Države z največjim deležem žensk

Kljub temu da je na svetu nekoliko več moških kot žensk, pa v nekaterih državah slednje odločno prevladujejo.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Po podatkih Združenih narodov (ZN) je bilo v začetku letošnjega leta na svetu 7,8 milijarde ljudi. V zadnjem času naj bi se število svetovnega prebivalstva vsako leto povečalo za približno 90 milijonov. Pri tem je razmerje med moškimi in ženskami približno enako, čeprav je moških nekoliko več. Po oceni ZN naj bi leta 2015 ženske predstavljale 49,6 odstotka svetovnega prebivalstva.

image_alt
Japonci delovno aktivni tudi po upokojitvi

Seveda se ta delež od države do države razlikuje. Tako naj bi bilo po podatkih Svetovne banke v kar 100 državah več žensk od moških. Največ žensk (54,4 odstotka) se nahaja v Nepalu. Sledijo Latvija (54 odstotkov), Litva (53,7 odstotka), Ukrajina (53,7 odstotka), Rusija (53,7 odstotka), Belorusija (53,5 odstotka), El Salvador (53,2 odstotka) in Armenija (53 odstotkov).

V Nepalu je nekaj več kot 28 milijonov prebivalcev. Žensk je dva milijona več od moških. Razlog naj bi bil v daljši pričakovani življenjski dobi žensk. Pričakovana življenjska doba tamkajšnjih prebivalcev znaša 70,4 leta, medtem ko je za ženske 71,6 leta. Hkrati se številni delovno sposobni moški prebivalci Nepala preselijo v tujino, običajno v Indijo, kjer se jim ponujajo boljše zaposlitvene možnosti, poroča World Atlas.

Foto: Jure Eržen / Delo
Foto: Jure Eržen / Delo

V Vzhodni Evropi manj moških zaradi vojn in lakote v preteklosti

Opazimo lahko tudi trend precejšnjega deleža žensk v državah Vzhodne Evrope, kot so Rusija, Belorusija, Ukrajina in Latvija. Kljub temu da v teh državah med novorojenčki prevladujejo fantki, pride pri starosti med 25 in 30 let do preobrata in vodstvo prevzamejo pripadnice nežnejšega spola. Medtem ko naj bi bilo število moških in žensk konec 19. stoletja precej izenačeno, se je trend kasneje obrnil v prid žensk. Razlog naj bi bile svetovne vojne in lakota v preteklih desetletjih, navaja World Atlas.

Srednjeameriška država Salvador ima približno 6,45 milijona prebivalcev, od tega 3,43 milijona žensk. Razloga naj bi bila višja pričakovana življenjska doba žensk in velika stopnja izseljevanja moških, ki v tujini iščejo boljše priložnosti za delo.

Države z največjim deležem ženske

Odstotni delež žensk v populaciji

Nepal

54,4

Latvija

54

Litva

53,7

Ukrajina

53,7

Rusija

53,7

Belorusija

53,5

Salvador

53,2

Armenija

53

Estonija

52,7

Portugalska

52,7

Madžarska

52,4

Gruzija

52,3

Zimbabve

52,3

Moldavija

52,1

Šrilanka

52

Vir: Svetovna banka

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

Več iz rubrike