Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo v Bermudi (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Bermudo.
Fotografija: Bermuda. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Bermuda. Foto: Shutterstock

V Bermudi imajo mešani gospodarski sistem, ki vključuje sistem zasebnih podjetij v kombinaciji s centraliziranim gospodarskim načrtovanjem in vladnimi predpisi.

Bermudsko gospodarstvo se je leta 2016 vrnilo na negativno rast in poročalo o 0,1-odstotnem zmanjšanju BDP, potem ko je leta 2015 raslo po 0,6-odstotni stopnji. Brezposelnost je v letih 2016 in 2017 dosegla sedem odstotkov. Javni dolg raste in presega 2,4 milijarde dolarjev, vlada pa še naprej dela na privabljanju tujih naložb.

23 odstotkov prebivalstva Bermudskih otokov je leta 2017 živelo v revščini oziroma pod 50 odstotki srednjega dohodka gospodinjstva.

Ko primerjajo življenjski standard na Bermudih z drugimi državami, mnogi domnevajo, da je na Karibih ali pa je ena izmed držav tretjega sveta. Nobena od teh trditev ni resnična. Bermude je mogoče primerjati s priljubljenimi državami, kot so ZDA, Kanada ali celo z znanimi evropskimi destinacijami.

Zanimivo je, da ima Bermuda dandanes četrti najvišji dohodek na prebivalca na svetu, na kar vplivajo predvsem zunanje finančne storitve za nerezidenčna podjetja; zlasti zavarovanje in pozavarovanje na morju ter turizem. Turizem predstavlja približno 28 odstotkov BDP-ja, od tega 85 odstotkov iz Severne Amerike.

Bermudsko gospodarstvo temelji na zavarovanju in pozavarovanju na morju ter turizmu, dveh največjih gospodarskih sektorjih. Bermudi so imeli večino 20. stoletja in nekaj let pozneje enega najvišjih svetovnih BDP-jev na prebivalca. V zadnjem času je na njen gospodarski status vplivala svetovna recesija.

image_alt
Države z največjim deležem žensk

Panoge na Bermudih:

 • upravljanje premoženja
 • bančništvo in kapitalski trgi
 • zavarovanje v lastni režiji
 • državne in javne službe
 • gostoljubje in prosti čas
 • zavarovanje

Leta 2018 je bermudski BDP znašal 7,263 milijarde ameriških dolarjev, BDP na prebivalca pa 111.540 ameriških dolarjev z realno stopnjo rasti 1,7 odstotka. V letu 2018 (ocena) je kmetijstvo k BDP-ju prispevalo 0,3 odstotka, industrija 5 odstotkov, storitve pa 94,2 odstotka.

Bermudski naravni viri vključujejo deževnico, prst, ribje staleže, korale, pesek, cedro, apnenec, čist zrak in obilo sonca.

Časovna vrsta gospodarske rasti za Bermude zajema obdobje od Q1 2014 do Q4 2020. V tem časovnem obdobju je bila povprečna stopnja rasti za Bermude -0,48-odstotna. Najnižja stopnja rasti, -16,1 odstotka, je bila zabeležena v drugem četrtletju 2020, najvišja pa v tretjem četrtletju 2015, ko je znašala 4,3 odstotka.

Maja 2020 je znašal dolg bermudske vlade 2,68 milijarde dolarjev, meja dolga pa se je povečala na 2,9 milijarde dolarjev kot odgovor na izdatke, povezane s pandemijo covida-19.

Clock Tower, Bermuda. Foto: Shutterstock
Clock Tower, Bermuda. Foto: Shutterstock

Pregled gospodarskih gibanj v Bermudi

Največji uvoz Bermudskih otokov predstavljajo potniške in tovorne ladje (271 milijonov dolarjev), rafinirana nafta (125 milijonov dolarjev), poštne znamke (66,8 milijona dolarjev), rekreacijski čolni (45,6 milijona dolarjev) in letala, helikopterji in / ali vesoljska plovila (44,8 milijona dolarjev). Večinoma uvažajo iz ZDA (579 milijonov dolarjev), Južne Koreje (220 milijonov dolarjev), Nemčije (135 milijonov dolarjev), Kanade (105 milijonov dolarjev) in Nizozemske (47,2 milijona dolarjev).

