Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Vietnamu (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Vietnam.
Fotografija: Golden Bridge, Vietnam, Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Golden Bridge, Vietnam, Foto: Shutterstock

Danes ima Vietnam v primerjavi s sosednjimi državami najmočnejšo ekonomijo, čeprav so bili po združitvi obeh delov države, v globoki ekonomski krizi. Kot tudi ostale komunistične države na svetu, ima tudi Vietnam odprt trg za tuje investitorje. Letno Vietnam obišče 3.3 milijona turistov, kar mu prinese 5% dobiček, kar je zelo malo, v primerjavi s Tajsko, ki ima 50% dobiček.
 
Od uvedbe politike Doi Moi - ali „prenove“ v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko se je začel prehod iz socialističnega gospodarstva države v tržno gospodarstvo, je Vietnam doživel številne pomembne spremembe, vključno z dvigom življenjskega standarda. Ti dejavniki so nato navdihnili nalet tujih podjetij, ki želijo začeti poslovati ali se razširiti v državi. Z uvedbo programa Doi Moi, so dvignili državni prihodek za 10% letno.
image_alt
Z uvedbo predpisov do večjega zaupanja v kriptovalute

Razvoj Vietnama v zadnjih 30 letih je bil izjemen. Gospodarske in politične reforme pod vodstvom Đổi Mớija, ki so se začele leta 1986, so spodbudile hitro gospodarsko rast in spremenile takratno eno najrevnejših držav sveta v državo z nižjimi srednjimi dohodki.
 
Ima mešano gospodarstvo, v katerem je omejena zasebna svoboda, vendar gospodarstvo še vedno močno nadzoruje vlada. Vietnam je član Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (APEC), Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN) in Trans-pacifiškega partnerstva (TPP).
 
V sedanjem obdobju se vietnamsko gospodarstvo v veliki meri opira na neposredne tuje naložbe, da bi pritegnilo kapital iz tujine. Tuje naložbe v luksuzne hotele in sektor ter letovišča se bodo povečale v podporo vrhunski turistični industriji.
 
Leta 2019 je državni dolg Vietnama znašal okoli 144,94 milijarde ameriških dolarjev.
 
BDP v Vietnamu je od leta 1985 do 2020 v povprečju znašal 84,67 milijard USD, leta 2020 je dosegel najvišjo vrednost 271,16 milijard USD leta 2020 in rekordno nizko vrednost 6,29 milijard USD leta 1989.
 
Večino BDP v letu 2020 se je ustvarilo v industrijskem sektorju, 41,63%v storitvenem sektorju in 14% v kmetijskem sektorju, ki zaposluje 36% celotne delovne sile. Leta 2020 je storitveni sektor prispeval največji odstotek prispeval k BDP – ju. Približno 35 odstotkov vietnamskega prebivalstva dela v tem sektorju.
 
Gospodarstvo temelji na velikih državnih industrijah, kot so tekstil, hrana, pohištvo, plastika in papir ter turizem in telekomunikacije.
 
Kmetijstvo:  Zelo veliko prebivalcev Vietnama se ukvarja s kmetijstvom. Vietnam je država, ki uspeva v kmetijstvu. Čeprav mnogi menijo, da je država revna, je kmetijstvo osnova gospodarstva države. Riž je najpomembnejši pridelek. Pridelujejo ga predvsem v deltah reke Rdeče in Mekong. Drugi večji živilski pridelki so sladkorni trs, manioka, koruza, sladki krompir in oreški. Kmetijstvo je v Vietnamu zelo delovno intenzivno in veliko oranja še vedno opravljajo vodni bivoli.
 
Vietnam, zmaj, Foto: Shutterstock
Vietnam, zmaj, Foto: Shutterstock

Elektronika: Telefoni predstavljajo 50 odstotkov vsega izvoza, povezanega z elektroniko. Druge pomembne skupine vključujejo računalnike, naprave za shranjevanje in potrošniško elektroniko. V skupini elektronskih komponent prevladuje Intel, ki od leta 2010 v svojem obratu v mestu Ho Chi Minh proizvaja čipe. Enostavna elektronika - na primer električne britvice in likalniki so v Vietnamu veliko cenejši.
 
