Odpiramo vrata tujine: Gospodarstvo na Filipinih (2/5)

V seriji prispevkov rubrike »Odpiramo vrata tujine« predstavljamo Filipine.
Fotografija: Gili Air island, Filipini. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Gili Air island, Filipini. Foto: Shutterstock

Filipini veljajo predvsem za novo industrializirano državo na prehodu iz gospodarstva, ki temelji na kmetijstvu, v gospodarstvo, ki temelji bolj na storitvah in proizvodnji.

Prisotna je precej visoka stopnja revščine, saj več kot 16 odstotkov prebivalstva živi pod njenim pragom. Zaradi številnih ljudi, ki so finančno odvisni od kmetijstva, in neenakosti pri porazdelitvi bogastva si približno 17,6 milijona Filipincev težko privošči osnovne potrebščine.

Z naraščajočo urbanizacijo, naraščajočim srednjim razredom ter številčnim in mladim prebivalstvom je gospodarska dinamika Filipinov zakoreninjena v močnem povpraševanju potrošnikov, ki ga podpirajo živahni trg dela in močna nakazila.

Filipini so bili poleg Indonezije, Malezije, Vietnama in Tajske imenovani za eno od gospodarstev tigrovcev.

Ocena ekonomske svobode Filipinov je 64,1, s čimer je njihovo gospodarstvo 73. najbolj svobodno v indeksu 2021. Filipini so uvrščeni na 12. mesto med 40 državami v azijsko-pacifiški regiji, njihova skupna ocena pa je nad regionalnim in svetovnim povprečjem.

Od novembra 2020 znaša javnofinančni dolg Filipinov 10,13 bilijona ₱ (210.709.166.300 dolarjev). Delež dolga v BDP, ki odraža sposobnost plačevanja obveznosti, je poskočil z 39,6 odstotka v letu 2019 na 53,9 odstotka v letu 2020 in na 58,1 odstotka v letu 2021.

Glede na globalne makro modele Trading Economics in pričakovanja analitikov naj bi BDP na Filipinih dosegel 373 milijarde dolarjev do konca leta 2021. Dolgoročno naj bi se filipinski BDP leta 2022 po naših ekonometričnih modelih gibal okoli 379 milijard dolarjev.

image_alt
Najlepši božični sejmi v Evropi

Leta 2020 je bil delež kmetijstva v filipinskem bruto domačem proizvodu 10,18-odstoten. Industrija je prispevala približno 28,4 odstotka, storitveni sektor pa približno 61,42 odstotka.

Štiri komponente bruto domačega proizvoda so: osebna potrošnja, poslovne naložbe, državna poraba in neto izvoz.

Glavni panogi Filipinov vključujeta proizvodnjo in kmetijstvo. V proizvodnji, rudarstvu in predelavi mineralov so v središču pozornosti farmacevtski izdelki, ladjedelništvo, elektronika in polprevodniki. Filipini so eden najbolj privlačnih farmacevtskih trgov v azijsko-pacifiški regiji.

Na Filipinih so trije največji gospodarski sektorji: industrija, storitve in kmetijstvo glede na prispevek k BDP. V preteklih letih je storitveni sektor izkazoval stalno rast.

Skoraj polovica delovne sile na Filipinih je zaposlena v kmetijsko-predelovalni industriji. Za lastno prehrano gojijo predvsem riž in koruzo, za izvoz pa kokosove orehe, sladkorni trs, ananas in tudi banane. Zelo resen problem je uničevanje gozdov zaradi pridobivanja novih obdelovalnih površin. Glavne industrijske panoge so tekstilna, živilska, kemična in elektrotehnična. Od rudnih bogastev so pomembni baker (baker je najpomembnejše izvozno blago države Filipini), zlato, nafta in nikelj. Pomemben vir deviz so nakazila delavcev na začasnem delu v tujini.

