Odpiramo vrata tujine: Gruzija; aktualno stanje in poslovne navade (3/5)

V seriji prispevkov nove rubrike »Odpiramo vrata tujine«, predstavljamo tretjega od petih o Gruziji, ki bodo objavljeni vsak dan do petka ob 12. uri.
Fotografija: Tbilsi, Gruzija - februar, 2021. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Tbilsi, Gruzija - februar, 2021. FOTO: Shutterstock

Državni prazniki in dela prosti dnevi v Gruziji: dan spomina (9.april),Tbilisoba, Chiakokonoba, Pomladni festival, Materinski dan, Giorgoba (23. november), Mareamoba, Svetitshovloba (14. oktober), Lamprobe, Dan neodvisnosti in samostojnosti (26. maj), Valentinovo, Božič in Novo leto, Rtveli, Festival sira, Festival žetve, Folklorni festival, Kvirikoba.

Priporočena dnevnica znaša: 40 EUR.

Diplomatsko konzularna predstavništva, vizumi, varnost potovanj: informacije dostopne na spletni strani: https://www.gov.si/.
Električna napetost: 220 voltov, 50 Hz AC. Vtikač je običajen, z dvema jezičkoma (europlug). Adapter ni potreben.

Vstop v državo: za vstop v Gruzijo za državljane angleško govorečih držav in EU, med njimi tudi za državljane Slovenije, vizum ni potreben. Po preteku 360 dni, lahko tuj državljan brez težav zaprosi pri pristojnih organih za podaljšanje bivanja v Gruziji. Po preteku 360 dni, lahko ponovno zaprosijo za bivanje. Za vstop v državo zadostuje uradni dokument, ki ga tuj državljan ob prihodu pokaže nadzornim organom. Priporočljivo je imeti za vsak slučaj poleg osebne izkaznice s seboj tudi potni list.

Državljani Gruzije od 28. 3. 2017 dalje ne potrebujejo vizuma za vstop v Slovenijo, če so imetniki veljavnih biometričnih potnih listov. Brezvizumski režim velja za bivanja do 90 dni v okviru 180 dni na celotnem schengenskem območju. Uredba o uvedbi brezvizumskega režima je objavljena v Uradnem listu EU št. L 61 z dne 8.3.2017. 

Za izdajo vizumov je pristojno:

Veleposlaništvo Republike Poljske v Tbilisiju
24, Oniashvili Street
0160 Tbilisi, Gruzija
Tel.: (00-995-32) 292 03 98
Fax: (00-995-32) 292 03 97
E-mail: tbilisi.amb.sekretariat@msz.gov.pl

Letalske povezave in aktualna situacija v zvezi s koronavirusom


V Gruzijo se lahko prispe na različne načine in sicer:
 • z letalom
 • z ladjo
 • z vlakom
 • z avtomobilom
Z letalom

Gruzija. FOTO: Shutterstock
Gruzija. FOTO: Shutterstock
Gruzija ima zelo dobro letalsko povezavo s številnimi evropskimi, severnoameriškimi in azijski letališči. V Gruzijo se lahko dospe prek evropskih letališč v Tbilisi in Batumi.
Redne letalske linije v Tbilisi:
 • letališče London; letalska družba ITM http://www.flybmi.com/
 • letališče Pariz; letalska družba Georgian Airways http://www.airzena.com/
 • letališče Dunaj; letalska družba Austrian Airlines
 • letališče Varšava; letalska družba LOT
 • letališče Kijev; letalska družba Georgian Airways
 • letališče Muenchen; letalska družba Lufthansa
 • letališče Atene; letalska družba Georgian Airways
 • letališče Riga; letalska družba AirBaltic http://www.airbaltic.com/
 • letališče Istanbul; letalska družba Turkish Airlines
 • letališče Praga; letalska družba Czech Airlines
Redne letalske linije v Batumi: V Tbilisi lahko letite tudi iz ljubljanskega letališča: https://www.letimzbrnika.si/gruzija/

Žal so zaradi napetih odnosov med Gruzijo in Rusijo letalske povezave med tema dvema državama neredne.

 

Z avtobusom

V Gruzijo je mogoče priti tudi z avtobusom. Vzpostavljena je redna linijska proga med Istanbulom https://en.wikivoyage.org/wiki/Istanbul in Tbilisijem. Poleg tega so vzpostavljene tudi daljše linijske proge med Atenami https://en.wikivoyage.org/wiki/Athens, Solunom https://en.wikivoyage.org/wiki/Thessaloniki in Tbilisijem https://en.wikivoyage.org/wiki/Tbilisi

 

Z avtom
V primeru če niste lastnik vozila, ste dolžni imeti pooblastilo lastnika avtomobila. Če ga nimate, boste imeli težave. Ob prihodu v državo prejmete etiketo registrskih tablic vašega vozila. Pristojni obmejni organi vam jo prilepijo v potni list. Pri prestopu državne meje obvezno upoštevajte navodilo: V vozilu je lahko samo voznik! Ostali potniki morajo prečkati mejo peš.

Z vlakom

V državo se lahko pripeljete z vlakom, ki vozi na liniji med Istanbulom, Tbilisijem in Bakujem https://en.wikivoyage.org/wiki/Baku. Pred nedavnim so posodobili omenjeno progo. Potovanje je varno, udobno in poteka brez težav.