Rudarstvo: ima bogato bogastvo naravnih virov, vključno s premogom, boksiti, nahajališči nafte in plina, bakrom, hidroenergijo in lesom. Glavni izvoz mineralov v državi sta premog in nafta. Ključni vir mineralnih virov v Vietnamu vključuje: premog, boksit, redko zemljo, volfram, titan, fosfatne kamnine in železovo rudo. Premog ostaja eden od primarnih virov energije za domači trg. Vietnam ima velike zaloge premoga, koncentrirane na severnem območju v provinci Quang Ninh in porečju Rdeče reke. V Vietnamu je proizvodnja aluminija v letu 2019 znašala približno 1,20 milijona ton. To je bilo znatno povečanje od leta 2010, ko je Vietnam proizvedel približno 12 tisoč ton aluminija.
 
Turizem: Turizem je v zadnjih letih postal eden najpomembnejših sektorjev v vietnamskem gospodarstvu, z neposrednim prispevkom BDP v višini več kot 9% leta 2019. Leta 2020 je skupno število mednarodnih obiskovalcev v Vietnam doseglo približno 3,83 milijona.
 

Pregled gospodarskih gibanj v Vietnamu

 
Uvoz: Največji uvoz Vietnama so integrirana vezja (27,1 milijarde dolarjev), telefoni (13,7 milijarde dolarjev), rafinirana nafta (6,92 milijarde dolarjev), lahka gumirana pletena tkanina (5,3 milijarde dolarjev) in polprevodniške naprave (4,38 milijarde dolarjev), ki se uvažajo predvsem iz Kitajske (91,1 milijarde USD), Južne Koreje (47,8 milijarde USD), Japonske (16,3 milijarde USD), Tajske (11,8 milijarde USD) in Tajvana (11,4 milijarde USD).
 
Največji uvoz iz Vietnama v ZDA so električni stroji in oprema, oblačila in obutev, pohištvo, industrijski stroji, sadje in oreški, usnjeni izdelki, ribe in železo ter jeklo.
 
Izvoz: Od leta 2017 je Vietnam največji dobavitelj ASEAN v ZDA z neto izvozno vrednostjo 48,43 milijarde USD. Največji izvoz Vietnama je radiodifuzijska oprema (42,3 milijarde dolarjev), telefoni (18,2 milijarde dolarjev), integrirana vezja (15,5 milijarde dolarjev), tekstilna obutev (10,6 milijarde dolarjev) in usnjena obutev (6,43 milijarde dolarjev), kar večinoma izvažajo v ZDA (63,7 milijarde dolarjev) ), Kitajsko (40,3 milijarde dolarjev), Japonsko (21,2 milijarde dolarjev), Južno Korejo (20,3 milijarde dolarjev) in Nemčijo (8,22 milijarde dolarjev).
 
Električni stroji in oprema so trenutno največji izvoz iz Vietnama v ZDA, prav tako pa so največji izvozniki Vietnama po vsem svetu.
 
Vietnam je glavni proizvajalec in izvoznik riža, kave, ribiških proizvodov in predelanih indijskih izdelkov. Leta 2019 je Vietnamski kmetijski izvoz desetih najboljših kmetijskih proizvodov dosegel 35,9 milijarde dolarjev, kar ustreza 13,6 odstotka celotnega izvoza. Je drugi največji izvoznik kave na svetu. Izvoz kave Arabica v Vietnamu predstavlja le 4% do 5% celotne proizvodnje kave v Vietnamu. Vietnam ima eno največjih zmogljivosti za predelavo indijskega oreha na svetu in je največji izvoznik olupljenih indijskih oreščkov. Po vrednosti Vietnam (2 milijona USD) ostaja največji dobavitelj orehov indijskih oreščkov na svetu, ki predstavlja 63% svetovnega izvoza.
 
Vir: Vietnamski urad za splošno statistiko- GSO
 

Poslovno sodelovanje med Vietnamom in Slovenijo

 
Slovenija in Vietnam sta na drugi seji slovensko - vietnamske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje, pod vodstvom ministra za gospodarstvo, Zdravka Počivalška in Tran Tuan Anh – a, logistiko, informacijsko - komunikacijsko tehnologijo (IKT) in turizem, uvrstili med področji z največ neizkoriščenim potencialom za sodelovanje. Vietnam ima po mnenju ministrstva največji potencial za okrepitev slovenskega izvoza med vsemi državami jugovzhodne Azije. Dvostranska trgovina, ki je leta 2020 dosegla več kot 52 milijonov EUR in več kot 26 milijonov EUR v prvi polovici leta 2019, je še vedno pod zmogljivostmi obeh gospodarstev, vendar kaže pozitiven trend.
 
image_alt
Avstrija: Ženske delajo manj let, vendar imajo veliko nižje pokojnine

Razpravljali so o priložnostih pri neposrednih tujih naložbah, digitalizaciji, kmetijskih strojih in lesnopredelovalni industriji. Tako bi nedavni podpis sporazuma o prosti trgovini med EU in Vietnamom, povzročil povečanje trgovine, saj stabilno in predvidljivo poslovno okolje ustvarja nove priložnosti za trgovinske partnerje.
 