Carina se običajno izračuna na podlagi ad valorem, običajno na transakcijsko vrednost uvoženega blaga. Najpogostejša stopnja je 22,25 odstotka, čeprav ima večina živil nižjo stopnjo; od pet do 15 odstotkov. Za določeno blago, kot so zdravila, korektivna očala in gradivo za branje, je stopnja nična.

Največji del izvoza Bermudov predstavljajo letala, helikopterji in / ali vesoljska plovila (465 milijonov dolarjev), naftni plin (28,6 milijona dolarjev), potniške in tovorne ladje (24,4 milijona dolarjev), čolni za rekreacijo (12,2 milijona dolarjev) in specializirana vozila (9,87 milijonov dolarjev). Večinoma izvažajo na Irsko (436 milijonov dolarjev), v Španijo (30,1 milijona dolarjev), Poljsko (24,5 milijona dolarjev), ZDA (24,2 milijona dolarjev) in Pakistan (21,8 milijona dolarjev).

Največji delež izvoza z Bermudskih otokov predstavljajo deli ali dodatki za glasbila, alkoholne pijače in vozila za posebne namene. Ta trio predstavlja 70,7 odstotka celotne vrednosti bermudskega izvoženega blaga v letu 2020.

Zanimivosti: poslovno sodelovanje med Bermudo in Slovenijo

Veleposlaništvo Bermudov v Ljubljani

Naslov: Trg republike 3, 1000, Ljubljana, Slovenija (četrto nadstropje)

Telefon: +386-1-2003910; +386-1-2003940

Faks: +386-1-4250174; +386-1-4259080

E-naslov: info@british-embassy.si

URL spletne strani: https://www.gov.uk/government/world/organisations/british-embassy-ljubljana

Če bi živeli v Sloveniji namesto na Bermudih, bi:

 • zaslužili 65,3 odstotka manj denarja: BDP na prebivalca znaša v Bermudi od leta 2016 99.400 dolarjev, medtem ko je ta v Sloveniji od leta 2017 34.500 dolarjev.
 • imeli 26,4 odstotka večjo verjetnost, da bi živeli pod pragom revščine: Na Bermudih živi 11 odstotkov ljudi pod pragom revščine od leta 2008, v Sloveniji pa je to število od leta 2016 13,9 odstotka od leta 2016.

image_alt
Najbogatejše družine na svetu

Uvoz iz Slovenije na Bermudske otoke je v letu 2020 znašal 41.050 ameriških dolarjev po podatkovni bazi Združenih narodov COMTRADE o mednarodni trgovini. Bermudski uvoz iz Slovenije: podatki, zgodovinski grafikon in statistika so bili nazadnje posodobljeni oktobra 2021.

Bermuda Uvoz iz Slovenije

Vrednost

Leto

Gume

25.530 dolarjev

2020

Blago, ki ni določeno glede na vrsto

14.560 dolarjev

2020

Optični, foto, tehnični, medicinski aparati

723 dolarjev

2020

Razni izdelki iz navadnih kovin

147 dolarjev

2020

Vozila, razen železnice, tramvaja

51 dolarjev

2020

Papir in karton, izdelki iz celuloze, papirja in kartona

35 dolarjev

2020

Izdelki iz železa ali jekla

3 dolarjev

2020

Uvoz v Slovenijo z Bermudskih otokov je v letu 2020 znašal 3.940 ameriških dolarjev, kažejo podatki Združenih narodov COMTRADE o mednarodni trgovini. Slovenski uvoz z Bermudov: podatki, zgodovinski diagram in statistika so bili nazadnje posodobljeni oktobra 2021.