Pregled gospodarskih gibanj na Filipinih

Izvoz s Filipinov se je septembra 2021 medletno povečal za 6,3 odstotka na 6,68 milijarde dolarjev, kar se je močno zmanjšalo glede na 18,9-odstotno rast iz avgusta. Kljub temu je bil to že sedmi mesec zapored povečanja prodaje v tujini zaradi umirjanja svetovnega povpraševanja ter motenj v logistični in dobavni verigi. Predvsem se je povečala prodaja kemikalij (55,4 odstotka), zlata (44,3 odstotka), katod in katodnih profilov, rafiniranega bakra (39,8 odstotka), kokosovega olja (21,1 odstotka), drugih mineralnih izdelkov (17 odstotkov), drugih industrijskih izdelkov (7,1 odstotka) in elektronskih izdelkov (5,4 odstotka). Nasprotno pa so se pošiljke najbolj zmanjšale tako za stroje in transportno opremo (-27,8 odstotka) ter kovinske komponente (-22,8 odstotka). Povečal se je izvoz v ZDA (27,27 odstotka), Hongkong (13,2 odstotka), Singapur (15,4 odstotka), Tajsko (6,4 odstotka), Tajvan (16,2 odstotka), države ASEAN (12 odstotkov) in EU (0,6 odstotka) . Nasprotno pa je izvoz na Kitajsko (-14,7 odstotka), in na Nizozemsko (-13,5 odstotka) padel. Glede na obdobje od januarja do septembra so se pošiljke medletno povečale za 18 odstotkov na 55,68 milijarde dolarjev.

Vir: Nacionalni statistični urad Filipinov

image_alt
Portugalska - največja proizvajalka koles v EU

Na Filipinih predstavlja izvoz skoraj tretjino BDP. Največji izvoz predstavljajo: elektronski izdelki (42 odstotkov), ostali izdelki (10 odstotkov) ter lesna obrt in pohištvo (6 odstotkov). Filipini so tudi največji svetovni proizvajalec kokosa, ananasa in abake. Glavni izvozni partnerji Filipinov so: Japonska (21 odstotkov), ZDA (15 odstotkov), Kitajska (12 odstotkov) in Hongkong (8 odstotkov).

Uvoz na Filipine se je medletno povečal za 24,8 odstotka na 36-mesečno najvišjo vrednost v višini 10,67 milijarde dolarjev septembra 2021, potem ko se je v prejšnjem mesecu nekoliko popravil za 30,9 odstotka ob močnem domačem povpraševanju po pospešenem cepljenju proti covidu-19. Povečali so se prihodi vseh blagovnih skupin: mineralna goriva, maziva in sorodni materiali (117,4 odstotka), zdravila in farmacevtski izdelki (105,8 odstotka), železo in jeklo (67,1 odstotka), transportna oprema (20,5 odstotka), žita in žitni pripravki (13,9 odstotka), razni industrijski izdelki (13,2 odstotka), elektronski izdelki (11,5 odstotka), druga hrana in žive živali (9,5 odstotka) ter telekomunikacijska oprema (1,7 odstotka). Povečal se je uvoz iz Kitajske (9,6 odstotka), Japonske (28 odstotka), Južne Koreje (30,3 odstotka), Tajske (33,6 odstotka), Indonezije (30,2 odstotka), Singapurja (9,8 odstotka), Tajvana (29,7 odstotka, držav ASEAN (22,4 odstotka)) in EU (15,8 odstotka). Nakupi so se zmanjšali tako iz ZDA (-1,8 odstotka) kot iz Indije (-0,7 odstotka). Glede na prvih devet mesecev leta so se prihodi medletno povečali za 30,3 odstotka na 84,87 milijarde dolarjev.

Vir: Nacionalni statistični urad Filipinov

Filipini. Foto: Shutterstock
Filipini. Foto: Shutterstock

Na Filipinih se v največji meri uvažajo: elektronski izdelki (25 odstotkov), mineralna goriva (21 odstotkov) in transportna oprema (10 odstotkov). Glavni uvozni partnerji Filipinov so: Kitajska (13 odstotkov), ZDA (11 odstotkov), Japonska (osem odstotkov) in Tajvan (osem odstotkov).

Vir: tradingeconomics.com

Poslovno sodelovanje med Filipini in Slovenijo

Primerjava med gospodarstvi držav je dostopna TUKAJ.

Nedavno, oktobra 2021, je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) pozvala k ukrepanju za reševanje pomanjkanja osebja, zlasti v proizvodnji in storitvah, vključno s sklenitvijo sporazumov z državami v regiji, Filipini ter Ukrajino, za lažji uvoz tuje delovne sile.

Sklicujoč se na raziskave državnega statističnega urada in Eurochambers je GZS povedala, da se s pomanjkanjem kadrov spopada najmanj tretjina proizvodnih podjetij in petina v storitvenem sektorju, medtem ko je to vprašanje velik problem za celotno gospodarstvo.

