Za ohranitev statusa velesile mora Amerika zaščititi pet tehnologij

Ameriški obveščevalci so opozorili, da je status ZDA kot svetovne velesile odvisen od ohranjanja vodilnega položaja na področju petih ključnih tehnologij.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Lucy Nicholson / Reuters
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Lucy Nicholson / Reuters

To so umetna inteligenca, kvantno računalništvo, bioznanost, polprevodniki in avtonomni sistemi, je navedeno v novem poročilu ameriške obveščevalne skupnosti. Po podatkih uradnikov skušajo ameriški tekmeci ukrasti oziroma kopirati vsako od teh tehnologij s pomočjo zakonitih in nezakonitih metod.

Ameriške obveščevalne agencije so pozorne predvsem na Kitajsko, ki ima po njihovih besedah dovolj moči, talenta in ambicij, da v naslednjem desetletju potencialno prehiti ZDA na nekaterih področjih. Kot so zapisale v poročilu, se bojijo, da ameriška podjetja ne bodo izgubila le prednosti, temveč bodo popolnoma izrinjena iz tehnoloških sektorjev, ki so ključni za 21. stoletje.

image_alt
Nove tehnologije v vsakdanjem življenju

Strogo opozorilo

Ameriški obveščevalni uradniki so nedavno izdali strogo opozorilo glede varovanja omenjenih tehnologij, navaja CNBC. Opozorili so, da je od tega odvisen status Amerike kot svetovne velesile. Uradnike skrbi, da bi lahko kraje ameriških tehnologij ogrozile sposobnost države, da sploh ostane dejavna v teh panogah.

Sončna farma v Dunhuangu na Zahodnem Kitajskem. Foto: Carlos Barria / Reuters
Sončna farma v Dunhuangu na Zahodnem Kitajskem. Foto: Carlos Barria / Reuters

Uradniki so navedli zakonite in nezakonite dejavnosti, zlasti tiste, ki jih izvaja Kitajska in so ohromile konkurenčnost v sektorjih, kot sta jeklarstvo in solarna energija. Kot primer so navedli tudi uničenje avstralske železniške industrije s strani Kitajske.

»Ne želimo, da se pri nas zgodi to, kar se je zgodilo v teh panogah,« je dejal Michael Orlando, vršilec dolžnosti direktorja Nacionalnega centra za protiobveščevalno dejavnost in varnost (NCSC), ki je podrejen Urad direktorja nacionalne obveščevalne službe (DNI). Ko so ga vprašali, kaj bi se zgodilo, če bi ZDA izgubile prevlado, je Orlando odgovoril: »Lahko bi bilo hudo. Osredotočiti se moramo na te [tehnološke] panoge, saj si ne moremo privoščiti, da bi jih izgubili.«

Od hekerskih napadov do klasičnega vohunstva

NCSC je v novem poročilu zapisal, da »te panoge proizvajajo tehnologije, ki lahko odločijo, ali bo Amerika v naslednjih nekaj letih ostala vodilna svetovna velesila ali pa jo bodo zasenčili strateški tekmeci«. Uradniki so navedli, da so nasprotne države na vsakem področju uporabile mešanico zakonitih in nezakonitih metod za krajo in kopiranje ameriške tehnologije. Od najemanja talentov do združitev in prevzemov, hekerskih napadov in klasičnega vohunstva.

image_alt
Kitajska brez usmiljenja nad tehnološke velikane

V zadnjih nekaj mesecih so uradniki obveščevalnih agencij o potencialnih nevarnostih opozorili manjšo skupino izvršnih direktorjev in akademikov, navaja CNBC. Zdaj, ko je poročilo javno objavljeno, nameravajo uradniki bolj agresivno nagovarjati industrijo in univerze.

Mnogi vodilni v zasebnem sektorju naj namreč ne bi razumeli, da je nagovarjanje kitajskih in ruskih subjektov k različnim možnostim, od skupnih podjetij in partnerstev do združitev in prevzemov, del nacionalne strategije teh vlad. Slednje iščejo poti do želenih tehnologij in nadomestitev ameriških podjetij, ki jih proizvajajo, so navedli uradniki.

Foto: Jure Eržen / Delo
Foto: Jure Eržen / Delo
»Ne gre le za izgubo intelektualne lastnine, temveč za izgubo celotnega poslovnega modela,« je dejal Edward You, nacionalni protiobveščevalni uradnik NCSC za nastajajoče in prelomne tehnologije. Po njegovih besedah je ranljivost še posebej pereča na področju zdravstvene tehnologije.

Cilj skupnosti obveščevalnih agencij je pojasniti podjetjem in univerzam, da so 'tarča' prefinjenih in pogosto premetenih prizadevanj tujih vlad, da bi se polastile dragocenih tehnologij, pojasnjuje CNBC. »Ljudje imajo težave z razumevanjem širše slike in načinov združevanja zakonitega in nezakonitega,« je dejal Orlando. Vsak posamezen posel je lahko privlačen glede na posamezne prednosti, vendar se morajo ameriški poslovni voditelji zavedati, da ne gre zgolj za dobro naložbo, vendar je v ozadju večji načrt, je pojasnil Orlando.

