Težave Evergranda razkrile mesta duhov na Kitajskem

Po ocenah ekonomistov bi lahko v praznih nepremičninah na Kitajskem bivalo okoli 80 milijonov ljudi, torej skoraj vsi prebivalci Nemčije.
Fotografija: Družba Evergrande sicer vsako leto posredno ustvari več kot 3,8 milijona delovnih mest. Foto: Aly Song / Reuters
Odpri galerijo
Družba Evergrande sicer vsako leto posredno ustvari več kot 3,8 milijona delovnih mest. Foto: Aly Song / Reuters

Problemi druge največje nepremičninske družbe na Kitajskem še vedno vzbujajo svetovno pozornost in razkrivajo druge težave. Kitajski nepremičninski trg se po letih prevelike ponudbe ohlaja, za seboj pa pušča tako imenovana mesta duhov. V zadnjih tednih se je kitajska vlada osredotočila na omejevanje posledic krize in na zaščito navadnih ljudi, medtem ko se Evergrande sooča z več kot 260 milijard evrov vrednimi dolgovi.

So tveganja res obvladljiva?

Uradnik kitajske centralne banke (PBOC) je v petek, 15. oktobra, izjavil, da so posledice težav družbe Evergrande na bančni sistem obvladljive, navaja Reuters. Kitajske oblasti pozivajo nepremičninsko družbo, naj pospeši prodajo premoženja in obnovi projekte, je na novinarski konferenci povedal Zou Lan, vodja finančnih trgov pri Ljudski banki Kitajske (PBOC).

image_alt
Kitajska vlada prevzema vajeti poslovanja družbe Evergrande

»V zadnjih letih podjetje ni dobro poslovalo in ni delovalo v skladu s spremembami na trgu,« je pojasnil Lan in dodal, da se je namesto tega slepo širilo, kar je pripeljalo do tveganj. CNN Business poroča, da se opozorilni znaki kažejo že nekaj časa. Pred Evergrandovimi zapleti naj bi bilo po vsej državi na desetine milijonov praznih stanovanj, v zadnjih letih pa se problem le še povečuje.

Nepremičninski kompleks družbe Evergrande, 17. september 2021, Huaian, Kitajska. Foto: STR / AFP
Nepremičninski kompleks družbe Evergrande, 17. september 2021, Huaian, Kitajska. Foto: STR / AFP

Mark Williams, glavni ekonomist za Azijo pri Capital Economics, ocenjuje, da je na Kitajskem približno 30 milijonov neprodanih nepremičnin, v katerih bi lahko živelo 80 milijonov ljudi. Poleg tega je domnevno kupljenih, vendar nezasedenih približno 100 milijonov nepremičnin, v katerih bi po ocenah Capital Economics lahko živelo približno 260 milijonov ljudi. Tovrstne projekte so poimenovali kitajska mesta duhov.

image_alt
Kitajski Evergrande pustil posledice na svetovnih finančnih trgih

Nepremičnine in z njimi povezani sektorji so pomemben del kitajskega gospodarstva, saj predstavljajo kar 30 odstotkov njenega BDP-ja. Delež gospodarske proizvodnje, povezane z gradbeništvom in podobnimi dejavnostmi, je »veliko večji kot v drugih večjih gospodarstvih«, meni Williams. To je državi desetletja pomagalo vzdrževati hitro gospodarsko rast.

Povpraševanja po kitajskih nepremičninah ni

Toda številni nepremičninski razvijalci so za financiranje svojih projektov v hitro rastočem gospodarstvu prevzeli velike dolgove. Podjetje Evergrande je z več kot 260 milijardami evrov obveznosti postalo 'šolski primer' nevzdržne rasti. Vendar pa Evergrande ni edini, ki se sooča s težavami, je v nedavnem poročilu opozorila Christina Zhu, ekonomistka pri agenciji Moody's Analytics.

Nedokončane stanovanjske stavbe v kompleksu Evergrande Oasis, Luoyang, Kitajska, 16. september 2021. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Nedokončane stanovanjske stavbe v kompleksu Evergrande Oasis, Luoyang, Kitajska, 16. september 2021. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
V poročilu je Zhujeva zapisala, da je 12 kitajskih nepremičninskih podjetij v prvi polovici leta zamujalo s plačili obveznic v skupni vrednosti približno 2,6 milijarde evrov. Dodala je, da je to predstavljalo skoraj 20 odstotkov vseh neplačanih podjetniških obveznic v prvih šestih mesecih leta, kar je največ v vseh sektorjih na celinski Kitajski. Po navedbah Zhujeve sta se gradnja in prodaja stanovanj v zadnjih mesecih precej zmanjšali. Williams pa je v raziskovalni opombi zapisal: »Povpraševanje po stanovanjskih nepremičninah na Kitajskem vstopa v obdobje trajnega upadanja.«

»Težave podjetja Evergrande bodo verjetno še dodatno pripomogle k upočasnitvi kitajskega sektorja stanovanjskih nepremičnin, medtem ko previdnost zaradi koronavirusa, pomanjkanje električne energije in zmanjšanje proizvodnje obremenjujejo dejavnost,« je za Financial Times dejal Louis Kujis, vodja ekonomskega oddelka za Azijo pri Oxford Economics. Dodal je še: »Medtem ko bodo imeli ukrepi za podporo rasti nekaj vpliva v zadnjem četrtletju, se bo večina učinkov pokazala šele v prvem četrtletju naslednjega leta.«

image_alt
Kitajski nepremičninski velikan v težavah; zadolžen pri 292 bankah

Uradnik kitajske centralne banke Zou pa je v petek dejal, da je podjetje Evergrande osamljen pojav in ga označil za 'gnilo jabolko' v sicer zdravi industriji. »Domači nepremičninski trg je ohranil stabilne cene zemljišč, cene stanovanj in pričakovanja. Večina nepremičninskih podjetij posluje stabilno in ima dobre finančne kazalnike. Nepremičninska industrija je na splošno zdrava,« je dejal novinarjem.

Več iz rubrike