Bermuda. Foto: Shutterstock
Bermuda. Foto: Shutterstock

Slovenski uvoz z Bermudskih otokov:

 • pijače, žgane pijače in kis: 3.940 dolarjev v letu 2020
 • glasbila, deli in dodatki: 22.990 dolarjev v letu 2019
 • oblačila, ne pletena ali kvačkana: 177 dolarjev v letu 2019

Vir: tradingeconomics.com

Izobraževanje je obvezno od 5. do 18. leta starosti in je brezplačno, če otrok obiskuje državno šolo, kot jo obiskuje 60 odstotkov učencev. Osnovne šole so razporejene po conah, znotraj katerih naj bi otroci v naslednjih petih letih študirali splošni akademski kurikulum.

Študentje se lahko vpišejo na Bermuda College po končani srednji šoli.

Na Bermudih je trenutno 18 javnih osnovnih šol, pet srednjih šol in dve višji šoli. Na Bermudih je približno 6000 študentov ter 10 javnih vrtcev.

Bermuda nima štiriletnih šol ali univerz. Na otoku ni akreditiranih visokošolskih ustanov, ki bi ponujale diplome, magisterije ali doktorate.

Za študij na katerikoli univerzi na Bermudih morajo mednarodni študenti pridobiti študentsko vizo za Bermude, odvisno od države izvora. Mednarodni študenti, ki nameravajo študirati na Bermudih, morajo zaprositi za študentski vizum. Študijski vizum za Bermude izdaja samo Oddelek za imigracijo Bermudov.

Če želite delati na Bermudskih otokih, morate biti Bermudec, poročeni z Bermudcem ali imeti potrdilo o stalnem prebivališču (PRC). Če niste, morate imeti veljavno delovno dovoljenje. Obstajajo različne vrste delovnih dovoljenj. Življenje in delo na Bermudih ponujata številne prednosti, ki prevladajo nad pomanjkljivostmi. Otok s turkiznim Atlantikom, ki ga obdaja, se ponaša z neverjetnim morskim življenjem, neokrnjenimi rožnatimi plažami, znan je po toplemu podnebju, prijaznih domačinih, vse to, skupaj z odlično hrano in sodobnimi dobrinami, so sanje mnogih.

Za zaposlene v skladu s politiko priseljevanja Bermudskih otokov na splošno velja, da lahko na podlagi dovoljenja delajo največ šest let. Nekatera delovna mesta se lahko štejejo za ključna za podjetje in imetnik tega položaja je lahko oproščen mandata.

image_alt
To je najstarejši ohranjeni zemljevid zvezd

Koliko časa traja postopek pridobitve delovnega dovoljenja? Štiri do osem tednov, zato bodite pozorni, da boste pravočasno izpolnili vlogo za dovoljenje za priseljevanje in delovno dovoljenje.

Povprečna plača na Bermudih znaša približno 1590 BMD (1600 dolarjev) na mesec. Plača je odvisna od lokacije in sektorja, v katerem delate. Bolj donosne plače bodo na voljo v finančnih službah in ne v turizmu.

Danes znaša minimalna plača na Bermudih 400 BMD na mesec, dejanska plača pa je lahko precej višja.

Kako dolgo lahko ostanete na Bermudih brez vizuma? Do 90 dni. Bermudi zahtevajo, da imate v potnem listu ustrezne neuporabljene strani. To omogoča vse potrebne žige ob prihodu in odhodu.

Katera delovna mesta so nabolj iskana? računovodje in revizijska delovna mesta; bančna delovna mesta; gradbena delovna mesta; delovna mesta v vladi in javnem sektorju; delovna mesta v hotelskem in gostinskem sektorju; delovna mesta v zdravstvu; zaposlitve v informacijski tehnologiji (IT); zavarovalna in pozavarovalna delovna mesta.

Če želite zaprositi za standardno delovno dovoljenje, mora vaš delodajalec izpolniti obrazec za standardno delovno dovoljenje. Delodajalci, ki oddajo več kot eno prijavo za eno kategorijo zaposlitve, morajo za vsako prijavo predložiti kopijo oglasa.

Več iz rubrike