Umetna inteligenca

Poročilo ugotavlja, da ima Kitajska »dovolj moči, talenta in ambicij, da bo v naslednjem desetletju, če se trenutni trendi ne bodo spremenili, potencialno prehitela ZDA kot vodilna na področju umetne inteligence na svetu«. Uradniki so navedli ameriško obtožnico iz leta 2020 proti dvema kitajskima hekerjema, ki sta sodelovala s kitajskim ministrstvom za državno varnost. Sodelovala naj bi v 10-letni hekerski kampanji proti številnim zahodnim ciljem, vključno s podjetjem za umetno inteligenco s sedežem v Združenem kraljestvu. 

image_alt
Putin za nadaljnji razvoj 'pametnih' brezpilotnih letal

Uradniki so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi Rusije in navedli napoved univerze MIT iz leta 2019, da bo podaljšala partnerstvo z ruskim inštitutom za znanost in tehnologijo Skolkovo in fundacijo Skolkovo. MIT je dejal, da bo partnerstvo osredotočeno na »krepitev raziskovalnega sodelovanja med posameznimi člani fakultete v obeh institucijah«. Ameriški uradniki so opozorili, da je ameriško finančno ministrstvo leta 2018 uvedlo sankcije proti človeku, ki je vodil fundacijo Skolkovo.

Kvantno računalništvo

Poročilo obveščevalne skupnosti ugotavlja, da bodo kvantni računalniki predstavljali izziv za nacionalno varnost in gospodarstvo. »Kvantni računalnik velikega obsega bi lahko potencialno omogočil dešifriranje najpogosteje uporabljenih protokolov kibernetske varnosti, kar bi ogrozilo infrastrukturo, ki varuje današnjo gospodarsko in nacionalno varnostno komunikacijo,« je navedeno v poročilu.

image_alt
Elon Musk išče slovenske delavce za delo v svoji nemški giga tovarni

V poročilu je navedeno tudi to, da tuji tekmeci novačijo ameriške strokovnjake za razvoj svojih kvantnih programov. »Kdor bo pridobil kvantni računalnik, bo lahko razbil vsak naš šifrirni sistem,« je dejal Orlando. »In kvantni radarji lahko odkrijejo naša letala in podmornice [tipa] stealth.«

Bioznanost

Uradniki so bili še posebej kritični do kitajske družbe WuXi Biologics, ki je kupila Bayerjev proizvodni obrat v Nemčiji, Pfizerjev proizvodni obrat na Kitajskem in CMAB Biopharma Group na Kitajskem. Kitajska družba gradi proizvodne obrate tudi v Massachusettsu in na Irskem.

Foto: Hannah Beier / Reuters
Foto: Hannah Beier / Reuters
»Na Irskem, v ZDA in Nemčiji gradimo ali kupujemo proizvodne zmogljivosti kot odgovor na vse večje povpraševanje strank po vsem svetu, ki ga podpirajo tudi lokalne vlade in skupnosti,« je dejal Yixin Zhang, pomočnik direktorja za korporativno komuniciranje in javne zadeve v podjetju WuXi Biologics. »Zaradi vse večjega povpraševanja strank po bioloških zdravilih je moralo naše podjetje, tako kot številni drugi v panogi, zgraditi nove obrate in prevzeti obstoječe na različnih trgih,« je dodal Zhang.

Zaradi izjemnih proizvodnih zmogljivosti podjetja WuXi Biologics se lahko zgodi, da bodo ameriška biološka podjetja, ki proizvajajo cepiva in druge biotehnološke izdelke, privzeto uporabljala obrate pod kitajskim nadzorom. »Ni jim več treba krasti naše intelektualne lastnine,« je dejal You in pojasnil: »Če želimo povečati obseg proizvodnje, smo odvisni od kitajske proizvodnje, zato jim bomo morali dati intelektualno lastnino [za proizvodnjo izdelkov].«

Polprevodniki

Krhkost dobavne verige polprevodnikov je dobro znana, vendar poročilo ugotavlja, da so ZDA močno odvisne od enega samega podjetja na Tajvanu. Ugotovljeno je bilo tudi, da lahko nasprotniki dobijo dostop do dobavne verige in v ameriške komercialne in obrambne sisteme vgradijo ogrožene čipe. Uradniki so izpostavili val kitajskih prevzemov na tem področju, vključno z nakupom podjetja Wise Road Capital s sedežem v Južni Koreji za 1,2 milijarde evrov.

image_alt
Zaradi pomanjkanja čipov letos 180 milijard evrov izpada prihodkov

Avtonomni sistemi

Iz poročila izhaja, da avtonomni sistemi prav tako predstavljajo potencialno varnostno grožnjo, saj širijo vrsto tarč, ki jih bodo hekerji lahko zasledovali v prihodnosti. Poleg tega zbirajo ogromne količine podatkov o voznikih v ZDA.

Uradniki so se sklicevali na septembrsko poročilo, v katerem je navedeno, da so Kitajci nezakonito kupili italijansko podjetje za vojaške drone, da bi s tem prišli do avtonomne tehnologije. Uradniki so opozorili na aretacijo nekdanjega uslužbenca podjetja Apple leta 2019, ki je bil obtožen kraje skrivnosti o avtonomnih vozilih iz podjetja Apple z namenom, da jih posreduje kitajskemu konkurentu.

Več iz rubrike