 

Z ladjo

Batumi, Gruzija. FOTO: Shutterstock
Batumi, Gruzija. FOTO: Shutterstock
V to pomorsko deželo se lahko dospe tudi prek Črnega morja in sicer iz Istanbula https://en.wikivoyage.org/wiki/Istanbul in Odese https://en.wikivoyage.org/wiki/Odessa v pristanišči Batumi in Poti. Zaradi nestabilnih razmer v regiji, je nadzor nad ladjami zelo poostren.
 
Prehajanje meja in potovanja v in iz Gruzije:

Izredno stanje je poteklo 23. 5. 2020. Nekateri ukrepi za preprečevanje širitve okužbe z boleznijo COVID-19 so še vedno veljavni. Za vstop v državo je potreben negativen PCR test, ki ni starejši od 72 ur, potem sledi 8-dnevna samoizolacija. Brez predložitve negativnega testa mora oseba v 12-dnevno karanteno. Izjema so člani uradnih delegacij, ki prihajajo na uradni obisk. Posebna pravila veljajo za mednarodne študente. Ti potrebujejo za vstop predhodno odobritev, potem pa so napoteni v karanteno, opraviti morajo tudi test.

Gruzija bo pričela sprejemati turiste, ki bodo cepljeni z obema odmerkoma cepiva proti bolezni covid-19.
 

Aktualne omejitve v Gruziji


Za necepljene obiskovalce iz držav članic Evropske unije (tudi za slovenske državljane), iz Izraela, Švice, Norveške, ZDA, Združenega kraljestva, Savdske Arabije, Katarja, Združenih arabskih emiratov, Bahrajna obstajajo ločena pravila vstopa. Potniki iz teh destinacij morajo potovati z letalom neposredno iz držav in opraviti negativni test PCR v 72 urah pred potovanjem v Gruzijo. Tretji dan bivanja morajo na lastne stroške opraviti še en preizkus in izpolniti obrazec, v katerem so navedeni njihovi kontaktni podatki in zgodovina potovanja v zadnjih 14 dneh. Tisti, ki so v zadnjih 14 dneh potovali v Veliko Britanijo in Severno Irsko, bodo morali za 12 dni v karanteno.

Gruzija je v Sloveniji na rdečem seznamu, kar pomeni, da je potrebno ob prihodu iz te države na meji pokazati negativni PCR ali hitri antigenski test, opravljen v eni izmed držav članici EU/Schengenskega območja, ali pa iti v 10 - dnevno karanteno.

Poslovni bonton


Gruzijci veljajo za izredno prijazne, ponosne, pogumne in predvsem gostoljubne ljudi. V primeru, če vas domačin povabi na večerjo, s seboj ne pozabite prinesti steklenice vina. V Gruziji je namreč navada, da se poleg dobre hrane popije tudi velike količine vina.

Tradicionalna gruzijska hrana. FOTO: Shutterstock
Tradicionalna gruzijska hrana. FOTO: Shutterstock
V manjših krajih je običaj, da te domačini prijazno pozdravijo z besedo »gamarjoba«, ki pomeni živijo. Odgovor na to je beseda »gagimarjos«. Med pozdravom ohranite stik z očmi.

Zelo radi slišijo in tudi pričakujejo, da popotnik pohvali njihovo kuhinjo, sicer so lahko potrti.

Ob obisku cerkva je potrebno nositi dolge hlače in srajce z dolgimi rokavi. Ženske morajo biti ob vstopu v cerkev oblečene konservativno, in sicer nositi pokrivala ter obleko ali dolgo krilo.

Na poslovni sestanek morajo moški obleči temno obleko.

Pri sedenju za mizo, naj bodo roke na njej in ne v naročju. Tudi komolcev se ne priporoča polagati na mizo. Vedno preizkusite vse jedi, ki so na voljo na mizi. Vzemite majhne dele vsake jedi, da na krožniku pustite prostor za ostale jedi, ki sledijo. Jejte vse, kar vam je ostalo in ne puščajte ostankov za seboj.

Nesramno je srkati vino. Na tradicionalnem praznovanju "suprom« , vino teče v potokih. Pravilo je, da kdor se znajde na proslavi, mora popiti tudi kozarec vina. Za darilo podarite preprosto, a premišljeno stvar in ne kupujte dragocenosti. Pri izmenjavi daril upoštevajte pravila, kar pomeni, da darila ne odprete takoj po prejemu. Vedno podarite liho število rož.

FOTO: GettyImages
FOTO: GettyImages
Ob obisku prinesite cvetje, čokolado, sladkarije. Prinesite tudi nekaj malenkosti za otroke, na primer malo čokolade. Če vas gostitelj vpraša, ali uživate v Gruziji in njeni kuhinji, odgovorite pozitivno, s tem potrdite njihovo gostoljubnost.

Če želite izkazati samozavest, ohranjajte neposreden očesni stik na poslovnih sestankih. Ne pričakujte, da bodo odločitve ali pogodbe podpisane takoj po prvem sestanku. Bodite potrpežljivi. Poslovne odločitve pogosto sprejemajo najpomembnejši predstavniki podjetja. Dobro proučite, kdo vse bo na sestanku, pozanimajte se o udeležencih.

V Gruziji zamujanje velja za normo, zato, če iz nekega razloga zamujate na sestanek 15 - 30 minut od določenega časa, potem naj vas to ne skrbi.

Skoraj vsak Gruzijec, ki vodi kakršno koli podjetje, ima spletno mesto. Če se torej odločite za odprtje podjetja tukaj, je priporočljivo imeti osebni račun vsaj na Facebooku.

Nadvse koristno je tudi, če se naučite nekaj besed gruzijščine – Gruzijci to še posebej cenijo. 
 
 

Več iz rubrike