Zbornica predlaga vrsto ukrepov, med drugim prilagoditev izobraževanja, razširitev seznama deficitarnih poklicev, uvedbo posebnega postopka za zaposlovanje visokokvalificiranih kadrov iz tujine ter ukrepe za zadrževanje in privabljanje kadrov nazaj v Slovenijo.

Predlagajo tudi sklenitev novih dvostranskih sporazumov z nekaterimi državami nekdanje Jugoslavije ter dvostranskih sporazumov s Filipini ter med drugim tudi z Ukrajino, z državama, za katere pravijo, da ponujajo primerne poklicne profile. Na GZS so dejali, da je Slovenija delovala bolj kot opazovalka najboljše prakse v drugih državah, ki imajo veleposlaništva in trgovinske in investicijske agencije, prisotne na Filipinih.

Zbornica je zato pozvala vlado, naj čim prej podpiše sporazum s filipinsko upravo za zaposlovanje v tujini in vzpostavi mesečne konzularne dneve v Manili, da bi kvalificirano filipinsko osebje lahko zaposlila tudi slovenska podjetja.

Vir: total-slovenia-news.com

image_alt
Poročilo: Kitajska je prehitela ZDA in postala najbogatejša na svetu

Sedem ključnih panog, v katerih se lahko zaposlite na Filipinih

 • Potovanja in turizem: Filipini se ponašajo s svojo slikovito lepoto in razkošno turistično destinacijo. Obstaja veliko povpraševanje po storitvah, paketih, ponudbah, objektih, prenočiščih, izletih, prevozu, hrani in pijači ter drugih storitvah, povezanih s potovanjem;
 • Kmetijstvo: Filipini, ki so tropska država, imajo ogromno agrarno območje, ki se razteza na 9,7 milijona hektarjev rodovitne zemlje, primerne za različne pridelke, kot so kokos, riž, mango, sladkorni trs, koruza, kava, banane, ananas in kakav. Država prideluje tudi perutnino in živino, ki podpirata osnovne potrebe regije, zato je to dobra panoga.
 • Proizvodnja: Glede na nizke stroške dela v državi so Filipini dobro mesto za proizvodnjo, ki zajema ustvarjanje izdelkov, ki vključujejo hrano in pijačo, nafto, transport in industrijsko opremo, tekstil in druge.
 • IT, BPO in poslovne storitve: Razvoj v sektorju informacijske tehnologije vodi do hitre širitve zunanjega izvajanja poslovnih procesov, od zadnjega desetletja so se BPO izkazale kot največji dejavniki, ki prispevajo k filipinskemu gospodarstvu.
 • Nepremičnine: Nepremičnine še vedno veljajo za cvetočo panogo. Ker se število prebivalstva nenehno povečuje, bo povpraševanje po nepremičninskih prostorih in pisarnah le še naraščalo. To je dokaj trajnostni trg s privlačnim potencialom za visoke donose, saj lahko vlagatelji dostopajo do celotnega trga za iskalce doma in popotnike.
 • Trgovina na drobno: V zadnjem obdobju zelo raste. Spletno nakupovanje in dostava sta bila gonilna sila tega porasta. Več Filipincev uporablja mobilno tehnologijo za izpolnjevanje svojih nakupovalnih potreb.
 • Skrb za zdravje: Zdi se, da se ta industrija krepi, saj so izdatki za zdravstvo v državi v zadnjih nekaj letih močno narasli. To je dober pokazatelj, da ljudje dajejo prednost zdravemu življenjskemu slogu.

Vir: wise.com

Izobraževanje

Filipini so imeli v preteklosti izobraževalno lestvico 6+4+4, kar pomeni šest let osnovnošolskega izobraževanja, štiri leta srednješolskega izobraževanja in običajno štiri leta študija. Obvezno šolanje v trajanju šestih let je bilo tako eno najkrajših na svetu. Leta 2011 je država uvedla obvezno 12-letno šolanje, ki je zamenjalo star sistem. Univerza v Santo Tomasu, najstarejša univerza na Filipinih, je bila ustanovljena leta 1611. Pomembna ustanova je tudi Univerza Filipinov (1908), ki je edina državna univerza, zelo znana pa je tudi filipinska univerza za ženske (1932). Slednja je zasebna.

