Poročilo: Kitajska je prehitela ZDA in postala najbogatejša na svetu

Globalno neto premoženje se je sicer v 20 letih več kot potrojilo. Na svetu je več bogastva kot kadarkoli v zgodovini.
Fotografija: Kitajska je prehitela ZDA. Foto: Jason Lee / Reuters
Odpri galerijo
Kitajska je prehitela ZDA. Foto: Jason Lee / Reuters

Podjetje McKinsey & Company, ki se ukvarja s svetovanjem na področju upravljanja, je v svojem poročilu pred kratkim ugotovilo, da je Kitajska prehitela ZDA in postala najbogatejša država na svetu. Njeno premoženje se je od leta 2000 do 2020 povečalo s 6.000 na 106.000 milijard evrov. Premoženje ZDA se je po drugi strani v istem obdobju 'zgolj' podvojilo na 80.000 milijard evrov.

Svet je najbogatejši, neenakost vedno bolj prisotna

Svetovno neto premoženje se je s 138.000 milijard evrov leta 2000 povzpelo na 455 milijard evrov v lanskem letu. Poročilo podjetja McKinsey & Company navaja, da je skoraj tretjino tega povečanja prispevala Kitajska.

image_alt
Kitajska brez usmiljenja nad tehnološke velikane

Podjetje je sicer analiziralo nacionalne bilance 10 držav, ki predstavljajo 60 odstotkov svetovnega dohodka. Med temi državami je Kitajska prispevala 50 odstotkov rasti neto premoženja, sledile so ji ZDA z 22 odstotki in Japonska z 11 odstotki. Kljub vsemu temu denarju pa je neenakost še vedno prisotna oziroma se še povečuje.

Foto: Jason Lee / Reuters
Foto: Jason Lee / Reuters
Samo na Kitajskem in v ZDA več kot 67 odstotkov premoženja obvladuje 10 odstotkov najbogatejših gospodinjstev, ki še naprej služijo vedno več. V poročilu je bilo ugotovljeno, da je 68 odstotkov svetovnega neto premoženja v nepremičninah. Preostali del je v infrastrukturi, zalogah, strojih in opremi ter »neopredmetenih sredstvih«, kot so intelektualna lastnina in patenti, navaja Bloomberg.

Zaradi naraščajočih stroškov na področju nepremičnin lahko Kitajsko sicer doleti finančna kriza, podobna tisti iz leta 2008, ko je v ZDA počil nepremičninski balon. Po poročanju CNN je na primer podjetje Evergrande, ki ima sedež v Šenženu, že v težavah zaradi dolgov v višini 260 milijard evrov, zaradi česar naj bi bil njegov predsednik prisiljen prodati svoje osebno premoženje.

image_alt
Za ohranitev statusa velesile mora Amerika zaščititi pet tehnologij

Po podatkih družbe McKinsey je strmo naraščanje neto premoženja v zadnjih dveh desetletjih preseglo rast svetovnega bruto domačega proizvoda. Razvidno je, da so to spodbudile rastoče cene nepremičnin, ki so se povečale zaradi padajočih obrestnih mer. Ugotovili so, da so cene premoženja v primerjavi z dohodki skoraj 50 odstotkov nad dolgoletnim povprečjem. To sproža vprašanja o trajnosti razcveta bogastva.

Zaradi naraščajočih vrednosti nepremičnin lahko lastništvo stanovanj za mnoge ljudi postane nedosegljivo in poveča tveganje finančne krize, kot je bila tista, ki je ZDA prizadela leta 2008, ko je počil nepremičninski balon. Kitajska bi lahko imela podobne težave zaradi ogromnega dolga nepremičninskih gradbenikov, kot je China Evergrande Group.

image_alt
Evergrande: Milijarder prodal osebno premoženje za dobro podjetja

Več iz rubrike