Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo na Sejšelih (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Sejšele.
Fotografija: Sejšeli. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Sejšeli. Foto: Shutterstock

Sejšeli imajo v storitve usmerjeno mešano gospodarstvo, v katerem se nekateri državljani še vedno zanašajo na samooskrbno kmetijstvo, vendar je turizem spodbujal gospodarstvo z vrsto zasebne svobode v kombinaciji s centralizirano vladno ureditvijo.

Rast vodi turistični sektor, ki zaposluje približno 30 % delovne sile in zagotavlja več kot 70 % deviznih zaslužkov. Sledi mu ribolov tunov. Vlada je v zadnjih letih spodbujala tuje naložbe za nadgradnjo hotelov in drugih storitev. Sejšeli so tudi poveljniško gospodarstvo.

Danes se Sejšeli ponašajo z najvišjim nominalnim BDP na prebivalca med vsemi afriškimi državami in sicer 12,3 milijarde dolarjev (2020). Imajo drugi najvišji indeks človekovega razvoja med vsemi afriškimi državami za Mavricijem. Je ena od le dveh afriških držav, ki jih Svetovna banka (druga je Mauritius) uvršča med gospodarstvo z visokimi dohodki.

Letna stopnja rasti BDP na Sejšelih je od leta 2000 do 2021 v povprečju znašala 3,57 odstotka, v drugem četrtletju 2021 pa je dosegla najvišjo vrednost 34 odstotkov, v drugem četrtletju 2020 pa rekordno nizko raven -24 odstotkov.

image_alt
Zaradi podnebnih sprememb bo kava dražja

Sklad Sejšelov za ohranjanje in prilagajanje podnebju (SeyCCAT) je bil ustanovljen leta 2015 skupaj z vlado Sejšelov in The Nature Conservancy. Stranki sta sklenili prvo zamenjavo dolga za naravo za ohranjanje oceanov s prestrukturiranjem dolga v vrednosti 21,6 milijona USD.

Dolgoročno naj bi se BDP Sejšelov v skladu z našimi ekonometričnimi modeli gibal okoli 1,40 milijarde USD leta 2022 in 1,60 milijarde USD leta 2023.

BDP je v letu 2021 znašal 22,99 milijarde dolarjev.

BDP v tekočem dolarju se je leta 2021 povečal za 10 odstotkov ali za 2,10 milijarde dolarjev na raven 22,99 milijarde dolarjev.

Glavne industrije Sejšelov vključujejo turizem, ribištvo, kmetijstvo, vrtanje nafte in proizvodnjo. Večina proizvajalcev je majhnih in sestoji večinoma iz obratov za predelavo hrane. Proizvodnja piva, cigaret, kemikalij in pohištva med drugim igrajo pomembno vlogo v sektorju.

Sejšeli. Foto: Shutterstock
Sejšeli. Foto: Shutterstock

Sestava po sektorjih: kmetijstvo: 2,5 %, industrija: 13,8 %, storitve: 83,7 %.

  • Kmetijstvo: Na manjših kmetijah pridelujejo domačo povrtnino, veliko sadja, nekaj čaja, redijo živali - kar jim pač zadostuje za domače potrebe. Za izvoz pridelujejo tudi več vrst začimb.
  • Ribištvo: Imajo ribiške vasi, kjer so usmerjeni predvsem v ribolov za svoje potrebe in potrebe turizma otočja. Razvili so tudi modernejšo ribiško industrijo. Pri tem lovijo tune, kozice, nabirajo alge; večinoma za izvoz.
  • Energetika: Električno energijo pridobivajo iz dizelskih agregatov, tekoča goriva za pridobivanje električne energije večinoma uvažajo.
  • Industrija: Najbolj je razvita živilska industrija. Imajo na primer tovarno tuninih konzerv, pivovarno, pridobivajo brezalkoholne pijače, izdelujejo tobačne izdelke, turistične spominke, itd.
  • Turizem je glavna ekonomska dejavnost. Bolj se je razvil po odprtju mednarodnega letališča na glavnem otoku Mahe. Razvijajo tudi ekološki turizem, pri tem pa imajo omejitev, da je lahko v Republiki Sejšeli hkrati največ 4000 turistov, letno pa največ 200.000.

Pregled gospodarskih gibanj na Sejšelih

Izvoz na Sejšelih se je decembra povečal na 43,93 milijona USD z 20,92 milijona USD novembra 2021. 

Vir: Central Bank of Seychelles

Izvoz Sejšelov je močno odvisen od ribiške industrije (90 odstotkov celotnega izvoza). Posledično so glavni izvoženi proizvodi: tuna (50 odstotkov celotnega izvoza), kozice in druge ribe. Glavna izvozna partnerja Sejšelov sta Francija in Združeno kraljestvo. Drugi so Italija, Južna Afrika, Japonska in Nemčija.

