Grki z inovativno metodo odvoza odpadkov do 12 milijonov evrov

Podjetje za odvoz odpadkov LITTA deluje v Veliki Britaniji in zagotavlja unikatno reševanje problematike kopičenja smeti.
Fotografija: Vodstvo LITTE: Aaron Marc Georgiou, Alexie Crassas in Christos Yiannopoulos. Foto: LITTA
Odpri galerijo
Vodstvo LITTE: Aaron Marc Georgiou, Alexie Crassas in Christos Yiannopoulos. Foto: LITTA

Trije Grki, ki živijo v Londonu, vodijo podjetje za odvoz odpadkov LITTA. Aaron Marc Georgiou, Alexie Crassas in Christos Yiannopoulos so se odpovedali stabilni zaposlitvi, da bi skupaj uresničili poslovno idejo in ponudili okolju prijazne rešitve, poroča Greek Reporter.
 
Podjetje se s svojim delovanjem osredotoča na trajnostne storitve odstranjevanja odpadkov, ki obsegajo vse faze od odvoza smeti do njihovega recikliranja. Pri tem je poudarek na večjih kosih odpadkov, kot je pohištvo.  
 
Crassas in Yiannopoulos sta se Georgiousu pridružila kasneje, potem ko jih je povezala živahna skupnost Grkov, živečih v Londonu.
 
image_alt
Koliko denarja je dovolj za dostojno pokojnino?

Podlaga za delovanje podjetja LITTA je aplikacija, ki uporabnikom omogoča, da le z nekaj kliki naročijo odvoz smeti. Platforma je stroškovno učinkovita, odzivna in etična, so zatrdili v podjetju, katerega vrednost je ocenjena na nekaj manj kot 12 milijonov evrov.
 
LITTO je pred kratkim z nekaj več kot dvema milijonoma evrov podprlo podjetje za tvegan kapital Beringea, ki si prizadeva podpreti okolju prijazna in trajnostna podjetja. Beringea je namreč opazila potencial podjetja, saj pomaga pri reševanju velike problematike odlaganja odpadkov v Angliji.
 
V primerjavi z drugimi storitvami odstranjevanja odpadkov LITTA svojim strankam omogoča, da prek spleta ali aplikacije rezervirajo želeno storitev, pri čemer je postopek veliko bolj priročen in učinkovit.
 
Podjetje sicer ni bilo uspešno že s samega začetka, ko je bila ustvarjena zgolj aplikacija. Njegova hitra rast se je začela šele leta 2019, ko je bila postavljena še spletna stran. Od prejšnjih 100 naročil letno je promet kmalu po tem narasel na 2000 naročil v enakem obdobju. Zaradi hitre širitve poslovanja danes podjetje zaposluje 200 voznikov, številka pa še raste.
 
LITTA trenutno posluje na območju Londona, Glasgowa, Birminghama in Manchestra, v kratkem pa je predvidena tudi širitev v Avstralijo in ZDA.
Foto: Leon Vidic / Delo
Foto: Leon Vidic / Delo
 
 

Ideja nastala na podlagi problematike odlaganja odpadkov v Angliji


»Podjetje smo vzpostavili iz nule, postali smo kralji odpadkov,« je za Greek Reporter ponosno povedal Georgiou.
 
Uspeh LITTE ustanovitelj podjetja pripisuje trdemu delu ekipe. To jim je prislužilo tudi uvrstitev na prvo mesto na spletni strani Trustpilot.
 
Ideja za ustanovitev podjetja se je rodila na podlagi velike problematike z odpadki, s katero se srečujejo v Angliji. Veliko je namreč nezakonitega odlaganja smeti v naravo in ob cestah. Vsako leto naj bi na območju prišlo kar do milijona tovrstnih dogodkov, je razložil Georgiou, ki ga je prav to spodbudilo, da je začel iskati rešitve.
 
»Zakaj ne bi vzpostavili aplikacije, ki bi omogočala naročanje in rezervacijo odvoza smeti?,« se je takrat vprašal.
 
image_alt
Zaposleni množično zapuščajo delovna mesta

LITTA pri svojem delovanju uporablja sistem, ki ga je javnosti predstavil Uber. Povezuje se z neodvisnimi vozniki, s čimer svojim strankam zagotavlja kakovostno izkušnjo. Stranko vedno povežejo z najbližjim voznikom. S tem je čas vožnje kar se da kratek, tako so tudi zaradi prevoza ustvarjene emisije na najnižji ravni.
 
Stranke lahko prek aplikacije rezervirajo storitev, sledijo vozniku in imajo celo pregled nad tem, kje so bili odpadki odvrženi.
 
LITTA poleg odvoza poskrbi tudi za recikliranje 90 odstotkov zbranih odpadkov, s čimer prepreči njihovo kopičenje na odlagališčih. Podjetje se lahko pohvali po svojemu hitremu opravljanju storitev. Izmerjen je bil celo rekordni čas za izvedbo celotne storitve od oddaje naročila do odvoza in končne reciklaže odpadkov, ki je znašal zgolj 16 minut.
 

Več iz rubrike