Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Gambiji (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Gambijo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Gospodarske panoge Gambije

 
Za gospodarstvo Gambije so značilni tradicionalno samooskrbno kmetijstvo, ki temelji na arašidih, ponovna izvozna trgovina okoli njegovega oceanskega pristanišča, nizke uvozne dajatve, minimalni upravni postopki in nihajoči menjalni tečaj brez deviznega nadzora.
 
V gospodarstvu Gambije prevladujejo kmetijstvo, ribištvo in zlasti turizem. Leta 2015 je 48,6 odstotka prebivalstva živelo v revščini. Na podeželju je revščina še bolj razširjena in znaša skoraj 70 odstotkov.
 
Indeks človeškega razvoja Programa Združenih narodov jo je od leta 2014 uvrstil na 172. mesto izmed 186 najrevnejših držav. Medtem ko so vzroki revščine v Gambiji številni, sta dva glavna problema splošno pomanjkanje gospodarske raznolikosti, neustrezen know-how kar zadeva kmetijstvo, ter nizka produktivnost.
 
image_alt
Kako naj se milenijci pripravijo na upokojitev

Leta 2018 je državni dolg Gambije znašal okoli 1,33 milijarde ameriških dolarjev.
 
Gambija je uvrščena med najmanj razvite države sveta in je država z nizkimi dohodki. Letna stopnja rasti BDP v Gambiji je od leta 1968 do leta 2020 v povprečju znašala 3,71 odstotka, leta 1975 je dosegla najvišjo vrednost 12,39 odstotka in leta 2011 rekordno nizko -8,10 odstotka.
 
BDP je pomemben pokazatelj gospodarske moči države. Leta 2019 je bruto domači proizvod Gambije znašal približno 1,826 milijarde ameriških dolarjev.
 
Gambija nima pomembnih mineralnih ali drugih naravnih virov in ima omejeno kmetijsko bazo. Približno 75 odstotkov prebivalstva je za preživetje odvisno od pridelkov in živine.
 
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Leta 2019 je bil delež kmetijstva v gambijskem bruto domačem proizvodu 21,8 odstotka, industrija je prispevala približno 15,79 odstotka, storitveni sektor pa je prispeval približno 54,52 odstotka.
 
Kmetijstvo: Glavni kmetijski proizvodi, pridelani lokalno, so arašidi, riž, proso in sirek. Glavno pridelano sadje vključuje mango in indijske oreščke. To so tudi glavni dobičkonosni pridelki, riž pa je glavni pridelek. Približno 38 odstotkov celotne površine države ali približno 430.000 Ha je obdelovalne. Izzivi kmetijstva v Gambiji so slaba infrastruktura, slaba rodovitnost tal, padajoče cene kmetijskih proizvodov, naraščajoče cene proizvodnih surovin in nizke zasebne naložbe.
 
Industrija: Industrija (vključno s proizvodnjo, gradbeništvom, rudarstvom in električno energijo) v Gambiji je precej omejena. Industrijski BDP se je v letih 1990–98 povečeval po letni povprečni stopnji 1,0 odstotka na leto, leta 1998 pa je bila ocenjena na 5,2 odstotka. Proizvodnja je pomemben podsektor industrije.
 
Turizem: Zlasti opredeljen kot ustrezna razvojna strategija. Je glavni vir tujih valut, obsega pomemben delež BDP in je pomemben vir zaposlovanja, ki zagotavlja približno 16.000 delovnih mest. Gambijska turistična industrija beleži letni obisk več kot 100.000 obiskovalcev in predstavlja drugi največji zaslužek po kriteriju tuje valute. Turisti v glavnem prihajajo iz Evrope, več kot 50% obiskovalcev pa predstavljajo paketni organizatorji potovanj iz Velike Britanije.
 

Pregled gospodarskih gibanj v Gambiji

 
Uvoz: Svetlo čist bombaž (190 milijonov ameriških dolarjev), rafinirana nafta (81 milijonov ameriških dolarjev), riž (60,1 milijona ameriških dolarjev), surovi sladkor (54,2 milijona ameriških dolarjev), palmovo olje (45,5 milijona ameriških dolarjev). Nato pa še živila, gorivo in stroji. Najpomembnejši uvozni partnerji za Gambijo so Kitajska (531 milijonov dolarjev), Indija (154 milijonov dolarjev), Senegal (84,4 milijona dolarjev), Brazilija (80,4 milijona dolarjev) in Slonokoščena obala (70,7 milijona dolarjev). Glavni trgovinski partnerji Gambije sta tako Slonokoščena obala (15 odstotkov celotnega uvoza) in Kitajska (15 odstotkov).
 
Izvoz: Glavni izvoz Gambije so arašidi, ribe in bombaž. Glavna izvozna partnerja Gambije sta Senegal in Gvineja, sledita Združeno kraljestvo in Kitajska (67,9 milijona dolarjev). Tu so še Gvineja Bissau, Gana in Indija (40, 1 milijona dolarjev). Največji izvoz predstavlja surovi les (46,8 milijona dolarjev), kokosovi orehi, brazilski in indijski orehi (32,2 milijona dolarjev), žagan les (15,4 milijona dolarjev), rafinirana nafta (11,6 milijona dolarjev) in ribje olje (10,4 milijona dolarjev).
image_alt
Grki z inovativno metodo odvoza odpadkov do 12 milijonov evrov

Zanimivosti – poslovno sodelovanje med Gambijo in Slovenijo

 
Leta 2019 je Slovenija uvrstila na 56., Gambija pa Slovenijo na 180. mesto na lestvico po skupnem izvozu.
 
