekrasni kanjoni in slapovi: Gruzija ima kar nekaj zanimivih kanjonov, dva najbolj popularna sta Okatse in Martvili . Prvi, ki nekoliko spominja na Sky Walk v eno smer meri 2,5 kilometra in se nahaja 15 metrov nad tlemi, je nekoliko malo manj turističen kot drugi. Da pridete do tja, je od centra za obiskovalce 2 kilometra hoje (kar je kar naporno, sploh v vročih dneh, saj se ves čas vzpenjate). Na voljo so tudi terenska vozila, ki vas za doplačilo zapeljejo prav do vhoda. Pazite tudi, da vstopnico kupite v centru za obiskovalce, saj jo pri vstopu v kanjon ne morete in vas bodo poslali nazaj. Sedem kilometrov stran se nahaja slap, do katerega vodi cesta in približno 10 minut hoje, mimo simpatičnih tolmunčkov, primernih za kopanje. Vstop je treba plačati.


Starodavna kamnita mesta: Gruzija ima kar nekaj zanimivih zgodovinskih mest. Turistično priljubljeno je zlasti kamnito mesto Vardzia – mesto kraljice Tamar. Lep pogled na celotno naselje v skali je viden iz nekakšnega postajališča / parkirišča, kjer je mogoče tudi divje kampirati ali pa prostor izkoristiti za dnevni počitek ali za kuhanje kosila.
 
Jamsko mesto Vardzija: Na prvi pogled je videti kot nenavaden mozaik v goro ročno vklesanih oken. Od blizu se razkrije, da se za okni skriva labirint sob in tunelov iz davnih časov – kamnita stena je spremenjena v pravo mesto, v katerem najdeš pekarne, lekarne, kapele in tudi stanovanjske prostore.
 
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock
Pohod do cerkve sv. Trojice ter do ledenika Gergeti: V Gruziji ne gre brez osupljivih gorskih vrhov, do katerih se boste pripeljali mimo prekrasnih zelenih gričev in svetlikajočih se jezer. Čeprav morda niste navdušeni pohodnik, pa je obisk Kazbegija in s tem simbola Gruzije, obvezna. Cerkvica Gregeti na 2170 metrov nadmorske višine je namreč ena najbolj znanih znamenitosti v državi. Do nje se lahko povzpnete peš (računajte dobro uro intenzivne hoje) ali pa vas tja popeljejo vozila s pogonom na vsa štiri kolesa. 

Samostani: Gruzijci so večinoma pravoslavci Veliko je pravoslavnih samostanov. Eden lepših je Gelati, ustanovljen leta 1106 s strani kralja Davita Agmashenebelija, na obrobju mesta Kutaisi, ki je pod Unescovo zaščito. V srednjem veku je veljal za največje kulturno in spiritualno središče v deželi. Imenovali so ga tudi »Nove Atene« in »Drugi Jeruzalem«. Samostani so praviloma brez vstopnin.
 
Nasvet za potovanje v Gruzijo: za Tbilisi si vzemite približno 3 dni, za temeljito doživetje celotne Gruzije pa boste potrebovali približno 2 tedna.

Zanimivosti

 • Biotska raznovrstnost (Zaradi velike raznolikosti krajine in nizke zemljepisne širine je v Gruziji približno 5601 vrst živali, vključno s 648 vrstami vretenčarjev - več kot 1 % vrst, ki jih najdemo po vsem svetu in mnoge od teh vrst so endemiti. V gozdovih živi več velikih zveri in sicer rjavi medvedi, volkovi, risi in kavkaški leopardi. Navadni fazan (znan tudi kot Kolhidski fazan) je endemična ptica Gruzije.
 • Tu biva tudi kavkaški pastirski pes.
 • V Gruziji je bilo zabeleženih 1729 vrst rastlin. Po podatkih Mednarodne zveze za varstvo narave v Gruziji raste 4300 vrst vaskularnih rastlin.
   