Uvoz na Sejšelih se je decembra povečal na 92,37 milijona USD z 91,42 milijona USD novembra 2021. 

Vir: Central Bank of Seychelles

image_alt
Prvi ameriški in najdražji kovanec na svetu dobil novega lastnika

Glavni uvoz Sejšelov so naftni derivati ​​(25 odstotkov celotnega izvoza), stroji (24 odstotkov) in industrijski izdelki (24 odstotkov). Glavni uvozni partner Sejšelov so Savdska Arabija, Južna Afrika, Francija in Španija.

Glede na globalne makro modele Trading Economics in pričakovanja analitikov naj bi uvoz na Sejšelih do konca tega četrtletja znašal 125,00 milijonov USD. Dolgoročno se predvideva, da se bo uvoz Sejšelov leta 2023 v skladu z našimi ekonometričnimi modeli gibal okoli 125,00 milijonov USD.

Vir: tradingeconomics.com

Zanimivosti - poslovno sodelovanje med Slovenijo in Sejšeli

Izvoz Slovenije na Sejšele je v letu 2020 znašal 71,16 tisoč ameriških dolarjev, kažejo podatki Združenih narodov COMTRADE o mednarodni trgovini. 

Slovenski uvoz iz Sejšelov je v letu 2020 znašal 38,37 tisoč ameriških dolarjev, kažejo podatki Združenih narodov COMTRADE o mednarodni trgovini.

Vir: tradingeconomics.com, februar 2022

Primerjava med gospodarstvi držav je dostopna na POVEZAVI.

Sejšeli. Foto: Shutterstock
Sejšeli. Foto: Shutterstock

Izobraževanje

Sejšeli imajo javne osnovne šole, ki imajo deset razredov in so brezplačne. Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno. Otroci vstopijo v prvi razred, ko so stari šest let. Osnovni šoli sledi srednja šola, ki ima pet letnikov. Na glavnem otoku Mahe imajo še univerzo, vendar skorajda ne v pravem pomenu besede, saj imajo le politehnični inštitut in Ameriški medicinski inštitut, kjer imajo priznano izobrazbo tudi Američani. Mladi se večkrat odločajo za študij v tujini, saj drugih inštitutov oziroma fakultet Sejšeli ne premorejo.

V državi je od leta 1981 do danes v veljavi sistem brezplačnega izobraževanja, ki je obvezno do 16. leta starosti in brezplačno skozi srednjo šolo do 18. leta. Dijaki morajo plačati uniforme, ne pa tudi knjig ali šolnine. Na arhipelagu je 33 javnih šol.

Za študij na Sejšelih morajo mednarodni študenti pridobiti študentski vizum Sejšelov, odvisno od njihove države izvora.

Eno leto dodiplomskega študija vas bo kot tujega študenta stalo okoli 17.500 USD. Magistrski študij Uniseyja bo študenta stal znaten znesek in sicer 17.500 USD na leto.

V sklopu visokošolskega sistema na Sejšelih je možno obiskovati dve univerzi s 14 študijskimi dodiplomskimi programi.

image_alt
Kraljevi par morda kmalu v pozabljeno graščino britanske kraljice

Delo

Vsak tujec, ki želi delati na Sejšelih, potrebuje dovoljenje za pridobitev poklica (GOP), znano tudi kot delovno dovoljenje. Ta dokument omogoča osebi delo na Sejšelih, bodisi da je pri tem zaposlena ali samozaposlena oseba.

Sejšeli imajo močno gospodarstvo, ki še naprej raste. Njegove glavne panoge na področju finančnih storitev, turizma in prometa ponujajo veliko možnosti za zaposlitev. Obdavčitev je nizka v primerjavi s številnimi afriškimi državami, kar je tudi privlačno za delavce. Največje mesto na Sejšelih in mesto z največ delovnimi mesti je Victoria.

Vsaka oseba, ki želi pridobiti delovni vizum za Sejšele, mora zaprositi za pridobitno poklicno dovoljenje, če je oseba samozaposlena v svojem podjetju.

Kako dobim delovni vizum za Sejšele? Pridobitev bančne garancije ali varščine od banke na Sejšelih, pri čemer je znesek odvisen od države izvora zaposlenega, ter pridobitev pogodbe o zaposlitvi, ki jo je potrdil Zavod za zaposlovanje.

Študentsko dovoljenje študentu ne dovoljuje dela na Sejšelih.

Stopnja minimalne plače na Sejšelih je 26 SCR na uro za vse delavce, razen občasnih delavcev. Najnižja plača je 30 SCR na uro za občasne delavce. Razpon plač za tiste, ki delajo na Sejšelih, je običajno od 8.288,00 SCR (minimalna plača) do 30.936,00 SCR (najvišje povprečje, dejanska najvišja plača je višja).

Več iz rubrike