Filipini so eden najboljših krajev za študente, ki želijo študirati v tujini po dostopnih cenah in visoki kakovosti. Filipini ponujajo zelo dobre možnosti izobraževanja v tujini za študente, ki jih zanimajo tečaji angleščine, usposabljanje za pilote in tečaji, povezani z MBBS/MD/medicino.

Palawan Island, Filipini. Foto: Shutterstock
Palawan Island, Filipini. Foto: Shutterstock

Filipini imajo tri univerze na skupni Times Higher Education World University Rankings. Najvišje uvrščena univerza na Filipinih je University of the Philippines, ki je uvrščena na mestih med 601–800 v svetovnem merilu.

Povprečni strošek 1000 dolarjev za javne univerze ali 1200 do 1500 dolarjev za zasebne univerze bo pokril šolnino za eno leto. Za druge osnovne potrebščine pričakujte, da boste porabili 4200 do 6000 dolarjev na leto, kar lahko pokrije tudi prevoz, hrano in druge različne stroške.

Delo

Iskanje službe na Filipinih je za Filipince težka naloga, še težja pa za tujce. Mesta so gosto poseljena, stopnja brezposelnosti pa je visoka. Zaradi tega je konkurenca med približno 104 milijoni ljudi, ki živijo na Filipinih, velika.

Tuji državljani, ki nameravajo v državi delati več kot šest mesecev, lahko zdaj zaprosijo za dovoljenje za zaposlitev tujca (AEP) ali potrdilo o izvzetju/izključitvi (COE) prek svojih delodajalcev s sedežem na Filipinih.

Najbolj priljubljena delovna mesta na Filipinih: generalni računovodja, agent klicnega centra, računovodski uradnik; domači pomočnik in prodajni referent.

Najbolj iskana delovna mesta na Filipinih leta 2021: urednik podcastov, virtualni pomočnik, ustvarjalec vsebine, finančni svetovalci, Life Coach, razvijalec programske opreme, voznik za dostavo, logistika in skladiščenje.

Posebno delovno dovoljenje (SWP) se podeli tujim državljanom, ki bodo opravljali dobičkonosno zaposlitev na Filipinih za tri do šest mesecev brez podaljšanja oz. obnove.

Filipini zahtevajo za opravljanje dela določene papirje, kot so matični list, poročni list in dokaz o izobrazbi, ter dovoljenje filipinskega ministrstva za delo in zaposlovanje. Dovoljenje za zaposlitev se lahko izda tujcu nerezidentu ali delodajalcu prosilca, če ta dokaže, da na Filipinih ni osebe, ki je kvalificirana za to delo.

image_alt
Najbolj razkošni casinoji na svetu

Ne glede na vir nadomestila in trajanje razporeditve na Filipinih mora Urad za priseljevanje (BI) od vseh tujih državljanov, ki želijo vstop v državo zaradi zaposlitve, pridobiti delovni vizum.

Vizum za Filipine stane približno 37 dolarjev. Glede na to, kako pridobite vizum kot tuji državljan, boste morda morali plačati pristojbine za obdelavo, ki se lahko gibljejo od 20 do 60 dolarjev.

Minimalne zahteve za uporabo vizuma za začasne obiskovalce:

 • Potni list / potovalna listina velja vsaj šest mesecev po načrtovanem obdobju bivanja na Filipinih;
 • Pravilno izpolnjeni obrazci za vizum;
 • Fotografije potnega lista (2 kosa);
 • Dokazilo o statusu bona fide kot turist ali poslovnež;
 • Potrjene vozovnice za povratno ali nadaljnje potovanje do naslednjega namembnega pristanišča;
 • Plačilo vizumskih pristojbin.

Za dodatne informacije in popolne smernice lahko obiščete uradno spletno stran DFA.

Za podjetja, registrirana v prednostnih področjih naložb, se lahko dovoljenje za zaposlitev izda na priporočilo vladne agencije, zadolžene za nadzor omenjenega registriranega podjetja.

Filipini imajo dnevne minimalne plače, ki se razlikujejo od regije do regije, in sicer od 316 PHP (6,57 dolarja) do P537 (11,17 dolarja) na dan za leto 2021. Plače določajo tristranski regionalni odbori za plače, ki se nahajajo v vsaki regiji.

Glede na globalne makro modele Trading Economics in pričakovanja analitikov naj bi se povprečne nominalne plače dolgoročno, v letu 2021, v skladu z našimi ekonometričnimi modeli, gibale okoli 12500,00 PHP/mesec.

Več iz rubrike