 • Ima ogromno zaščitenih območij - prvo zaščiteno območje v Gruziji je bilo ustanovljeno leta 1886, to je bil rezervat Adžameti, v katerem so zaščiti hrastova drevesa, kasneje pa še rezervat Lagodehi, Narodni park Saguramo (prvi narodni park), krajina Tušeti in Kintriši ter Vašlovani.
  FOTO: Shutterstock
  FOTO: Shutterstock

   
 • Gruzija je zasanjana kavkaška država ob Črnem morju in več kot odlična destinacija za ljubitelje umetnosti ter raziskovalce legend. Izjemno pomembna je bila že v Antiki.
   
 • Je talilni lonec kultur in kuhinj. Druženja za mizo hitro postanejo predstava z večglasnim petjem in mojstrskimi zdravicami, ki ob dvignjenem kozarcu ganejo in očarajo celo omizje. Vse je neverjetno domače in drugačno hkrati.
   
 • Zapletenost in lepoto tega dela sveta pooseblja dediščina karizmatičnega Sergeia Parajanova, velikana filmske umetnosti, ki ga je sovjetska oblast večkrat preganjala in zaprla, sam pa je rad rekel, da v drugih iščemo sebe in kot svoji doživljal tako Gruzijo kot Armenijo.
 • Velja za domovino pra - vina, kjer žlahtno kapljico pridelujejo najdlje na svetu, vse od kamene dobe.
 • Je Gruzija del Evrope? Geografsko leži ravno na meji Evrope in Azije, pa tudi migranti in trgovci s svilo so na deželi pustili svoj pečat, zato je Gruzija pisana mešanica vzhodnoevropskih, mediteranskih in arabskih vplivov, čeprav lahko s prepričanjem trdimo, da je njena kultura mnogo bližje vzhodnoevropskim kot srednjeazijskim državam. Gruzija sodeluje tudi na Evroviziji.
  FOTO: Shutterstock
  FOTO: Shutterstock
 • Večinoma velja za varno deželo za domače in tuje popotnike. Uradna statistika beleži nizko stopnjo kriminala.
 • Za varnost je izredno dobro poskrbljeno. Gruzijska policija nenehno patruljira po mestnih ulicah in preprečuje kraje. Z morebitno grožnjo varnosti bi se lahko popotnik soočil ob obisku nemirne Južne Osetije in Abhazije. V teh dveh nemirnih pokrajinah, se dokaj pogosto izvajajo ugrabitve in uboji tako domačinov kot tudi tujcev.
 • Edina in najpogostejša prevara je zaračunavanje višje cene za blago in storitve kot je sicer. Žrtve so predvsem tujci.
 • V Gruziji je prepovedano pitje vode iz pip. Poleg tega ni priporočljivo uživati surovega sadja, zelenjave ter nepasteriziranega mleka in mlečnih izdelkov.
 • Zaradi majhnosti države so leti znotraj države neekonomični, dragi.
 • Gruzija ima dokaj dobro razvejano železniško mrežo. Vlaki so sicer počasni in poceni način prevoza. Za potovanje z vlakom se odločajo predvsem tisti, ki se jim ne mudi.
 • V Gruziji, razen v mestih, je večina cest slabo vzdrževanih, ozkih in predvsem zelo nevarnih. Zaradi osebne varnosti, se odsvetuje najem avtomobila.
 • Priporočljivo je uporabljati avtobusni prevoz. Zamud ni. Postajališča so na avtobusnih postajah in mestnih trgih. Na avtobusnih postajah so smeri vožnje avtobusov napisane v gruzinščini, kar seveda večini predstavlja precejšnjo težavo.
 • Poleg avtobusov so taksiji najcenejši in priporočljiv način prevoza. Taksi služba je zelo učinkovita. V vseh taksijih so nameščeni števci. Možnost opeharjenja s strani taksista praktično ni.