Gambia Imports from Slovenia Value Year
Vehicles other than railway, tramway $3.14K 2020
Rubbers $996 2020
Furniture, lighting signs, prefabricated buildings $513 2020
Other made textile articles, sets, worn clothing $272 2020
Machinery, nuclear reactors, boilers $154 2020
Electrical, electronic equipment $50 2020
Tools, implements, cutlery of base metal $290 2018
Carpets and other textile floor coverings $125 2018
Umbrellas, walking-sticks, seat-sticks, whips $84 2018
Ceramic products $29 2018
 
Gambija izvaža v Slovenijo Vrednost Leto
Užitno sadje, oreški, lupina agrumov, melone 5,50 tisoč dolarjev 2014
Oljna semena, oleagični plodovi, zrna, semena, plodovi 3,91 tisoč dolarjev 2014
     
     
 Vir: tradingeconomics.com

Izobraževanje v Gambiji poteka v petih stopnjah, in sicer nižji osnovni, višji osnovni in srednji šoli, ki mu sledijo dodiplomski in podiplomski študij. Čeprav je vsaj 6 let nižjega osnovnega izobraževanja obvezno in brezplačno, pomanjkanje univerzalnih zmogljivosti za nekatere to ni mogoče. Leta 2016 je stopnja vpisa v Gambiji znašala 93 odstotkov, kar je velik napredek v primerjavi z 81 odstotki v letu 2011. Z neutrudnimi prizadevanji UNICEF-a so Gambijci v le petih letih dramatično povečali število otrok, ki se izobražujejo.
 
Izobraževalna politika Gambije je usklajena s ciljem 4. trajnostnega razvoja in se osredotoča na dostopno, pravično in vključujoče kakovostno izobraževanje za vse. Ustava Gambije določa, da je osnovno izobraževanje pravica in mora biti brezplačno, obvezno in na voljo vsem.
 
Mangroves, Gambija, Foto: Shutterstock
Mangroves, Gambija, Foto: Shutterstock

Stroški za plačilo vseh stroškov osnovnošolskega otroka za eno leto znašajo le 37,50 ameriških dolarjev. Osredotočeni so predvsem na študente iz podeželja iz vasi, ki so tako daleč od srednje šole, da potrebujejo sobo in prehrano ter šolske stroške, vendar to skupaj ne presega 300 ameriških dolarjev na leto.
 
Visokošolski sistem Gambije predstavljajo 3 univerze s 67 študijskimi programi. Poleg tega izvajajo še 34 diplomskih programov na dveh univerzah, 21 magistrskih programov na treh univerzah in 12 doktorskih programov na dveh univerzah.
 
Bodoči kandidati se prijavijo prek univerzitetnega portala (www.utg.gm) in ob uspešni prijavi študentom izdajo sprejemna pisma, študentske izkaznice in izčrpen akademski koledar s podrobnostmi o obdobjih predavanj, počitnicah, načinih plačevanja šolnine in ustreznimi informacijami.
 
Univerza v Gambiji, UTG, je bila leta 1999 ustanovljena z zakonom državnega zbora za odzivanje na izobraževalne potrebe države. Univerza se je začela z vpisom 300 študentov, leta 2006 pa je danes v njenih devetih šolah vpisanih več kot 2000 študentov.
 
Letna šolnina za Gambijce je 40.000 DY, za mednarodne študente pa 4.950 ameriških dolarjev. Šolnina za odrasle študente je 70.000 DY. Študenti imajo možnost plačati celoten znesek ali polovico zneska na semester (D19.000/2475 ameriških dolarjev za redne študente).
 
Za delo v Gambiji boste potrebovali vizo, razen če ste državljan države ECOWAS. Pred prijavo je priporočljivo, da se tam zaposlite, saj lahko vaš novi delodajalec vašo prijavo pogosto sponzorira. Več informacij lahko dobite na spletnem mestu lokalnega veleposlaništva.
 
Glavna panoga je kmetijstvo, tukaj je največ zaposlenih Gambijcev, čeprav turizem ponuja tudi priložnosti. Obdavčitev je na splošno primerljiva s preostalo regijo. Zdravstveni in izobraževalni sistemi so nerazviti in vsak, ki dela v Gambiji, bi moral raziskati zasebne alternative.
 
image_alt
Kriptovalute: Bitcoin ponovno presegel psihološko mejo

Najbolje plačani poklici so odvetniki, upravitelji bank, glavni izvršni direktorji, glavni finančni direktorji, ortodonti ter profesorji na fakulteti.
 
Tisti, ki nameravajo na daljavo ustanoviti podjetje v Gambiji, bi morali razmisliti o tem v naslednjih panogah: živilstvo; tekstil; IT; bančništvo in zavarovalništvo; nepremičnine; obdelava lesa; turizem.
 
Gambija trenutno išče vlagatelje, ki bi ji lahko pomagali razviti hotelsko in tržno infrastrukturo.
 
Gambijska turistična organizacija namerava državno turistično in poslovno središče prilagoditi mednarodnim standardom.
 
Upoštevajte, da je za zagon IT projekta v Gambiji, potrebno pridobiti licenco.
 
Potniki v Gambijo morajo za pridobitev vizuma oddati izpolnjeno vlogo skupaj z naslednjim:
  • Potni list, ki ima dve popolnoma prazni strani in izdan 6 mesecev pred datumi potovanja.
  • Nedavna in profesionalna fotografija potnega lista.
  • Predložite natisnjeno kopijo vstopnih in izstopnih letalskih kart.
Če želite postati stalni rezident Gambije, morate pred prijavo uradno bivati v državi 3 mesece.
 
Minimalna plača v Gambiji je 50 dalasi na dan (1,25 ameriškega dolarja). Povprečna plača je 59.079,00 GMD. 

Več iz rubrike