 (VEN) - Slovenija in Vietnam sta komplementarni gospodarstvi na področju industrijske proizvodnje. Sporazum o prosti trgovini med EU in Vietnamom (EVFTA) s Slovenijo, ki je podpisnica, bo obema državama omogočil povečanje dvostranske trgovine. EVFTA je začela veljati avgusta 2020 in Vietnamu odprla priložnosti za spodbujanje sodelovanja z evropskimi državami. V začetku marca 2021 sta Agencija za pospeševanje trgovine v Vietnamu (Vietrade) pri vietnamskem ministrstvu za industrijo in trgovino ter Gospodarska zbornica Slovenije, organizirala spletno konferenco, na kateri je sodelovalo 21 vietnamskih podjetij in 12 slovenskih podjetij, na katerih so se predstavili trgi drug drugega.
 
Slovenija lahko sodeluje z Vietnamom na področju strojev, opreme, industrijske avtomatizacije in logističnih rešitev. Nekatera slovenska podjetja se zanimajo za Vietnam in se želijo pridružiti delegaciji, ki bo oktobra prihodnje leto obiskala državo, da bi poiskala priložnosti za naložbe in poslovno sodelovanje.
 
V zadnjih šestih letih se je trgovina med Vietnamom in Slovenijo skoraj potrojila s 125 milijonov USD leta 2014 na 361 USD leta 2020. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je izvoz Vietnama v Slovenijo dosegel 56,5 milijona USD, kar je 38,8 odstotka več kot v v istem obdobju leta 2020. Glavni izvozniki iz Vietnama na ta trg vključujejo stroje, opremo, instrumente in nadomestne dele, računalnike, elektronske izdelke in komponente. Ti izdelki predstavljajo 65-75 odstotkov izvoza Vietnama v Slovenijo.
 
EVFTA slovenskim podjetjem ponuja priložnosti za prodajo strojev za predelavo agro-gozdarstva in ribištva vietnamskim podjetjem. Slovenska podjetja lahko prav tako iščejo partnerje za sodelovanje pri proizvodnji kmetijskih strojev v Vietnamu.
 
Znižanje tarif v okviru EVFTA za vietnamski in slovenski izvoz bo pomagalo povečati tržni delež na trgih drugih držav in na drugih trgih EU ter tako spodbuditi dvostransko trgovino. Da bi izkoristili potencial dvostranske trgovine, bi morala podjetja okrepiti dejavnosti pospeševanja trgovine in resno spoštovati pravila o izvoru EVFTA.
 
Reka Mekong, Vietnam, Foto: Shutterstock
Reka Mekong, Vietnam, Foto: Shutterstock

Podjetja vseh velikosti v mestih po Sloveniji že izvažajo široko paleto blaga in storitev v Vietnam. Trgovinski sporazum med državama pa bo to le še bolj olajšal in pocenil.
 
78 slovenskih podjetij že izvaža v Vietnam.  Vietnam je v Sloveniji 21.največja trgovinska partnerica izven EU. 60 mio € je vrednost slovenskega izvoza v Vietnam, 76 mio € pa je vrednost slovenskega uvoza iz Vietnama.
 

Vir: ec.europa.eu

Ali ste vedeli, da lahko prihranite denar pri mednarodnih pošiljkah v in iz Vietnama? Sporazum o prosti trgovini med EU in Vietnamom (EVFTA) ustvarja velike priložnosti za podjetja v obeh regijah z odpravo dajatev na skoraj vse izdelke iz EU ali Vietnama. Potrebna je le preprosta izjava.
 
Vir:  fedex.eu
 
Primerjava med slovenskim in vietnamskim gospodarstvom je dostopna na naslednji povezavi: https://countryeconomy.com/countries/compare/slovenia/vietnam

 

Izobraževanje: Vietnamci radi spoznavajo nove ljudi, zato so turisti dobrodošli tudi v šolah in drugih izobraževalnih ustanovah. Ameriško jezikovno šolo lahko najdete v Ho Chi Minh City-ju, kjer vas bodo tako učenci kot učitelji toplo pozdravili.
 