 • Gruzija je kot nalašč za ljubitelje kolesarstva. S kolesom se je mogoče popeljati po številnih poteh, ki se vijejo prek gora in dolin. Kolesa si je moč izposoditi predvsem v večjih krajih. 
 • Gruzija se je po visokih stroških mobilne komunikacije uvrstila na tretje mesto na svetu. Priporočljiv je najem predplačniških kartic.
  FOTO: Shutterstock
  FOTO: Shutterstock
 • Gruzinščina sodi v skupino kavkaških jezikov. Jezik vsebuje številne soglasnike pri čemer je nekatere izredno težko izgovoriti. Zanimive so besedne zveze soglasnikov brez vmesne uporabe samoglasnikov - to je ena izmed najbolj tipičnih značilnosti gruzinskega jezika. Gruzinski narod uporablja tudi posebno pisavo, ki se od naše latinice bistveno razlikuje. Prav zaradi tega je priporočljivo, da po Gruziji potujete z vodičem, sicer nastopijo težave v komunikaciji. Starejša generacija se je v šolah učila ruskega jezika. Spor z Rusijo vpliva, da ruščine  ne uporabljajo tako veliko kot nekoč, vsaj v uradni komunikaciji ne. Dvojezičnih tabel praktično ni. Primer je le dvojezična tabla za podzemno železnico.
 • Ima le nekaj univerz, na katerih lahko študenti aktivno sodelujejo v programih izmenjav s študenti iz tujih univerz. Te univerze so: Tbilisi, Grigol Robakidze,  Mednarodna univerza Črnega morja, Kavkaška univerza, itd.
 • Življenjski stroški v Gruziji so za kar 52,47% nižji kot v Sloveniji (skupni podatki za vsa mesta, najemnina se ne upošteva).
 • Najemnina v Gruziji je v povprečju za 49,61% nižja kot v Sloveniji
 • Za Gruzijce velja, da so gostje blagoslov, gostoljubnost pa je temelj njihovega življenja.
 • Priljubljeni športi, ki privabljajo turiste so treking, pohodništvo, rafting, jadralno padalstvo, vožnja s štirikolesnikom in turna smuka.
 • Velja za eno najlepših držav na svetu in je čudovita in dokaj neodkrita destinacija za popotnike.
 • Brez gotovine ne bo šlo, zlasti na podeželju, v nasprotju z mestnimi središči, kjer boste našli bankomate vsepovsod, sprejemajo pa tudi najbolj poznane mednarodne kreditne kartice.
 • Wi-Fi je dostopen povsod (v središčih mest in na podeželju je velika verjetnost, da boste imeli dostop do Wi-Fi-ja).
 • Izven mest le redki govorijo angleško, vendar se je vseeno mogoče sporazumevati.
 • V mestih mnogi domačini, sploh mlajše generacije, govorijo odlično angleščino, na podeželju pa si boste lažje pomagali z ruščino in seveda tudi z mahanjem z rokami – kar seveda le še doda k čaru potovanja.
 • Gruzija je ena izmed najstarejših vinskih regij na svetu, Odlično in poceni vino lahko pričakujete na meniju vsake restavracije ali gostilne, izogibajte pa se raznim domačim pridelkom, ki so običajno - zanič.
 • Gruzija je zelo prijazna denarnici, saj je označena za eno izmed tistih držav, kjer lahko porabite zelo malo in še vedno potujete dokaj udobno, lahko pa plačate nekaj več in si privoščite relativno poceni razkošje.
 • Če v povprečju porabite 25 € na dan, boste lahko spali v zasebni sobi v hostlu (in ne v domu), si tu in tam privoščili organiziran izlet ter jedli, kolikor vam bo poželelo srce.
   
