Kitajska vlada prevzema vajeti poslovanja družbe Evergrande

Svet še vedno čaka, kaj se bo zgodilo s kitajsko nepremičninsko družbo Evergrande, ki med drugim gradi največji nogometni stadion na svetu.
Fotografija: Nepremičninska družba Evergrande. Foto: Tyrone Siu / Reuters
Odpri galerijo
Nepremičninska družba Evergrande. Foto: Tyrone Siu / Reuters

Druga največja nepremičninska družba na Kitajskem ustvari letno več kot 3,8 milijona delovnih mest in ima v lasti več tisoč nepremičnin, o čemer smo na Svetu kapitala že pisali. Nepremičnine in z njimi povezane panoge sicer predstavljajo kar 30 odstotkov kitajskega BDP-ja. Zaradi velikega vpliva na kitajsko gospodarstvo se je pri reševanju družbe iz dolgov angažirala tudi kitajska vlada.
 

Kitajska vlada je začela posredovati


Druga največja nepremičninska družba na Kitajskem se sicer ukvarja še s proizvodnjo električnih vozil, prodaja ustekleničeno vodo in ima svojo nogometno ekipo, za katero gradi 1,5 milijarde evrov vreden nogometni stadion. Če bo dokončan, bo stadion v obliki lotosovega cveta največji na svetu.
image_alt
Kitajski nepremičninski velikan v težavah; zadolžen pri 292 bankah

V zadnjih letih so se dolgovi skupine Evergrande povečali, saj si je za financiranje svojih različnih dejavnosti izposojala sredstva. Skupina je zaslovela kot najbolj zadolžen kitajski gradbinec z več kot 260 milijardami evrov obveznosti. Po mnenju strokovnjakov so agresivne ambicije podjetja na neki način povzročile, da se je znašlo v težavah.
Evergrande gradi največji nogometni stadion na svetu. Foto: Thomas Suen / Reuters<br />
 
Evergrande gradi največji nogometni stadion na svetu. Foto: Thomas Suen / Reuters
 

V zadnjih nekaj dneh je Ljudska banka Kitajske vložila nekaj denarja v finančni sistem, da bi pomirila razmere. Samo v torek je dodala dobrih 13 milijard evrov, pri čemer je navedla, da je to namenjeno ohranjanju likvidnosti. V izjavi ta teden je centralna banka tudi obljubila, da bo »ohranila zdrav razvoj nepremičninskega trga ter zaščitila zakonite pravice in interese potrošnikov stanovanj«, navaja CNN.

To sporočilo je potrdila v sredo na skupnem sestanku z regulatorji, na katerem so organi poudarili, da ne smejo uporabljati nepremičnin kot kratkoročnega orodja za gospodarsko spodbudo, kot je navedeno v izjavi centralne banke.
  
image_alt
Kitajski Evergrande pustil posledice na svetovnih finančnih trgih

Uradniki so finančnemu sektorju tudi naročili, naj se osredotoči na stabilizacijo cen zemljišč in stanovanj, ter dodali, da bi morale institucije sodelovati z lokalnimi oblastmi, da bi skupaj ohranile stabilen in zdrav razvoj nepremičninskega trga.

Pristojni organi očitno pozorno spremljajo dogajanje, hkrati pa poskušajo zagotoviti mirnost. Ta mesec je Fu Linghui, tiskovni predstavnik kitajskega nacionalnega statističnega urada, po poročanju državnih medijev, priznal težave nekaterih velikih nepremičninskih podjetij. Brez da bi neposredno imenoval podjetje Evergrande, je dejal, da je ostal kitajski nepremičninski trg letos stabilen, vendar je treba opazovati vpliv nedavnih dogodkov na razvoj celotne industrije.
 

Peking nima veliko izbire

 
V začetku tega meseca je agencija Bloomberg navedla anonimne vire, ki so trdili, da so kitajski regulatorji med drugim zaprosili mednarodno odvetniško družbo King & Wood Mallesons, da poleg drugih svetovalcev preuči finance konglomerata.

Foto: Aly Song / Reuters
Foto: Aly Song / Reuters
Peking želi zaščititi na tisoče ljudi, ki so kupili nedokončana stanovanja, navaja CNN, pa tudi gradbene delavce, dobavitelje in male vlagatelje. Po besedah Christine Zhu, ekonomistke pri agenciji Moody's Analytics, predstavljajo na Kitajskem nepremičnine in z njimi povezane panoge kar 20 odstotkov urbane delovne sile.
 
Oblasti si bodo verjetno prizadevale tudi za omejitev tveganja propada drugih nepremičninskih podjetij. Hkrati pa si že dolgo prizadevajo omejiti pretirano zadolževanje gradbenikov in tega sporočila ne bodo želeli omiliti.
  
image_alt
Evergrande: Začel se je konec kitajske komunistične vladavine...

Nekateri pa menijo, da je tudi ob prilivu denarja za rešitev podjetja morda že prepozno. Finančne težave podjetja Evergrande so kitajski mediji poimenovali »velika črna luknja«, kar pomeni, da jih ne more rešiti nobena finančna pomoč.

»Kitajska si že leta resnično prizadeva očistiti slabe dolgove svojih podjetij. In čeprav so pred pandemijo dosegli določen napredek, se naloga pogosto zdi neskončna, kar je zagotovo vidno tudi tukaj," je dejala Mattie Bekink, direktorica za področje Kitajske pri Economist Intelligence Unit. »Posledice velikega neplačila družbe Evergrande bi bile izjemne.«
 

Več iz rubrike