Vietnamska ustavna zaveza je: "Osnovno izobraževanje je obvezno in se ne plačuje šolnine." Toda drugi stroški, na primer za učbenike in uniforme, revnim otrokom preprečujejo dostop. Stroški so višji v srednji šoli in zunaj nje, kjer lahko institucije skoraj vedno zaračunavajo šolnino. Šolnine v mednarodnih šolah v Vietnamu se gibljejo od 17.000 do 35.000 USD. Za osnovne šole in srednje šole pristojbine dosegajo povprečno 15.000 USD. Zasebne šole, ki jih ustanavljajo Vietnamci, zaračunavajo nižje pristojbine v primerjavi z mednarodnimi institucijami.
 
Vietnam je ena najbolj podcenjenih študijskih destinacij v Aziji. V zadnjih nekaj letih je Vietnam postal idealna študijska destinacija za mednarodne študente. Študij v Vietnamu je zaradi nizkih šolnin in povečanja števila mednarodnih programov, ki jih ponujajo številne vietnamske univerze, privlačen za tujce. Obstajajo tudi možnosti za opravljanje posameznih semestrov v tujini na različnih vietnamskih univerzah. Študij v Vietnamu pomeni, da se potopite v kulturo, polno dobre hrane in potovalnih destinacij, in kar je najpomembneje, gre za kakovostno izobraževanje. Šolnina za javne univerze je nizka, ker jo vlada močno subvencionira. Šolnina na javni univerzi je približno 200 USD na leto. Zasebne univerze pa so veliko dražje. Nekatere zasebne šole imajo šolnine od 2000 do 10.000 USD na leto. Študenti lahko enostavno pridobijo študentski vizum, če so registrirani na vietnamski univerzi. Prav tako jim je dovoljeno vstopiti v Vietnam s turističnim vizumom in se vpisati na kateri koli tečaj na vietnamski univerzi, nato pa zaprositi za študentski vizum. Univerze, ki ponujajo najbolj priljubljene diplomske programe v Vietnamu so inženiring, poslovanje, IT, upravljanje, ekonomija in računovodstvo.
 
Delo: Kljub temu, da je Vietnam država s skoraj zanemarljivo stopnjo brezposelnosti, tujci težko najdejo službo. To je posledica zakonov, ki jih ima vietnamska vlada pri najemanju tujcev, zato izseljencem otežuje vstop na trg dela. Uradno potrebujete diplomo za pridobitev delovnega dovoljenja v Vietnamu. Za preverjanje njegove zakonitosti potrebujete celo veleposlaništvo. Vendar pa v uradnih pravilih za pridobitev delovnega statusa v Vietnamu obstaja klavzula, ki sprejema dokumentirane izkušnje namesto diplome. Preko veliko dobrodelnih organizacij se lahko dobrodelno prijavite kot učitelj angleškega jezika. Z ustrezno diplomo pa lahko učiteljsko službo najdete brez težav. Tudi brez diplome je službo možno najti, a je proces iskanja službe daljši in zahtevnejši, poleg tega pa se je potrebno še dodatno izobraževati in opravljati prakso. Preko mnogih dobrodelnih organizacij pa lahko tudi na drugačne načine pomagate lokalnim skupnostim.
 
image_alt
Odpiramo vrata tujine: Dobrodošli v Vietnamu (1/5)

Službe, ki se iščejo v državi: bančništvo, programer, gradbeni inženir in trženje.
 
Najbolj pogoste službe tam so medicinska sestra, učitelj, kmet, odvetnik in računalniški programer.
 
Če želite stalno prebivati ​​v Vietnamu in biti upravičeni do naturalizacije v Vietnamu, morate zaprositi za kartico za stalno prebivanje, ki ima enako veljavnost kot vizum.
 
Tuji zaposleni s TRC lahko vstopijo in izstopijo iz Vietnama brez vizuma v veljavnih pogojih svojega TRC. Čas obdelave običajno traja pet delovnih dni, pristojbina pa se giblje med 80 in 120 USD, odvisno od trajanja kartice.
 
Za prijavo na vizum za delo v Vietnamu morajo zaposleni narediti naslednje: pridobite pismo od svojega delodajalca, ki potrjuje vaše delo v podjetju; zberite tri nedavne fotografije potnega lista ali posnemite nove fotografije in pridobite potrdilo o zdravstvenem stanju v bolnišnici v Vietnamu ali vaši državi prebivališča.
 
Najnižja plača v Vietnamu se je od 1.7.202 zvišala s 1.490.000 VND/mesec (63,8 USD) na 1.600.000 VND/mesec (68,5 USD), kar se bo povečalo za 110.000 VND. Povprečni mesečni zaslužek Vietnama je junija 2021 znašal 293 USD v primerjavi s prejšnjo številko 311 USD marca 2021.
 

 

Več iz rubrike