Evergrande: Milijarder prodal osebno premoženje za dobro podjetja

Predsednik kitajskega nepremičninskega velikana je prodal več hiš in nekaj zasebnih letal ter s skoraj milijardo evri pomagal svojemu podjetju v težavah.
Fotografija: Xu Jiayin je kitajski poslovnež in milijarder ter predsednik družbe Evergrande. Foto: Bobby Yip / Reuters
Odpri galerijo
Xu Jiayin je kitajski poslovnež in milijarder ter predsednik družbe Evergrande. Foto: Bobby Yip / Reuters

Predsednik družbe Evergrande, Xu Jiayin, je začel že julija vlagati lasten denar v družbo, da bi jo razbremenil finančnih pritiskov. V ta namen je prodal več hiš v Hongkongu, Guangdžovu in Šenženu, poleg tega pa še nekaj zasebnih letal, so pred kratkim poročali kitajski državni mediji.

Denar naj bi bil uporabljen za »vzdrževanje osnovnih dejavnosti njegovega ogromnega poslovnega imperija«, so poročali tamkajšnji časopisi. Med drugim naj bi bil namenjen za plače zaposlenih, plačila obresti nekaterih obveznic in določenih finančnih obveznosti ter tudi za dokončanje nepremičninskih projektov po vsej Kitajski.

Plemenito dejanje ali obupana poteza?

Kot smo že večkrat pisali, si je druga največja nepremičninska družba na Kitajskem nakopala finančne dolgove v višini 260 milijard evrov. S tem je postala najbolj zadolžena nepremičninska družba na svetu. Evergrandove delnice so letos padle za 80 odstotkov, navaja CNN Business.

image_alt
Težave Evergranda razkrile mesta duhov na Kitajskem

Medtem se sicer pojavljajo različna ugibanja o Jiayinovi vlogi pri ohranjanju delovanja podjetja. Bloomberg je denimo konec prejšnjega meseca po informacijah iz anonimnih virov poročal, da so kitajske oblasti predsedniku Evergranda naročile, naj za poplačilo dolgov podjetja uporabi svoje osebno premoženje.

Evergrande Group. Foto: Aly Song / Reuters
Evergrande Group. Foto: Aly Song / Reuters

Vendar Jiayin lahko finančno pomaga le do določene mere, saj je njegovo osebno premoženje po Bloombergovem indeksu milijarderjev ocenjeno na približno sedem milijard evrov, kar je precej manj od več sto milijardnega dolga, ki ga ima podjetje Evergrande.

Evergrande ni edini, ki se sooča s problemi

Zaradi prevelike zadolženosti podjetja Evergrande so škodo utrpeli tudi drugi kitajski nepremičninski razvijalci, saj so njihove delnice in obveznice padle, bonitetne agencije pa so jim znižale bonitetne ocene. CNN Business navaja, da kitajski nepremičninski sektor sicer trpi zaradi vladne kampanje za omejitev prekomernega zadolževanja, ki se je začela lani.

image_alt
Kitajski Evergrande pustil posledice na svetovnih finančnih trgih

Bonitetna agencija S&P Global Ratings je 16. novembra znižala bonitetno oceno nepremičninske skupine China Aoyuan Group na raven »junk« (odpadek oziroma smeti). Kot razlog so navedli, da družba Aoyuan morda nima dovolj denarja za poplačilo dolga in bi se lahko kmalu soočila z likvidnostno krizo. Prodaja njihovih nepremičnin se je močno zmanjšala, do leta 2022 pa naj bi se povečalo število zapadlih dolgov.

Bonitetna ocena omenjene agencije je sledila podobnim ukrepom agencij Fitch Ratings in Moody's, ki sta obe znižali oceno podjetja Aoyuan zaradi povečanih likvidnostnih tveganj, s katerimi se podjetje sooča, poroča CNN Business. Delnice podjetja China Aoyuan, s katerimi se trguje v Hongkongu, so v zadnjem mesecu padle za več kot 30 odstotkov.

image_alt
Kitajska brez usmiljenja nad tehnološke velikane

Agencija Fitch Ratings je pred kratkim sicer še dodatno znižala bonitetno oceno graditelja stanovanj v težavah Kaisa Group s 'CCC-' na 'C'. Tudi številni drugi kitajski nepremičninski razvijalci so v težavah, saj sta podjetji Fantasia Holdings in Modern Land nedavno zamudili odplačilo obveznic ali posojil.

Več iz rubrike