 • Gruzijci vidijo priložnost za pogostitev kot rešitev za prav vsak pripetljaj: pa naj bo to prezaseden hostel, bližajoče se slovo ali pa preprosto, kot sredstvo tolažbe, če ste se izgubili. Četudi se bo morda zazdelo, da ima ta prijaznost komercialno ozadje, pa ta v resnici odraža toplo naravo Gruzijcev.
 • Gruzijska hrana nudi užitke na vsakem koraku – dežela, v kateri se preprost paradižnik s pomočjo nekaj začimb in soli spremeni v kulinarično mojstrovino. Tu se orehi in jajčevci na žaru združijo v harmonično pojedino, rahel svež kruh naravnost iz pečice pa je popoln popoldanski prigrizek.
 • Ni pomembno, ali boste na kosilu pri kakšnem domačinu v gorah ali pa se boste odpravili na večerjo v gurmansko restavracijo v Tbilisiju – hrana bo povsod izjemna. Obroki so v Gruziji zelo družabna zadeva in prav mogoče je, da bodo postrežene manjše jedi, ki naj bi se delile med družbo.
 • V bolj turističnih restavracijah je že obračunan dodatek za postrežbo (postrežnina) v višini 10–15  %. Dodatne napitnine niso potrebne.
 • Javni prevoz je kar dobro organiziran, pa čeprav so avtobusne postaje po Gruziji nekoliko kaotične in neobvladljive (še posebej tiste okrog Tbilisija), je prevoz dobro organiziran – še posebej, ko enkrat »pokapirate« sistem.
 • Najpogosteje se boste prevažali z maršutkami – z malimi, obtolčenimi kombiji. Tudi taksiji so dobra možnost na krajše razdalje, res pa je, da so nekoliko dražji.
   
 • Za daljše razdalje lahko izberete vlak – najbolj priljubljeni so počasni nočni vlaki iz Tbilisija do Zugdidija, mednarodni vlaki pa peljejo tudi do Armenije in do Azerbajdžana.
   
 • Leta 2010 so začele ZDA v Gruziji izvajati program za poučevanje in učenje angleščine za spodbujanje angleške pismenosti v osnovni šoli. Cilj je bil uvažati učitelje angleščine z vsega sveta, da bi zagotovili, da bodo vsi otroci v Gruziji v štirih letih govorili angleško in tako z angleščino nadomestili ruski jezik kot drugi jezik.
  FOTO: Shutterstock
  FOTO: Shutterstock

   
 • Turizem je vse pomembnejši del gruzijskega gospodarstva. Leta 2016 je 2.714.773 turistov v državo prineslo približno 2,16 milijarde ameriških dolarjev. Po navedbah gruzijske vlade obstajajo v Gruziji 103 letovišča v različnih podnebnih pasovih. Turistične znamenitosti vključujejo, več kot 2000 mineralnih izvirov, ter več kot 12.000 zgodovinskih in kulturnih spomenikov.
   
 • Leta 2018 je Gruzijo obiskalo več kot 1,4 milijona turistov iz Rusije.
   
 • ·Država ima danes visoko stopnjo brezposelnosti, ki znaša 12,6 %. Po uradnih podatkih, je leta 2001 živelo 54% prebivalstva pod nacionalno mejo revščine.
   
 • Zaradi zanimivega nočnega dogajanja in nekoliko alternativnega pridiha skušajo Tbilisiju nadeti vzdevek »novi Berlin«.
   
 • ·Ceste v mestih so dobro vzdrževane. Podeželske ceste pa so večinoma v izredno slabem stanju. Domačini ne upoštevajo prometnih predpisov. Promet je kaotičen. Veliko voznikov je pod vplivom alkohola. Odsvetuje se vožnja in uporaba lastnega vozila.
   
 • Cela Gruzija, s poudarkom na severnem delu države, ima vse polno prelazov in neverjetnih cest, kolovozov, poti, ki so prevozne le s 4×4 pogonom. Prelazi  se povzpnejo tudi nad 3500 metrov višine. In prav zaradi takšnih cest se v Gruziji splača imeti svoje ali najeto 4×4 vozilo.
   
 • Tu so najpočasnejši delavci gradbeniki in serviserji. Če so vam obljubili, da bodo delo opravili čez teden dni, potem to obdobje pomnožite s tri ali pet in bodite potrpežljivi.
   
 • Prav iz Gruzije prihaja »bakreno vino«, za katerega so krive glinene posode – kvevri / nekakšne amfore. Takšno vino ima okus malce po zemlji.
   
 • Dvajset metrski kip Mati Gruzije (Kartlis Deda) boste opazili v prestolnici že od daleč, je nekakšna dobrodošlica vsem obiskovalcem Tbilisija.
 

Več iz rubrike